Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, September 30, 2008

Umat Islam Malaysia di UAE sambut Aidilfitri hari ini

DUBAI, 30 Sept: Umat Islam Malaysia yang berada di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) menunaikan solat Aidilfitri hari ini, menyertai umat Islam di negara-negara Teluk yang lain di Timur Tengah meraikan Hari Raya, menandakan berakhirnya Ramadan.

Di Dubai, rakyat Malaysia berkumpul di pusat Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) untuk menunaikan solat Aidilfitri yang diimamkan oleh Shushilil Azam Shuib, Pengarah Wilayah Pusat Promosi Pendidikan Malaysia (MEPC).

Lelaki dan kanak-kanak berbaju Melayu yang berwarnawarni serta bersongkok meraikan hari kemenangan itu dan saling memberikan ucapan Selamat Hari Raya di antara satu sama lain.

Bagi kaum wanita Malaysia, mereka anggun bergaya dengan busana tradisional baju kurung dan kebaya serta bertudung.

Antara yang hadir menunaikan solat di pusat itu adalah beberapa ketua jabatan dan agensi Malaysia yang berpangkalan di UAE.

Keriangan menyambut Aidilfitri berterusan dengan ramai rakyat Malaysia menjemput rakanrakan dan kenalan ke rumah terbuka di sekitar Dubai untuk menikmati juadah Malaysia, menunjukkan amalan rumah terbuka dan kunjung mengunjung hidup subur meskipun di negara padang pasir.

Rumah terbuka Shusilil Azam diadakan sejurus selepas solat Aidilfitri menjadi tumpuan rakyat Malaysia yang berada di sini, bersyukur mereka masih dapat menikmati hidangan dan juadah Malaysia meskipun berada jauh beribu batu dari tanah air.

Sementara itu, Naib Presiden UAE Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, yang juga Perdana Menteri dan Pemerintah Dubai menunaikan solat Aidilfitri di Grand Eid Mussallah di Bur Dubai.

Jawatankuasa melihat anak bulan Syawal mengumumkan malam tadi bahawa UAE menyambut Aidilfitri hari ini. BERNAMA

Surat terbuka Zaid Ibrahim kepada PM

Sep 30, 08 2:37pm
Sewaktu mengisytiharkan kemerdekaan negara, Perdana Menteri pertama kita telah melaungkan aspirasi dan mimpi indah rakyat Malaya: bahawa Malaya adalah diasaskan di atas prinsip-prinsip kebebasan dan keadilan serta di atas janji bahawa kita beramai-ramai akan sentiasa berjuang bagi meningkatkan lagi kebajikan dan kebahagiaan rakyatnya.


Bertahun telah berlalu sejak peristiwa penting itu berlangsung, namun aspirasi dan mimpi tersebut masih benar dan masih relevan kepada kita hari ini sepertimana ia benar dan relevan kepada kita sebelum ini. Ini dimungkinkan dengan adanya satu pegangan teguh terhadap asas-asas negara pada peringkat awal kewujudannya. Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang yang dibuat sehubungan dengannya diletakkan di atas asas yang kukuh di mana ia menggabungkan elemen-elemen penting demokrasi yang dibina di atas Kedaulatan Undang-Undang.

tunku abdul rahmanSatu ketika dahulu, Kehakiman Malaysia sangat dihormati oleh warga Malaysia malah turut dijadikan panduan oleh negara-negara lain. Perdana Menteri-Perdana Menteri kita yang terdahulu, Tunku Abdul Rahman, Tun Razak and Tun Hussein Onn, adalah pemimpin-pemimpin yang sangat berintegriti, adalah pejuang-pejuang mengikut cara mereka yang tersendiri dan, yang paling penting sekali, adalah individu-individu yang serba sederhana. Mereka mempunyai kepercayaan terhadap prinsip-prinsip dan nilai-nilai yang terkandung dalam Perlembagaan kita dan membina negara ini berpandukan kepadanya.

Tatkala mereka terpaksa meluluskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), 1960, sekalipun mereka melakukannya dengan sangat berhati-hati dan dengan bersikap apologetic mengenainya. Tunku menyatakan dengan jelas bahawa tujuan Akta ini diluluskan adalah bagi menangani ancaman komunis.

'Saya dan rakan-rakan saya dalam kabinet berjanji kepada Parlimen dan kepada negara bahawa kuasa-kuasa luas yang diberikan kepada Kerajaan di bawah ISA tidak sesekali akan digunakan bagi mengekang bangkangan dan ketidaksetujuan yang dibuat mengikut undang-undang' adalah apa yang diucapkan oleh Tunku dahulu. Ketetapan ini dikukuhkan lagi kemudiannya oleh Perdana Menteri ketiga kita, Tun Hussein Onn, yang menyatakan bahawa ISA bukanlah dimaksudkan untuk mengekang bangkangan politik yang dibuat secara sah atau untuk menyekat aktiviti demokrasi rakyat.

Beberapa peristiwa yang berlaku tiga minggu lepas bagaimanapun telah memaksa saya mengkaji semula cara ISA digunakan. Sungguh menyedihkan sekali kerana kesimpulan yang saya perolehi darinya ialah bahawa Kerajaan telah berulang-ulang kali menghampakan rakyat negara ini dengan berulang-ulang kali juga memungkiri janji yang dibuat oleh Tunku Abdul Rahman tersebut.

Ini berlaku kerana Kerajaan dan undang-undang yang digubalnya telah dengan secara tidak betul memberi kuasa kepada Menteri Dalam Negeri untuk menahan sesiapa sahaja atas apa sahaja alasan yang difikirkannya perlu. Budi bicara yang subjektif ini telah disalahgunakan bagi menjaga kepentingan-kepentingan politik tertentu.

Sejarah adalah guru agung yang dapat menjelaskan banyak perkara dalam hal ini. Semakan sepintas lalu ke atas cara ISA digunakan sejak ia diluluskan sekalipun akan mendedahkan betapa tujuan asal ISA telah dikesampingkan oleh keperluan politik semasa.

Adalah dikesali yang Tunku Abdul Rahman sendiri pun telah memungkiri janjinya. Pada 1965, pentadbirannya telah menahan Burhanuddin Helmi, iaitu seorang intelektual Melayu yang cukup hebat dan seorang nasionalis yang kebetulannya juga turut menjadi seorang pemimpin PAS. Dia telah diletakkan dalam tahanan sehingga dia meninggal dunia pada 1969.

Helmi hanyalah seorang musuh politik dan tidak dapat dibayangkan yang dia boleh dikatakan terlibat dalam pemberontakan bersenjata atau komunisme yang ISA dirangka untuk menangani. Penahanannya ini adalah sesuatu yang menyimpang dan menjadi satu detik menyedihkan di mana kepentingan politik telah dibenarkan mengatasi Kedaulatan Undang-Undang.

Ia malangnya seakan menjadi satu 'precedent' dan banyak lagi penahanan ke atas individu-individu yang dianggap menjadi ancaman kepada pentadbiran waktu itu menyusulinya tahun demi tahun. Malah tokoh kesusasteraan kita, 'sasterawan negara' Allahyarham Tan Sri A. Samad Ismail juga telah ditahan di bawah ISA pada 1976. Bagaimana mungkin beliau boleh menjadi satu ancaman kepada keselamatan negara?

Tidak perlulah saya mengingatkan anda mengenai impak dahsyat Operasi Lalang 1987. Kesannya menghantui Kerajaan sepertimana juga ia menghantui rakyat negara ini yang cintakan keamanan kerana ia menebarkan kegelapan ke atas setiap dari kita. Terdapat banyak soalan yang masih belum terjawab mengenai detik-detik gelap tersebut bila lebih daripada seratus orang telah ditahan kerana dikatakan menjadi ancaman terhadap keselamatan negara. Sebab mengapa mereka ditahan tidak pernah dinyatakan dengan jelas kepada rakyat Malaysia.

Begitu juga tiada penjelasan diberikan tentang sebab mengapa mereka tidak pernah didakwa di mahkamah. Termasuk dalam senarai mereka yang ditahan ini adalah beberapa Ahli Parlimen kanan pembangkang yang masih lagi aktif dalam Parlimen hari ini. Sesatunya perkara yang benar-benar jelas mengenai tempoh itu adalah UMNO pada waktu itu sedang berhadapan dengan satu krisis kepimpinan. Apakah ia bukan satu kebetulan yang tangkapan-tangkapan di bawah ISA baru-baru ini berlaku bila UMNO sekali lagi mengalami satu krisis kepimpinan?

isa distributePada 2001, aktivis-aktivis 'reformasi' Keadilan telah ditahan dalam satu tindakan yang kemudiannya diisytiharkan sebagai dibuat secara tidak betul dan tidak sah oleh Mahkamah Persekutuan. Penahanan berterusan mereka yang tidak dibebaskan lebih awal di pusat tahanan Kamunting hanya dibolehkan kerana ISA telah dipinda dalam cara yang meragukan pada 1988 bagi tidak lagi membenarkan semakan kehakiman dibuat ke atas arahan Menteri untuk menahan. Rakyat Malaysia dimaklumkan bahawa tahanan-tahanan ini telah cuba menggulingkan Kerajaan melalui cara-cara militan dan demonstrasi-demonstrasi liar.

Tujuh tahun telah berlalu sejak kejadian ini berlaku tetapi hingga kini belum ada sebarang bukti bagi menyokong dakwaan ini dikemukakan. Menambahkan lagi kekeliruan rakyat, salah seorang daripada mereka yang dikatakan "ganas dan militan" itu ialah Ezam Mohamad Noor. Inilah orangnya yang baru-baru ini disambut kembali ke dalam UMNO dengan sambutan besar-besaran, seolah-olah ianya merupakan satu kejayaan besar.

Lebih kurang pada masa yang sama, ahli-ahli PAS juga telah ditahan kerana dikatakan menjadi militan dan kerana kononnya mempunyai pertalian dengan rangkaian pengganas antarabangsa. Mereka yang ditahan itu termasuklah Nik Adli, anak kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat Menteri Besar Kelantan. Kerajaan ketika itu berjanji akan mendedahkan kepada rakyat Malaysia mengenai bukti kegiatan-kegiatan ganas dan pertalian tahanan-tahanan ini. Sehingga sekarang tiada bukti sebegini pernah diberikan.

hindraf isa detainees 290808Formula yang sama telah digunakan pada akhir 2007 bila 5 pemimpin HINDRAF ditahan. Rakyat Malaysia dimaklumkan sekali lagi bahawa individu-individu ini terlibat dalam aktiviti-aktiviti penggulingan Kerajaan dan mempunyai perkaitan dengan gerakan militan Pemisah Tamil Eelam Sri Lanka. Sehingga sekarang tiada bukti kukuh pernah dikemukakan bagi menyokong dakwaan ini.

Jadi apa yang boleh dilihat ialah kelima-lima mereka ditahan kerana melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang membawa kepada satu mobilisasi masyarakat India Malaysia bagi meluahkan secara aman kekecewaan mereka ke marginalisi yang dilakukan ke atas masyarakat mereka. Perjuangan ini kemudiannya telah diiktiraf sebagai satu perjuangan yang sah. Demonstrasi HINDRAF bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana perhimpunan-perhimpunan seperti itu diiktiraf di seluruh dunia sebagai satu cara pernyataan yang sah.

Dalam nada yang sama, asas-asas yang diberikan bagi menyokong penahanan terbaru Tan Hoon Cheng, Teresa Kok dan Raja Petra Kamarudin menimbulkan banyak persoalan. Penjelasan bahawa Tan Hoon Cheng ditahan bagi menjamin keselamatan dirinya adalah melucukan. Kenyataan bahawa Teresa Kok telah menyalakan sentimen-sentimen keagamaan juga adalah tidak berasas sebagaimana terbukti oleh pembebasannya selepas itu.

isa 3 teresa raja petra tan hoon chengMengenai pengkritik tersohor Kerajaan, Raja Petra Kamarudin pula, semakan ke atas tulisan-tulisannya akan menunjukkan bahawa dia mungkin telah menghina Kerajaan dan individu-individu tertentu di dalam Kerajaan. Bagaimanapun, bersikap kritikal dan menghina tidak boleh dalam apa cara pun dianggap sebagai satu ancaman terhadap keselamatan negara. Jika tulisan-tulisannya dianggap menghina Islam, orang-orang Islam atau Nabi Muhammad (saw), dia sepatutnya didakwa di bawah Kanun Keseksaan dan bukannya ditahan di bawah ISA.

Apa pun, dia juga telah didakwa atas kesalahan menghasut dan melakukan fitnah jenayah berhubung dengan beberapa kenyataannya. Dia telah meminta dibicarakan, dan ini menunjukkan kesediaan serta kemampuannya untuk mempertahankan dirinya sendiri. Cara terbaik bagi memastikan keadilan terlaksana adalah dengan memberikannya peluang mempertahankan dirinya di mahkamah lebih-lebih lagi di mana dalam pandangan umum Kerajaan adalah dalam satu kedudukan konflik kerana telah menjadi sasaran kritikan kerasnya.

Contoh-contoh yang diberikan di atas menjadi petanda jelas bahawa Kerajaan yang ada sekarang adalah sebuah Kerajaan yang tidak demokratik. Perspektif inilah yang telah sejak lebih 25 tahun lalu membawa kepada Kerajaan kelihatan dengan sewenang-wenangnya menahan musuh-musuh politik, pejuang-pejuang pertubuhan sivil dan kepenggunaan, penulis-penulis, usahawan-usahawan, pelajar-pelajar dan wartawan-wartawan yang kesalahannya, jika ia boleh dikatakan sebagai kesalahan, adalah bersikap kritikal terhadap Kerajaan. Bagaimana individu-individu ini boleh dianggap sebagai ancaman terhadap keselamatan negara adalah di luar dari kefahaman saya. Realiti yang terbukti adalah ketidaksetujuan yang dibuat secara sah telah dan sedang dikekang melalui penggunaan secara semberono ISA.

Terdapat mereka yang menyokong dan memperjuangkan bacaan secara 'carte-blanche' ISA ini. Mereka akan berusaha untuk meyakinkan anda bahawa kepentingan-kepentingan negara memerlukan kuasa sebegitu dikekalkan dan bahawa keamanan dan kestabilan yang dinikmati rakyat Malaysia adalah disebabkan oleh kewujudan undang-undang seperti ISA ini. Ini bagaimanapun gagal mengambil kira fakta asas bahawa rakyat Malaysia dari semua kaum mengagungkan keamanan. Kita hidup bersama secara aman sejak 400 tahun lepas bukan kerana adanya undang-undang ini tetapi walaupun adanya undang-undang ini.

Saya percaya rakyat negara ini sudah cukup matang dan bergeliga bagi membezakan di antara tindakan-tindakan yang merupakan satu ancaman 'sebenar' terhadap negara dengan tindakan-tindakan yang mengancam kepentingan-kepentingan politik. Rakyat Malaysia telah mengetahui bahawa ISA digunakan terhadap musuh-musuh politik dan kelihatannya bila kepimpinan sedang menghadapi cabaran sama ada dari dalam parti pemerintah sendiri atau dari elemen-elemen luar.

Rakyat Malaysia hari ini mahu melihat sebuah Kerajaan yang komited terhadap proses mahkamah bagi menentukan kebersalahan atau ketidakbersalahan walaupun untuk tindakan-tindakan yang dikatakan mengapi-apikan sentimen perkauman atau keagamaan. Kini mereka tidak begitu mempercayai bahawa hanya seorang individu, iaitu Menteri Dalam Negeri, yang paling tahu mengenai soal-soal keselamatan negara walaupun mereka sebelum ini pernah mempercayainya. Mereka menghargai kebebasan dan perlindungan ke atas kebebasan-kebebasan sivil dan ini pun benar bagi rakyat negara-negara lain juga.

YAB Perdana Menteri, keputusan-keputusan Pilihan Raya Umum lalu adalah petunjuk jelas bahawa rakyat Malaysia sedang menuntut satu pemulihan semula Kedaulatan Undang-Undang. Saya telah dilantik sebagai menteri yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal undang-undang dan reformasi kehakiman, walaupun hanya sekejap. Dalam kapasiti itu, saya dapat memahami dengan lebih mendalam betapa ramai dari kita mahukan reformasi, bukan semata-mata atas kepentingan reformasi itu, tetapi atas tahap di mana institusi-institusi kita telah dilemahkan oleh kejadian-kejadian dan impak yang dihadapkannya kepada masyarakat.

zaid ibrahim resignation from ministerial post 160908 01Dengan restu anda, saya telah cuba menggerakkan reformasi. Berada di atas dalam senarai keutamaan saya adalah satu pemulihan semula ke atas kuasa kehakiman (judicial review) yang boleh dilakukan melalui satu pengembalian semula satu peruntukan penting perlembagaan ke bentuk sebelum ia dipinda secara kontroversial pada 1988. Tidak perlulah saya mengingatkan anda bahawa pindaan perlembagaan itu didorong oleh satu siri peristiwa sama yang membawa bukan hanya kepada Operasi Lalang tetapi juga kepada pemecatan Ketua Hakim Negara dan dua Hakim Mahkamah Agung pada waktu itu.

Salah satu keutamaan saya ialah cara dalam mana bidang kuasa dan kuasa Mahkamah-Mahkamah untuk membuat pembetulan ke atas tindakan wewenang dan di luar perlembagaan Eksekutif telah dikeluarkan oleh Parlimen dan tahap di mana ini telah menyebabkan berlakunya kemerosotan ke atas kebebasan-kebebasan sivil rakyat Malaysia. Pindaan perlembagaan inilah yang telah membuka jalan kepada peruntukan 'ouster' dalam ISA yang secara efektifnya memberi imuniti kepada Menteri dari semakan kehakiman, di mana ini adalah satu peruntukan yang menjadi contoh betapa pindaan perlembagaan 1988 telah membuka ruang untuk berlakunya ketidakadilan.

Saya juga telah cuba memperkenalkan cara-cara dengan mana langkah-langkah boleh diambil bagi membantu Kehakiman memperolehi semula reputasi kebebasan dan kecekapan yang pernah dipunyainya dahulu. Malangnya, ini dianggap tidak diperlukan oleh sesetengah pihak kerana Kehakiman yang bebas akan membawa makna Eksekutif akan menjadi kurang 'berpengaruh'.

Saya telah cuba melakukan perkara-perkara ini dan perkara-perkara lain kerana menyedari Kedaulatan Undang-Undang dan tradisi-tradisi demokratik di Malaysia sedang terhimpit. Apa pun, tiada orang yang rugi dengan memberikan setiap rakyat negara ini sebuah Kehakiman yang bebas dan peluang ke atas satu perbicaraan yang adil. Ini adalah konsisten dengan norma-norma sejagat mengenai hak-hak asasi manusia dan ia juga adalah konsisten dengan ajaran-ajaran Islam, iaitu agama bagi Persekutuan.

Kuasa tidak terbatas untuk menahan atas kehendak seorang individu adalah penindasan yang paling tinggi. Malah, di Israel, iaitu sebuah negara yang sentiasa berada dalam keadaan berperang sekalipun, kuasa untuk menahan tidak diberikan pada seorang individu seperti di Malaysia dan arahan-arahan penahanan memerlukan pengesahan daripada seorang hakim.

Jika terdapat pertimbangan-pertimbangan keselamatan negara, maka ini boleh ditangani tanpa mengenepikan kawalan-kawalan keselamatan yang dimaksudkan bagi melindungi rakyat dari dihukum secara tidak betul. Dalam bidang-bidang kuasa lain yang terlibat dalam konflik-konflik bersenjata, perbicaraan-perbicaraan dikendalikan secara sulit bagi membenarkan penelitian kehakiman dibuat ke atas bukti yang dianggap terlalu sensitif untuk didedahkan kepada umum bagi memenuhi kehendak-kehendak keadilan. Jika ini boleh dilakukan dalam bidang-bidang kuasa lain, mengapa tidak di sini di mana pertempuran bersenjata terakhir dapat kita saksikan, yang menjadi punca kepada wujudnya ISA, telah berakhir pada 1980-an?

abdullah ahmad badawi isa arrest with handcuffs 010604 Sebarang keraguan mengenai kerelevanan ISA dalam bentuknya sekarang sepatutnya sudah terhapus oleh rekomendasi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) bahawa ISA perlu dimansuhkan dan bahawa sebuah undang-undang anti-keganasan yang bersesuaian dengan masa kini perlu diluluskan bagi menggantikannya. Mengandungi satu klausa 'sunset' dalam masa asalnya, ISA tidak pernah dimaksudkan untuk menjadi satu ciri asas dalam landskap perundangan Malaysia.

Melalui penggunaan berterusannya dalam cara yang diterangkan di atas dan berhadapan dengan sentimen umum, adalah natural bahawa ISA telah melekat di dalam fikiran orang ramai sebagai satu alat penindasan dan Kerajaan yang ada sebagai satu Kerajaan yang membuka ruang untuk berlakunya penindasan. Penggunaan berterusannya tidak menjadi petanda baik bagi sebuah masyarakat yang sedang berjuang untuk mencari tempatnya dalam arena global. Ia juga tidak menjadi petanda baik bagi demokrasi yang sangat penting bagi membolehkan kita membangun secara berterusan.

YAB Perdana Menteri, saya mengingati dengan sangat jelasnya apa yang anda sebutkan dahulu, iaitu bahawa jika seseorang itu mempunyai kesempatan untuk melaksanakan apa yang baik dan betul untuk negaranya, maka dia mestilah melaksanakan tugasan itu. Saya sangat menghormati anda kerananya. YAB, anda masih lagi Perdana Menteri buat masa ini dan masih lagi mempunyai kesempatan untuk meninggalkan jejak anda dalam sejarah Malaysia. Saya menyeru anda berbuat begitu dengan memansuhkan terus ISA.

Marilah kita cuba memenuhi janji yang dibuat oleh Perdana Menteri pertama kita yang dikasihi kepada rakyat negara ini.


Yang benar

ZAID IBRAHIM

Keluar BN: Pemuda Gerakan anjur jelajah dapatkan maklum balas

KUALA LUMPUR: Kepimpinan baru Pemuda Gerakan melalui pemilihan pada 10 dan 11 Oktober ini akan menjelajah ke seluruh negara bagi memberi maklumat berhubung kesan jika parti itu terus kekal atau memilih untuk keluar daripada Barisan Nasional (BN).

Ketua Biro Belia dan NGO dan Ahli Jawatankuasa Pusat Pemuda Gerakan, Stephen Doss berkata, mereka akan mengadakan seminar dalam setiap jelajah bagi mendapatkan maklmat balas yang akan dikemukakan pada mesyuarat agung khas Pemuda Gerakan.

"Kami membuat keputusan untuk mengadakan jelajah bagi memberi maklumat ke peringkat akar umbi dan mendapatkan maklum balas mereka kerana sekarang banyak pihak yang membuat keputusan mengikut emosi.

"Kami menetapkan selama setahun untuk mengadakan siri jelajah berkenaan tetapi ia bergantung kepada keadaan dan tidak semestinya ia mengikut masa yang ditetapkan," katanya.

Beberapa pemimpin Gerakan peringkat bahagian telah membaut saranan agar parti itu mengkaji semula kedudukannya dalam BN kerana tidak berpuas hati dengan beberapa tindakan oleh BN. BERNAMA

Perpaduan Tunjang Persefahaman Rakyat, Kata Lim

PULAU PINANG, 30 Sept (Bernama) -- Amalan kunjung mengunjung yang menjadi tradisi masyarakat majmuk di negara ini mampu mempereratkan hubungan silaturrahim dan berupaya mengukuhkan semangat perpaduan yang menjadi tunjang kepada persefahaman dalam kalangan rakyat, kata Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

"Ini bersesuaian dengan makna Islam sebagai agama yang syumul atau universal (kerana) cara hidup Islam adalah menyeluruh dan mencakupi semua aspek kehidupan sama ada ekonomi, sosial dan politik," katanya dalam satu perutusan Aidilfitri.

Lim berkata aspek kepelbagaian kaum, agama, adat, budaya dan bahasa tidak menjadi penghalang kepada kemajuan.

"Aspek kepelbagaian inilah yang yang membolehkan Malaysia menjadi sebuah negara maju, (dan) masyarakat dapat mengekalkan keamanan dan kestabilan politik negara walaupun berdepan dengan kekangan globalisasi dan krisis ekonomi dunia," katanya.

Di Kuala Lumpur, Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Ong Ka Chuan berkata perpaduan yang dibina melalui sambutan hari perayaan semua kaum adalah ibarat seperti rumah bertiang seribu yang sudah pasti tidak mudah roboh walaupun ditiup angin kencang.

"Setiap satu daripada kita adalah tiang-tiang yang menegakkan keamanan dan kemakmuran negara tercinta ini," katanya.

Manikavasagam kekal timbalan pengerusi PKR S'gor

Sep 30, 08 1:20pm

Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam tidak akan meletakkan jawatannya sebagai Timbalan pengerusi PKR Selangor, kata Setiausaha Politiknya, M Shanmugam hari ini.

manikavasagamManikavasagam yang tidak dapat dihubungi, sebelum ini mengancam untuk meletakkan jawatan tersebut sekiranya tindakan tegas tidak diambil terhadap orang yang bertanggungjawab merobohkan sebuah kuil Hindu di Ampang.

Usaha untuk menghubungi ahli parlimen Kapar itu tidak berjaya kerana beliau telah menutup telefon bimbitnya.

Semalam, kerajaan negeri telah mengenakan tindakan menggantung tugas Timbalan Presiden Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Hamid Hussein selama seminggu berhubung isu tersebut.

"Manikavasagam akan mengekalkan jawatan timbalan pengerusi PKR Selangor selepas penggantungan tugas orang di belakang perobohan tersebut," kata Shanmugam.

Akhbar The Star hari ini memetik Exco Kerajaan Negeri, Ronnie Liu sebagai berkata, Hamid akan digantung tugas sementara siasatan dijalankan terhadap isu perobohan kuil berkenaan.

Hamid dikatakan pegawai yang mengarahkan supaya kuil yang berusia 19 tahun itu, yang terletak berhampiran Kampung Tasek Tambahan, dirobohkan dua minggu lalu.

Menurut laporan itu lagi, jawatankuasa tiga anggota kerajaan negeri mengenai hal ehwal agama orang bukan Islam - yang dianggotai oleh Teresa Kok, Dr Xavier Jayakumar dan Liu - telah memulakan siasatan.

Hasil siasatan mereka dijangka diketahui Isnin depan.

K'jaan negeri tidak tahu

Sementara itu, Shanmugam berkata, beliau telah menemui Nik Nazmi Nik Ahmad - setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan beliau berjanji bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab merobohkan kuil tersebut.

"Beliau memberitahu saya bahawa kerajaan negeri tidak terbabit dalam perobohan kuil tersebut dan ia akan mengambil tindakan susulan selepas tamat tempoh penggantungan tugas (Hamid)," tambahnya.

Shanmugam berkata, beliau yakin kerajaan negeri tidak tahu menahu mengenai perkara itu dan tindakan menggantung tugas Hamid, menunjukkan kerajaan sensitif terhadap masalah rakyat.

Menurut Liu, Hamid sebagai timbalan presiden MPAJ, dilaporkan membuat keputusan berhubung perkara tersebut kerana presiden MPAJ sedang bercuti ketika kuil tersebut dirobohkan.

Beliau juga berkata, kerajaan negeri akan mencari satu penyelesaian mengenai kuil Dri Mahakaliaman secepat mungkin dan memandang berat tindakan merobohkan tempat-tempat ibadat.

Hamid tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasannya mengenai perkara tersebut.

Kapal Bunga Melati 2 juga dibebaskan

Sep 30, 08 10:52am
Kapal tangki kedua Malaysian International Shipping Corporation (MISC), yang ditawan di Teluk Aden oleh lanun Somalia, telah dibebaskan.

Pengarah Perhubungan Awam Kementerian Pertahanan, Kol Fadzlette Othman Merican memberitahu Bernama malam tadi, MT Bunga Melati 2 dibebaskan pada 4.14 pagi dan kini belayar menuju Djibouti, Timur Afrika.

Kesemua anak kapalnya selamat, kecuali seorang kelasi warga Filipina yang mati akibat terkena peluru yang tersasar ketika kapal itu dirampas lanun pada 19 Ogos.

Beliau berkata wang tebusan berjumlah AS$2 juta bagi setiap kapal telah dibayar oleh MISC dan kedua-dua kapal itu akan melakukan pertukaran anak kapal di Djibouti sebelum berlepas ke Malaysia pada 4 Oktober.

"Terdapat beberapa kapal yang telah membayar wang tebusan tetapi masih belum dibebaskan... mereka (lanun) memberi keutamaan kepada kita," katanya.

Ahad, lanun membebaskan kapal tangki MT Bunga Melati 5 dan kedua- dua kapal itu dipercayai diiring oleh kapal perang Malaysia, KD Lekiu dan KD Sri Inderapura 2 ke Djibouti.

Selepas kapal tangki pertama itu dibebaskan, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga menteri pertahanan, berkata rundingan masih dijalankan untuk pembebasan MT Bunga Melati 2.

MT Bunga Melati 2, yang mempunyai 39 anak kapal - 29 rakyat Malaysia manakala bakinya warga Filipina - dirampas di teluk itu pada 19 Ogos.

Sepuluh hari kemudian, MT Bunga Melati 5, dengan anak kapalnya terdiri daripada 36 rakyat Malaysia dan lima warga Filipina, mengalami nasib serupa ketika belayar dari Yanbu, Arab Saudi menuju Singapura.

Malaysia menghantar KD Lekiu, KD Inderapura dan KD Pahang untuk mengiringi kapal MISC dalam pelayarannya di perairan yang berisiko itu ekoran dua insiden rampasan kapal berkenaan.

Dewan Amerika tolak pelan penyelamat krisis ekonomi RM2.4 trilion

WASHINGTON: Usaha pentadbiran Presiden George W. Bush untuk menyelamatkan krisis kewangan negara itu daripada menjadi lebih teruk terbantut ekoran keputusan Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) semalam menolak pelan kecemasan bernilai kira-kira RM2.4 trilion (AS$700 dolar).

White House mengusahakan pelan berkenaan untuk mengatasi krisis kewangan yang dilihat sebagai paling buruk sejak kemelesetan dunia pada 1930.

Malah, keputusan itu juga mengejutkan kerajaan, Wall Street dan pasaran seluruh dunia.

Pemerhati-pemerhati pula melihat perkembangan terbaru itu akan mencetuskan kebimbangan baru di kalangan masyarakat dunia.

Perkembangan terbaru itu juga dilihat sebagai satu kegagalan buat Bush yang berusaha mendapatkan sokongan negaranya - termasuk kedua-dua calon Presiden - bagi keluar daripada masalah terbesar sepanjang lapan tahun beliau berada di White House.

"Kita meletakkan pelan yang besar kerana kita berhadapan dengan masalah besar," kata Bush semalam.

Jurucakapnya, Tony Fratto berkata, Bush sangat "kecewa" dengan perkembangan tersebut.

Bush lebih kecewa kerana anggota-anggota partinya, Republikan sendiri yang membantah dan menolak pelan kecemasan tersebut.

Pelan itu menerima undi bantahan 228 berbanding 205 yang menyokong, dengan 133 anggota Republikan membantah usaha Bush bersama 95 anggota Demokrat.

Usaha tersebut disokong oleh 140 anggota Demokrat dan 65 anggota Republikan.

Ia sekali gus memaksa pentadbiran Bush, yang akan mengakhiri kepimpinannya selama lapan tahun Januari depan, memfokus untuk tampil dengan strategi baru hari ini.

Malah perkembangan tersebut juga memaksa Dow Jones merosot 777 mata - yang paling tinggi dalam satu-satu hari pasaran.

"Kita perlu melakukan sesuatu bagi membolehkan pelan menyelamat ini menjadi kenyataan," kata Setiausaha Perbendaharan AS, Henry Paulson, yang wajahnya berkerut dan masam selepas melihat penolakan Dewan Perwakilan.

Selepas ditolak, beliau dan Pengerusi Federal Reserve, Ben Bernanke menyertai sesi strategi kecemasan di White House.

Di Capitol Hill, pemimpin-pemimpin Demokrat berkata, Dewan Perwakilan akan bersidang semula esok - bagi memberi harapan agar krisis kewangan yang dihadapi AS sekarang dapat diatasi dengan pelan baru.

Mengenai kesannya, Paulson berkata, kegagalan meluluskan pelan berkenaan akan menyebabkan 'kemarau' kredit bagi perniagaan kecil dan besar, sekali gus menyebabkan mereka gagal membuat pembayaran gaji ataupun membeli inventori.

Bagaimanapun kata Paulson, beliau akan berusaha untuk menyelamatkan pelan berkenaan.

"Adalah sangat penting (untuk menyelamatkan pelan kecemasan) daripada menyebabkan ia gagal," katanya lagi.

Anggota yang menyokong pelan berpendapat usaha sedemikian sangat perlu untuk mengelak keruntuhan sistem ekonomi AS, yang jika berlaku bukan sahaja akan menjejaskan pasaran-pasaran pelaburan Wall Street, malah kemungkinan simpanan dan portfolio berjuta-juta rakyat AS.

Malah mereka berpendapat kegagalan pelan itu juga akan memberi kesan ke atas ekonomi Eropah dan dunia.

Bagaimanapun pihak yang menentang pelan berkenaan berpendapat usaha itu terlalu tergesa-gesa dan akan menyebabkan penggunaan wang pembayar cukai untuk menyelamatkan pelaburan buruk peserta-peserta pasaran Wall Street. Agensi

Jeyaretnam, pembangkang veteran Singapura meninggal dunia

SINGAPORE: Ahli politik veteran Singapura, B. Jeyaretnam, pemimpin pembangkang pertama republik itu yang pernah memegangi kerusi Parlimen, meninggal dunia awal hari ini kerana masalah jantung.

Mendiang berusia 82 tahun.

Jeyaretnam yang lazimnya dikenali di Singapura sebagai J.B.J, meninggal dunia di sebuah hospital tempatan, kata anaknya yang dipetik oleh Channel NewsAsia.

Jeyaretnam telah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen dari 1981 hingga 1986 dan kemudian mulai 1997 hingga 2001.

Beliau meninggalkan Parti Pekerja pada 2001, dan kemudian membantu menubuhkan Parti Pembaharuan tahun ini.

April lalu Jeyaretnam memberitahu bahawa beliau bercadang untuk bertanding lagi pada pilihan raya umum 2011.

Jeyaretnam diisytiharkan muflis pada 2001 selepas dikenakan denda kira-kira RM1.2 juta (AS$367,000) dalam kes fitnah yang dibawa oleh Perdana Menteri Lee Hsien Loong; dua bekas Perdana Menteri Lee Kuan Yew dan Goh Chok Tong serta beberapa yang lain.

Beliau telah bebas daripada muflis tahun lalu. AP

PENCALONAN AKAN DIMANSUH, PERWAKILAN BAHAGIAN AKAN DITUNDA....

Maklumat yang baru saya terima mengesahkan bahawa Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memang akan mencadangkan kepada Majlis Tertinggi (MT) UMNO bagi menundakan persidangan perwakilan UMNO bahagian daripada 9 Oktober 2008 kepada Februari 2009.

Abdullah juga dijangka merujuk kepada MT UMNO untuk mengadakan satu Perhimpunan Agung UMNO (PAU) Khas bagi memansuhkan kuota yang dikenakan kepada sesiapa yang berhasrat bertanding jawatan tertinggi dalam parti di peringkat bahagian dan pusat, termasuk Presiden, Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden dan ahli MT.

Usaha ini membuktikan bahawa Abdullah akan meneruskan niatnya mempertahankan jawatan Presiden UMNO. Tetapi, oleh kerana tidak yakin memperolehi kuota pencalonan yang diperlukan, iaitu 58 pencalonan daripada bahagian bagi jawatan Presiden, Abdullah pula berusaha untuk memansuhkan kuota itu menerusi PAU Khas.

Pembatalan kuota ini, jika dipersetujui oleh PAU Khas, akan menimbulkan anamoli kepada warga UMNO yang bertanding jawatan di peringkat bahagian.

Oleh kerana persidangan cawangan UMNO di seluruh negara sudah berakhir baru-baru ini, dan mereka yang akan bertanding di peringkat bahagian sudah pun diketahui, maka adakah MT UMNO juga akan memutuskan supaya pertandingan di peringkat bahagian tidak akan terikat dengan sistem kuota?

Bagaimanapun, tafsirlah sendiri apakah erti dan implikasi kepada semua tindakan ini. Dan, bayangkanlah sendiri bagaimana bercelarunya keadaan berikutan perkembangan ini.

Akhir sekali, mungkinkah MT UMNO akan akur kepada saranan Abdullah untuk menundakan persidangan perwakilan bahagian kepada Februari 2009 di samping mengadakan PAU Khas untuk memansuhkan kuota berkenaan? Kita tunggu dan lihat apakah kesudahannya tidak lama lagi! – Ruhanie Ahmad

Kerajaan PR mesti contohi ketegasan kerajaan Perak

KUALA LUMPUR, 30 Sept (Hrkh) - Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar berharap kerajaan-kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mencontohi kerajaan negeri Perak dan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pegawainya yang melakukan kesalahan.

Iklan
"Kerajaan-kerajaan PR bukan sahaja mesti mementingkan kredibiliti para pemimpinnya malah ia juga mesti meliputi para pegawainya," tegas Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Kerajaan negeri Perak Ahad lalu memecat serta merta Ahli Majlis Daerah Perak Tengah, Zul Hassan yang mengaku menerima habuan seks wanita warga China berhubung apa yang dinyatakan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) sebagai skandal rasuah membabitkan projek membangunkan tanah seluas 36 hektar bernilai RM180 juta di Seri Iskandar.

Rabu lalu, 24 Ogos lalu, Zul didakwa menerima rasuah berbentuk habuan seks setelah mengadakan pertemuan dengan pegawai Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) di Ipoh.

Ditanya sama ada dia turut melakukan hubungan seks, Zul berkata: "Tidak mengaku tidak boleh, dia (BPR) ada gambar."

Bagaimanapun, katanya, dakwaan BPR bahawa dia dan rakannya meminta perempuan China daripada Mohamad Imran adalah tidak benar.

"Kita tak minta, tak cari, Mohamad Imran yang hantar. Serupa juga kalau orang bagi sedekah, awak tak terima ke sedekah itu?" ujar Zul.

Kepada Mahfuz, apa yang berlaku kepada Zul itu bukan semata-mata tuduhan atau mempunyai unsur konpirasi.

"Sebaliknya, orang itu sendiri dengan jelas mengakui beliau mengakui perbuatan terkutuk dan jijik itu," katanya.

Tidak kira sama ada perbuatan itu berunsur rasuah atau tidak, kata Mahfuz, apa yang diakui dilakukan oleh Ahli Majlis Daerah Perak Tengah yang dipecat itu adalah satu kesalahan.

"Seseorang pegawai awam bukan sahaja tidak boleh memberikan kenyataan yang tidak menunjukkan rasa bersalah setelah melakukan kesalahan dan perbuatan tidak berakhlak seperti itu malah kalau disembunyikan sekalipun ia tetap salah dan mesti diambil tindakan tegas dan keras," katanya.

Mahfuz mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar dan kepimpinan negeri Perak yang berani bertindak tegas dalam isu tersebut.

"Keputusan dan tindakan itu mesti didokong oleh semua pihak," katanya.

Mahfuz juga meminta rakyat bersuara tegas untuk mendesak para pemimpin yang ternyata melakukan kesalahan, tidak kira kesalahan jenayah atau moral, supaya berundur segera.

"Kita tidak mahu melihat ada pelbagai pengakuan bersumpah yang mengaitkan seseorang pemimpin dengan kesalahan, sama ada kesalahan jenayah, moral apa lagi kesalahan dari segi agama terus berdalih-dalih dengan hujah yang rapuh atau lebih buruk lagi terus berdiam diri seolah-olah tidak melakukan apa-apa kesalahan.

"Rakyat mesti bertindak dengan tersusun dan tegas untuk menuntut mereka berundur," kata Mahfuz.


Siapa PM yang lebih baik?

Sep 29, 08 8:25pm
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim muncul sebagai pilihan popular untuk menjadi perdana menteri, diikuti oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, demikian menurut hasil tinjauan pendapat oleh Merdeka Center.

who will be better pm anwar najib 290908Hasil tinjauan tersebut menunjukkan 40 peratus memilih Anwar manakala Najib memperolehi 34 peratus. Manakala satu perempat responden tidak dapat memilih atau yakin dengan kedua-dua calon tersebut.

Dalam soalan berasingan, 39 peratus bersetuju Najib boleh menjadi perdana menteri hyang baik, manakala 44 peratus lagi tidak bersetuju.

Ini dianggap sebagai satu berita baik untuk timbalan perdana menteri itu walaupun ketinggalan di belakang Anwar kerana peratusan penerimaannya sebagai perdana menteri telah meningkat lima peratus berbanding dengan tinjauan pendapat Julai lalu. Manakala peratusan untuk Anwar pula turun tiga peratus.

Ketika dihubungi, pengarah eksekutif Merdeka Center, Ibrahim Suffin berkata ini adalah kali pertama mereka membandingkan Anwar dengan Najib.

anwar ibrahim and najib"Antara sebab kami turut memasukkan soalan itu kali ini ialah kerana tinjauan ini dijalankan di sekitar 16 September. Juga, Anwar telah menonjolkan diri sebagai bakal perdana menteri," kata Ibrahim.

Sebelum ini, penasihat PKR itu telah menetapkan tarikh 16 September untuk mengambil alih pentadbiran kerajaan pusat dari Barisan Nasional.

Seramai 1,002 responden dipilih untuk tinjauan pendapat tersebut yang diadakan antara 11 hingga 22 September lalu.

Ejen Amerika


Dalam tinjauan itu juga, hanya 15 peratus percaya tuduhan salahlaku seks terhadap Anwar manakala 13 peratus lagi percaya beliau seorang "penjenayah seksual".

Walaupun 21 peratus percaya dengan tuduhan bahawa beliau menjadi "ejen Amerika" tetapi 51 peratus lagi percaya ketua pembangkang itu seorang pemimpin yang "kuat dan berwawasan" serta "seorang pengurus ekonomi yang cekap".

Penyokong Anwar adalah lebih pelbagai kaum, berbanding dengan penyokong Najib yang sebahagian besarnya orang Melayu. Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan sokongan sebenar orang Melayu kepada kedua-dua pemimpin tersebut.

Sebanyak 17 peratus orang responden Melayu percaya Anwar seorang "penjenayah seks" manakala hanya 8 peratus responden Cina dan 1 peratus responden India berkongsi sentimen tersebut.

is anwar a sexual criminal 290908 merdeka centreHasilnya adalah sama berhubung tuduhan Anwar seorang "ejen Amerika/Yahudi" dengan 28 peratus Melayu berkata "iya" berbanding dengan hanya 12 peratus (Cina) dan 4 peratus (India).

Apabila ditanya secara khusus sama ada Najib boleh menjadi perdana menteri yang baik - tanpa membandingkan beliau dengan orang lain - responden Melayu 52 peratus, Cina (29) dan India (10 peratus).

Mengenai Abdullah


Hasil tinjauan tersebut juga menunjukkan ranking bagi Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak berubah berbanding dengan tinjauan bagi bulan Julai.

Bagaimanapun, ramai rakyat Malaysia (21 peratus) menyifatkanabdullah approval rating merdeka centre 290908 keadaan politik yang tidak menentu yang menyelubungi negara sekarang sebagai kebimbangan mereka yang paling besar - meningkat daripada 10 peratus berbanding dengan dua bulan lalu.

Sebanyak 50 peratus berkata mereka masih begitu bimbang dengan isu-isu ekonomi.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising