Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, November 1, 2008

Engku Mohamad pertikai keselamatan LTSM?

Baru-baru ini, Bekas Pesuruhjaya Agama Terengganu, Dato' Engku Mohamad Engku Abdul Rahman telah menghubungi penulis melalui hand phone selepas membaca artikel tulisan penulis sendiri dalam harakahdaily.net pada 28 Oktober lalu bertajuk Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) tidak ikut spesifikasi?

Beliau berhasrat untuk menambah beberapa perkara lagi berhubung dengan lapangan terbang tersebut khususnya berkait dengan keselamatan penggunanya.

Dakwanya, beliau sering menggunakan kemudahan lapangan tersebut termasuk tandasnya. Bagaimanapun beliau tidak berpuas hati berhubung dengan keselamatan barangan pengguna ketika menggunakan tandas berkenaan.

"Saya dapati tidak ada tempat letak barang dalam tandas awam di lapangan terbang tersebut tidak seperti di lapangan-lapangan terbang yang lain di negara ini," dakwanya.

Dato' Engku Mohamad menjelaskan beliau pernah membatalkan hasrat untuk menggunakan kemudahan tandas tersebut apabila didapati tidak ada kemudahan tempat letak barang di tandas berkenaan.

"Takan saya terpaksa kena cari kawan untuk tinggalkan barang saya, setiap kali pergi ke tandas, di lapangan terbang itu. Jadi, susahlah saya," jelasnya.

Beliau turut mempertikaikan reka bentuk bangunan lapangan terbang tersebut yang kelihatan berkonsepkan lapangan terbang tertutup, tidak seperti lapangan terbang yang lain.

"Jika kita lihat mana-mana lapangan terbang sekalipun hatta lapangan terbang Kota Bharu, pengguna lapangan terbang berkenaan nampak dengan jelas, turun naik kapalterbang dari dalam bangunan, tidak di bangunan lapangan terbang Sultan Mahmud," dakwanya.

Beliau tidak mengetahui kenapa reka bentuk lapangan terbang Sultan Mahmud berbeza dengan lapangan terbang bertaraf antarabangsa lain.

"Kalau mahu mencari kelainanpun biarlah dia mengikut 'standard' dan spesifikasi lapangan terbang yang sedia ada dan ia pula mesti mesra pengguna, tidak seperti lapangan tersebut," dakwanya.

Beliau bersetuju dengan dakwaan bahawa lapangan terbang berkenaan dipercayai tidak mengikut spesifikasi memandang beberapa perkara yang beliau lihat sendiri di lapangan terbang tersebut, tidak mengambil kira soal keselamatan barangan penumpang di tandas awamnya.

Menurut laporan Wikipedia (sebuah esklopedia bebas internet), lapangan terbang itu adalah sebuah lapangan terbang yang menguruskan penerbangan dari dan ke Kuala Terengganu, sebuah bandar raya di negeri Terengganu.

Lapangan terbang tersebut terletak 15 kilometer dari pusat bandar. Dalam tahun 2005, lapangan terbang ini menguruskan 419,475 penumpang dengan 4,623 pergerakan kapal terbang.

Pada bulan Januari 2008, Kerajaan Malaysia telah meluluskan RM200 juta bagi menaik taraf lapangan terbang ini bagi dijadikan sebuah lapangan terbang antarabangsa. Hal ini termasuklah memanjangkan landasan terbang dan menaik taraf terminal lapangan terbang ini.

LTSM akan dijadikan sebuah lapangan terbang antarabangsa setelah kerja naik taraf diselesaikan. Ia mungkin akan memulakan penerbangan antarabangsa ke Singapura, Kunming, Hong Kong dan lain-lain.

Malaysia Airlines (MAS) telah bersetuju dengan Tabung Haji bahawa ia akan juga membawa penumpang ke Tanah Suci Mekah melalui Jeddah and Madinah.

Pada 11 Oktober yang lalu, sebuah Boeing 747-400 Penerbangan Malaysia mendarat di sini pada jam 2.56 petang dari Kuala Lumpur di mana pesawat tersebut adalah Boeing 747 pertama mendarat di sini.

Sebelum ia mendarat, ia terbang di kawasan berdekatan dari LTSM. Pesawat tersebut bersedia menuju ke Jeddah dan Madinah pada Musim Haji ini.

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

NASIB EXCO KERAJAAN NEGERI SELANGOR

NASIB RONNIE LIU... Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu menunjukkan kenderaan rasminya Proton V6 Executive yang rosak setelah bonet kenderaan terbuka secara tiba-tiba ketika sedang dipandu malam kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 8.30 malam di Lebuh Raya Persekutuan itu, kenderaan tersebut yang dipandu oleh pemandu peribadinya rosak setelah bonet hadapan tercabut dan menghentam cermin hadapan mengakibatkan pemandunya terpaksa memberhentikan kenderaan secara mengejut.

Ekoran itu kenderaan tersebut dibawa ke Pusat Servis EON di Glenmarie untuk diperbaiki namun Liu mendakwa kakitangan di pusat servis enggan memeriksa keretanya dengan alasan kerajaan Selangor masih mempunyai tunggakan penyelenggaraan di pusat itu. BERNAMA

Peguam bela cadang Raja Petra jadi saksi

SHAH ALAM 31 Okt. - Peguam Kamarul Hisham Kamaruddin yang mewakili Koperal Sirul Azhar Umar memaklumkan kepada Mahkamah Tinggi di sini bahawa pihaknya bercadang memanggil pengendali laman blog Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin yang kini ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagai saksi.

Beliau memaklumkan perkara tersebut ketika Hakim Datuk Mohd. Zaki Md. Yasin bertanya siapakah saksi-saksi yang akan dipanggil oleh pembelaan.

Menurutnya, beliau mencadangkan Raja Petra sebagai saksi berikutan dia pernah membuat akuan bersumpah membabitkan kes bunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Beliau bagaimanapun tidak mengetahui sama ada sapina boleh dikeluarkan ke atas Raja Petra memandangkan dia kini ditahan di bawah ISA.

''Sekiranya Raja Petra tidak dapat menjadi saksi, saya akan bergantung kepada akuan bersumpahnya,'' kata Kamarul Hisham yang berhasrat menemubual Raja Petra terlebih dahulu berhubung perkara itu.

''Kami memerlukan masa untuk membuat pembelaan kerana adalah penting untuk kami meneroka setiap sudut dalam pembelaan kami,'' kata beliau.

Peguam itu berkata demikian setelah Hakim Mohd. Zaki sebelum itu bertanyakan sama ada prosiding pembelaan boleh dimulakan pada sebelah petang.

Timbalan Pendakwa Raya, Tun Abdul Majid Tun Hamzah menyarankan supaya peguam tersebut menulis surat kepada Menteri Dalam Negeri memandangkan perintah penahanan Raja Petra dibuat oleh menteri berkenaan.

''Saya akan menulis surat kepada menteri tersebut untuk mendapat kebenaran menemubual Raja Petra,'' ujar Kamarul Hisham.

Selain Raja Petra, peguam tersebut berkata, pihaknya turut bercadang memanggil semula penyiasat persendirian, P. Balasubramaniam sebagai saksi tetapi tidak pasti sama ada boleh berbuat demikian kerana beliau tidak tahu di mana lelaki itu kini berada.

Balasubramaniam menghilangkan diri selepas menarik balik akuan bersumpah yang diikrarkannya berhubung kes bunuh Altantuya.

Hakim Mohd. Zaki terdahulu memerintahkan Sirul Azhar selaku tertuduh kedua dan tertuduh pertama, Cif Inspektor Azilah Hadri, masing-masing anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Bukit Aman, membela diri atas tuduhan membunuh Altantuya.

Hakim tersebut bagaimanapun membebaskan penganalisis politik, Abdul Razak Abdullah Baginda daripada tuduhan bersubahat membunuh wanita Mongolia berusia 28 tahun itu.

Sepanjang 151 hari perbicaraan di peringkat pendakwaan, sebanyak 84 saksi telah dipanggil memberi keterangan. 40 daripadanya saksi polis.

Menurut Kamarul Hisham dan peguam Datuk Hazman Ahmad yang mewakili Azilah, kedua-dua anak guam mereka memilih untuk memberi keterangan bela diri secara bersumpah di kandang saksi.

Hazman juga memberitahu, pihaknya akan memanggil sekurang- kurangnya tujuh orang saksi termasuk tunang Azilah, Nor Azila Baharuddin, seorang pakar telekomunikasi dan beberapa anggota polis.

Peguam Wong Kian Kheong yang mewakili Abdul Razak pula memohon izin supaya dibenarkan menjadi peguam pemerhati bagi pihak anak guamnya pada prosiding di peringkat pembelaan.

Hakim Mohd. Zaki yang menetapkan 10 November ini untuk mendengar keterangan bela diri, sempat berpesan kepada pihak peguam: ''Tolong jangan sampai lebih daripada satu tahun atau dua tahun pula.'' (Utusan)

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Tubuh suruhanjaya, siasat dakwaan Ian Chin


KUALA LUMPUR, 1 Nov (Hrkh) - Terpulang kepada pihak yang terbabit dengan pendedahan hakim yang diugut untuk dipecat jika membuat keputusan yang bertentangan dengan kerajaan.

Pensyarah di Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata bekas Hakim Mahkamah Tingi, Dato' Ian Chin Chong mempunyai hak untuk mengeluarkan sebarang kenyataan.

"Jika benar apa yang didakwa olehnya, suatu suruhanjaya siasatan diraja perlu ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut," katanya kepada Harakahdaily.

Jelasnya, sekiranya Ian mempunyai bukti dan sanggup tampil ke hadapan bagi mengemukakan dakwaan tersebut, ia akan menjadi sebuah kes.

Namun secara prinsip ujarnya, hakim dan kehakiman merupakan badan yang bebas serta berkecuali yakni tidak perlu memihak kepada kerajaan atau mana-mana pihak yang berkepentingan.

"Hakim seharusnya bebas, berkecuali dan dilindungi kerana nilai integriti mereka yang tinggi.

"Kalau hakim takut kepada sesetengah pihak, susahlah kita," ujarnya.

Tambahnya, perkara seumpama ini bukanlah perkara pertama yang berlaku dalam sejarah badan kehakiman di negara ini.

"Pada tahun 2000 pernah terjadi kes yang hampir sama, apabila seorang hakim iaitu Dato' Kamil Awang mendakwa beliau pernah diarahkan untuk menolak petisyen pilihan raya," katanya.

Sementara itu, Presiden Majlis Peguam, Dato' S Ambiga dipetik sebagai berkata peletakan jawatan Ian Chin akan meninggalkan tanda tanya kepada pelbagai persoalan.

Beliau juga tidak dapat memastikan tindakan Ian Chin akan memberi kesan kepada badan kehakiman selari dengan keputusan yang dibuat hakim itu.

Pada 31 Oktober lalu, hakim Mahkamah Tinggi, Dato' Ian Chin Hong Chong yang pernah mendedahkan bahawa hakim diugut pecat jika membuat keputusan tidak memihak kepada kerajaan, mengemukakan surat peletakan jawatan berkuat kuasa 1 Disember depan. - mks. _


Iklan TeksRazaleigh dapat pencalonan pertama, dicalon Gua Musang


TENGKU Razaleigh Hamzah, (dua, kanan) mengundi bagi merebut jawatan kepimpinan Umno bahagian itu di Kompleks UMNO Gua Musang Bukit Cekati, Gua Musang hari ini. Razaleigh mendapat pencalonan sulung bagi bertanding jawatan Presiden Umno pada pemilihan parti Mac depan. --fotoBERNAMA

PETALING JAYA: Tengku Razaleigh Hamzah (gambar) memperoleh pencalonan pertama hari ini - daripada bahagiannya sendiri bagi untuk bertanding jawatan Presiden Umno Mac depan.

Malah bahagian itu menamakan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad untuk jawatan Timbalan Presiden.

Ini kali pertama beliau dicalonkan untuk bertanding jawatan itu, menjadikan empat calon setakat ini.

Bahagian Gua Musang memulakan persidangan perwakilan kira-kira pukul 10 pagi.

Tengku Razaleigh yang juga Ketua Umno Bahagian Gua Musang memperoleh pencalonan pertama setelah 104 bahagian selesai mengadakan pertemuan masing-masing.

Pada mesyuarat itu, Razaleigh dicalonkan sebulat suara oleh 384 perwakilan yang hadir di Kompleks Umno Gua Musang Bukit Cekati, Gua Musang.

Bagaimanapun bekas Naib Presiden Umno itu memerlukan minimum 58 pencalonan untuk layak bertanding jawatan Presiden.

Timbalan Presiden dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak sudah pun layak untuk bertanding jawatan itu setelah memperoleh 104 pencalonan setakat ini.

Tengku Razaleigh sebelum ini pernah menegaskan beliau tidak akan berundur untuk bertanding jawatan Presiden parti walaupun belum mendapat pencalonan daripada manamana bahagian.

Antara matlamat perjuangannya untuk bertanding jawatan presiden parti itu adalah untuk memulihkan kembali imej Umno yang terjejas teruk dalam pilihan raya umum Mac lalu sehingga Barisan Nasional kehilangan lima negeri iaitu Pulau Pinang, Perak, Kedah, Selangor dan Kelantan.

Beliau juga berhasrat untuk memansuhkan sistem kouta untuk pencalonan jawatan tertinggi parti yang diperkenalkan pada 1996.

Melalui sistem kuota itu, calon presiden memerlukan 30 peratus atau 58 pencalonan (daripada 191 bahagian Umno kini), timbalan presiden (20 peratus atau 38 pencalonan), naib presiden (10 peratus atau 19 pencalonan dan majlis tertinggi (5 peratus atau 10 pencalonan).

Sejak mengumumkan hasratnya untuk bertanding jawatan Presiden, Razaleigh telah mengadakan lawatan untuk bertemu dan berkempen kepada peringkat akar umbi anggota Umno di seluruh negara.

Pertandingan untuk merebut jawatan Presiden parti bukanlah pertama kali dicabar oleh Tengku Razaleigh yang sebelum ini sudah dua kali berbuat demikian.

Pada pemilihan parti pada 1987, beliau mencabar bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bagi jawatan Presiden Umno tetapi tetapi tewas dengan 43 undi.

Pada 2004, beliau menawarkan diri bertanding menentang Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, tetapi beliau gagal mendapat peratusan pencalonan yang diperlukan.


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

BPR juga terima aduan wang politik daripada anggota Kabinet

NILAI: Badan Pencegah Rasuah Malaysia (BPR) mengesahkan menerima banyak maklumat dan laporan berhubung rasuah di dalam parti politik, termasuk Umno.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan berkata, pihaknya sedang menyiasat maklumat itu yang ada di antaranya disalurkan oleh beberapa orang menteri. Namun begitu, beliau enggan mendedahkan jumlah laporan yang diterima atau siapa yang memberi laporan.

"Kita menerima banyak laporan bukan sahaja rasuah di dalam Umno malah semua parti terlibat dengan rasuah.

"Kita memandang serius semua laporan yang diterima dan akan siasat perkara ini tidak mengira parti politik," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Latihan Ujian Menembak BPR di Lapang Sasar Mantin di sini hari ini.

Selain itu BPR turut menerima beberapa surat layang yang mengatakan terdapatnya beberapa individu di dalam parti politik terlibat rasuah.

"Banyak surat layang kita terima tetapi ada yang betul ada yang tidak... kita tak boleh dengar cakap sembang di kedai kopi sahaja tanpa mengesahkan kesahihan perkara itu.

"Kita siasat tapi jangan sampai menyusahkan pegawai kita untuk pergi ke sana untuk sahkan perkara itu tetapi sebaliknya tak betul. Ini sudah membuang masa pegawai kita," katanya.

Beliau meminta orang ramai yang mendengar atau menerima sebarang laporan berhubung rasuah, perlu mendapatkan pengesahan dahulu sebelum membuat sebarang laporan. BERNAMA

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Beli Eurocopter: BPR juga mula siasat

NILAI: Tumpuan terhadap isu dakwaan 'unsur-unsur tidak sihat' dalam pembelian helikopter Eurocopter EC725 Cougar bagi mengantikan Nuri semakin luas dengan Badan Pencegah Rasuah (BPR) mengumumumkan ia sudah mula membuka kertas siasatan berhubung isu itu.

Siasatan tersebut dibuat berikutan kritikan sesetengah pihak mengenai harganya yang terlalu mahal dan didakwa dipengaruhi pihak tertentu.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Ahamd Said Hamdan berkata, kertas siasatan tersebut baru dibuka selepas menerima maklumat daripada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) baru-baru ini.

"Dokumen dan maklumat penting dah dapat daripada PAC dan kita baru sahaja membuka kertas siasatan," kata beliau pada sidang akhbar selepas merasmikan Latihan Ujian Menembak BPR di Lapang Sasar Mantin di sini hari ini.

Beliau berkata, kes tersebut akan disiasat yang merangkumi semua aspek termasuk prosedur pemilikan dan juga rasuah.

"Ini termasuk semua aspek termasuk rasuah. Kita akan lihat prosedur seperti adakah kepincangan dalam prosedur dan beberapa aspek lain yang terdapat dalam prosedur itu," kata beliau dipetik Bernama.

Pada Selasa lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga Menteri Pertahanan mengumumkan bahawa kerajaan menangguhkan pembelian 12 helikopter itu yang berharga RM1.679 bilion sehingga keadaan ekonomi dunia stabil.

Beliau berkata, kerajaan terpaksa menumpukan perhatiannya pada projek yang lebih penting yang boleh memberikan manfaat kepada orang ramai.

Kelmarin, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdulah Ahmad Badawi mengakui berlaku sedikit kesilapan semasa beliau menyatakan mengenai harga pembelian Eurocopter EC-725 semasa mengumumkan keputusan penangguhan pembeliannya Selasa lalu.

Beliau berkata, angka "dibundarkan" sebanyak RM1.7 bilion yang diberikan sebelum ini adalah silap.

"Semasa saya membuat kenyataan yang ia sebanyak RM1.7 bilion, itu silap... saya minta maaf bagi kesilapan itu, pegawai letakkan RM1.607 bilion, jadi saya kata kita boleh bundarkan angka itu kepada RM1.7 bilion.

"Pagi ini semasa saya di Kementerian Pertahanan, saya dimaklumkan yang angka itu salah, sebenarnya harganya RM1.607 bilion. Tetapi ini adalah akademik sebenarnya, apabila kami memutuskan kemudiannya untuk merundingkan pembelian helikopter dan pada ketika itu kami berpendapat tiba masanya untuk kami berbuat demikian, kami lihat apakah harganya yang sebenar," katanya.

Sehari sebelum itu, anggota Penasihat DAP, Lim Kit Siang meminta Perdana Menteri supaya menjelaskan perbezaan dalam jumlah kos yang diperuntukkan untuk membeli 12 helikopter berkenaan.

Menurut Lim, pengumuman Abdullah menunjukkan kerajaan akan memperuntukkan RM1.67 bilion iaitu berbeza berbanding dengan nilai RM1.1 bilion yang diumumkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Abu Bakar Abdullah pada Sabtu lalu.


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Zaid juga telah lepaskan jawatan Senator

PETALING JAYA: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim telah melepaskan kedudukan sebagai anggota Dewan Negara beberapa minggu selepas meletakkan jawatan Kabinet September lalu.

Zaid, yang pernah secara terbuka mengkritik penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), mendedahkan perkara tersebut pada satu seminar di ibu negara semalam.

Bagaimanapun penelitian di laman web Parlimen hari ini menunjukkan nama beliau masih tertera sebagai anggota Dewan Negara.

Menjelaskan kedudukan sebenarnya, Zaid berkata, beliau bukan lagi digelar Senator kerana telah mengambil keputusan melepaskan jawatan tersebut.

Kata Zaid, sejurus selepas berhenti daripada menjadi menteri beliau turut mengambil keputusan melepaskan kedudukan di Dewan Negara bagi membolehkannya memfokus terhadap yayasan yang ditubuhkan untuk mengeratkan hubungan rakyat pelbagai kaum negara ini.

Pada September lalu, Ketua Umno Bahagian Cheras, Senator Datuk Syed Ali Alhabshee mencadangkan Zaid dilucutkan jawatan Senator kerana tindak-tanduk politiknya bercanggah dengan prinsip Umno dan Barisan Nasional.

Beliau menegaskan, mana-mana pemimpin UMNO yang dilihat bersekongkol dengan pembangkang hendaklah dikenakan tindakan tegas.


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising