Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, October 29, 2008

Pembelian 12 Eurocopter EC-725: Kenyataan Pak Lah tidak kosisten

Masalah pembelian 12 Eurocopter EC-725, dikatakan Kerajaan Barisan Nasional (BN) telah memutuskan untuk menangguhkan pembeliannya yang diumumkan awal bulan lalu bagi menggantikan Nuri, ekoran kesan krisis kewangan yang dihadapi negara.

Bagaimanapun ia kononnya tiada kaitan dengan pertikaian yang dibangkitkan oleh pembangkang di Parlimen baru-baru ini.

Difahamkan, Mesyuarat Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk meneliti isu pembelian Eurocopter akan diteruskan hari ini walaupun kerajaan telah memutuskan penangguhan pembelian helikopter terbabit.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dilaporkan sebagai berkata, rancangan pembelian Eurocopter yang secara keseluruhannya bernilai RM1.67 bilion akan ditangguhkan sehingga keadaan ekonomi mengizinkan.

"Pada waktu ini, keputusan yang telah diambil ialah Eurocopter tidak akan dibeli sebab kita memerlukan peruntukan-peruntukan untuk banyak lagi projek yang lain.

Ketika penulis mendengar kenyataan dibuat oleh Abdullah melalui sebuah siaran televisyen pada mulanya beliau berkata, helikopter tersebut tidak akan dibeli tetapi sejurus kemudian beliau menyebut ditangguhkan pula.

Kenyataan manakah yang mahu dipakai sama ada tidak mahu beli atau ditangguhkan? Kenyataan-kenyataan seperti ini dipercayai hanya boleh menimbulkan keraguan dan boleh menggambarkan sikap tidak kosisten beliau dalam kes seumpama itu.

Kedua-dua kenyataan itu cukup berbeza pengertiannya tetapi dibuat dalam masa yang sama. Apakah pendirian kerajaan sebenarnya? Mahu tangguh pembelian atau tidak mahu membeli terus.

Perundingan difahamkan masih berjalan hari ini tetapi tidak sewajarnya kenyataan tidak kosisten itu dibuat oleh orang nombor satu negara.

Setiap pemimpin seharusnya berhati-hati membuat kenyataan supaya ia tidak menimbulkan pelbagai tafsiran meragukan yang memberi kesan terhadap kualiti dan kredibiliti masing-masing dna kerajaan tidak bijak menangani sesuatu krisis.

Kerajaan sepatutnya tegas dalam apa jua isu yang timbul. Jika ia masih dalam peringkat kajian, nyatakan sahaja demikian, tidak perlu membuat kenyataan berbelah bahagi dan meragukan seumpama itu.


Operasi Giant terlewat akibat MB?

(Malaysiakini) Operasi pasar raya besar Giant di Kerteh terganggu lebih sebulan selepas gagal mendapatkan kelulusan daripada Majlis Perbandaran Kemaman (MPK), didakwa akibat campur tangan menteri besar Terengganu.


Sumber-sumber pasar raya itu dan MPK memberitahu Malaysiakini hari ini, ia bercadang membuka premis barunya di Mesra Mall di Jalan Kemaman-Dungun sejak 24 September tetapi gagal mendapat lesen.

"Kerana tidak dapat (September), kita cadang mahu buka pada 10 Oktober, serentak dengan pembukaan Mesra Mall, tetapi tidak dapat juga," kata sumber.

giant hypermarket and mesra mall terengganu 281008 buildingRangkaian pasar raya milik GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhd, yang berusia 60 tahun, difahamkan selewat-lewatnya dibuka pada 15 Oktober tetapi hingga sekarang tidak jelas kenapa belum menjalankan perniagaan.

Sumber di pihak berkuasa tempatan itu berkata, masalah lesen Giant itu "berkaitan dengan Datuk Ahmad Said", yang juga wakil rakyat Kijal.

Menurut sumber pasar raya terkenal itu, ia telah memenuhi semua syarat yang ditetapkan untuk menjalankan operasinya termasuk mendapat pengiktirafan keselamatan daripada jabatan bomba dan mengikuti garis panduan pengubahsuaian bangunan MPK.

Pasar raya itu sekarang, tambah sumber Giant, ia hanya menunggu lesen untuk memulakan operasinya.

Ditanya jika MPK terus enggan memberikan lesen tersebut, sumber itu berkata "tunggu sahajalah."

Mesra Mall, yang dibangunkan oleh KLCC (Holdings) Sdn Bhd di atas tanah seluas 12 hektar dan diurus oleh Suria KLCC Sdn Bhd, telah dirasmikan oleh exco pembangunan luar bandar, usahawan dan koperasi Datuk Mohamed Awang Tera pada 10 Oktober lepas.

Difahamkan Giant merupakan penyewa utama kompleks membeli-belah yang diberikan jolokan "mutiara timur anda."

Menurut pelan lantai Mesra Mall, Giant ditempatkan di penghujung kanan dan kiri bahagian depan kompleks itu.

Malaysiakini setakat ini gagal mendapatkan reaksi menteri besar Terengganu.

Seorang pegawai kanan Ahmad ketika dihubungi berkata "tidak mengetahui" tentang dakwaan terhadap pemimpin tersebut.


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising