Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, September 29, 2008

Amaran PAS: Tolak kerajaan pusat Pakatan jika majoriti bukan Islam

PETALING JAYA: Selepas tarikh 16 September berlalu tanpa kejutan, PAS pula mengulangi pendiriannya tidak akan menyertai kerajaan Pakatan Rakyat jika kerajaan baru persekutuan yang dicita-citakan, majoritinya dikuasai oleh wakil rakyat bukan Islam.

Pendirian itu dinyatakan oleh Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada Ceramah Isu-isu Semasa di Dungun, Terengganu minggu lalu.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang lebih mengharapkan wakil rakyat Umno menyertai PAS jika mahu membina kekuatan orang Melayu dan Islam di negara ini.

Dipetik Harakah menerusi edisi terbaru bertarikh 29 September (hari ini), Abdul Hadi dipetik berkata, apabila jumlah wakil rakyat bukan Islam melebihi kerusi anggota Dewan Rakyat beragama Islam, maka PAS akan membuat keputusan - sedia menarik diri daripada kerajaan Pakatan Rakyat.

Kata beliau, PAS telah meletakkan syarat agar kerajaan Pakatan Rakyat itu dikuasai oleh wakil-wakil Islam Melayu.

Jika Islam tidak majoriti, bekas Ketua Pembangkang di Parlimen itu berkata, pembentukan kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat tidak akan disertai oleh PAS.

"PAS akan tarik diri terang-terang jika tidak mendapat majoriti Islam. Itu syarat pertama," kata beliau.

Idea pembentukan kerajaan persekutuan pimpinan Pakatan Rakyat diutarakan oleh pembangkang pada 1 April lalu.

Datuk Seri Anwar Ibrahim menetapkan 16 September bagi mencapai sasaran tersebut.

Bagaimanapun tiada perkembangan menjelang 16 September lalu, sebaliknya Pakatan Rakyat menerusi Anwar telah meminta agar Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengadakan pertemuan dengan pembangkang bagi membincangkan peralihan kerajaan pusat secara aman.

Kemudian Anwar meminta Abdullah memanggil sidang khas Parlimen pada 23 September lalu.

Kedua-dua permintaan itu ditolak Abdullah dan tarikh baru Pakatan Rakyat membentuk kerajaan ialah 1 Oktober.

Syarat kedua yang ditentukan Abdul Hadi ialah kerajaan yang bakal dibentuk itu mesti sebuah kerajaan yang kukuh, bermakna terdiri daripada wakil rakyat yang konsisten (istiqamah).

"Kita (PAS) bersedia untuk mengubah kerajaan tetapi dengan syarat mestilah kerajaan itu lebih baik daripada yang sedia ada (BN).

"Kita tidak mahu berubah kepada yang lebih buruh tetap mesti lebih baik," kata Abdul Hadi.

Pada minggu lalu, Anwar telah mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Abdul Hadi di Kota Bharu bagi membincangkan perkembangan terbaru mengenai sasaran tersebut.

PAS bersyukur kapal MISC dibebaskan

Sep 29, 08 11:08am

PAS mengucap syabas kepada MISC, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan pihak-pihak yang berkaitan yang berjaya membebaskan dengan selamat anak kapal MT Bunga Melati Lima yang ditawan lanun pengganas Somalia di Teluk Aden.

hadi awang 010807Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersyukur kerana kesemua 36 anak kapal warga Malaysia dan lima warga Filipina, semuanya selamat dan sihat, setelah ditawan hampir sebulan.

"Mudah-mudahan kepulangan mereka ke pangkuan kaum keluarga di tanahair, akan melegakan semua pihak dan memeriahkan lagi sambutan Hari Raya Eidul Fitri," katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengesahkan kapal tangki MT Bunga Melati 5 itu telah dibebaskan, bersama kesemua anak kapalnya dan mereka dalam keadaan sihat.

Manakala rundingan untuk pembebasan sebuah lagi kapal, MT Bunga Melati 2, masih lagi diteruskan dan menurut perdana menteri, terdapat tanda positif dalam rundingan tersebut.

Abdullah berharap rundingan itu akan mencapai penyelesaian segera supaya kapal berkenaan dapat meneruskan perjalanan menuju ke destinasi lain.

Sementara itu, Abdul Hadi juga mengajak semua rakyat Malaysia agar berdoa semoga 39 anak kapal MT Bunga Melati Dua, yang ditawan oleh lanun sejak 19 Ogos lalu, juga segera dibebaskan.

"Kaum keluarga mangsa diharapkan bersabar dan jangan berputus asa dengan terus memohon ke hadrat Allah swt agar mereka semua selamat dan dapat segera pulang ke pangkuan keluarga," katanya.

Presiden PAS itu juga menyuarakan kebimbangannya ekoran meningkatkan ancaman keganasan oleh lanun-lanun Somalia di Teluk Aden kebelakangan ini.

"Beliau mengharapkan kerajaan Malaysia akan segera mengkaji semula laluan berkenaan dan memperkenalkan langkah-langkah keselamatan tambahan bagi memastikan insiden yang sama tidak berulang lagi," katanya.

MPAJ roboh kuil, MP Kapar letak jawatan PKR Selangor

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerusi Kapar, S. Manikavasagam mengambil keputusan untuk melepaskan jawatan Timbalan Badan Perhubungan PKR Selangor ekoran tindakan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ)merobohkan sebuah kuil di Ampang awal bulan ini.

Wakil rakyat itu dikatakan membuat pengumuman itu di Kulai kelmarin.

Kenyataan beliau dipetik oleh akhbar-akhbar harian berbahasa Tamil hari ini.

Pegawai Pusat Perkhidmatan Ahli Parlimen Kapar ketika dihubungi mStar Onlinemengesahkan yang Manikavasagam telah mengambil keputusan itu ekoran tindakan merobohkan kuil.

Katanya, Manikavasagam tidak berpuas hati dengan tindakan MPAJ, yang turut menyebabkan kemarahan di kalangan masyarakat India negara ini.

Sebelum kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat dikatakan telah memberi jaminan tidak akan merobohkan rumah ibadat tanpa kebenaran kerajaan negeri.

Usaha untuk menghubungi Manikavasagam gagal sehingga tengah hari tadi.

Dalam pada itu, ahli Majlis Tertinggi PKR, N. Gobalakrishnan dan Ketua Penerangannya, Tian Chua menafikan yang Manikavasagam telah keluar parti.

Kata mereka, memang ada SMS sedemikian tetapi menafikan Manikavasagam telah keluar daripada PKR.

Gobalakrishnan berkata, beliau yakin Manikavasagam tidak akan meletakkan jawatan.

"Saya ada bercakap dengan beliau dua hari lalu, jangan percaya pada SMS ini," katanya.

"Saya tidak tahu mengenainya dan tidak percaya beliau akan berbuat demikian," kata Tian Chua. Semalam, Exco Kerajaan Negeri Selangor, Dr. A. Xavier Jayakumar mengesahkan Kuil Sri Mahakaliamman di Kampung Tasik dirobohkan oleh MPAJ awal bulan ini walaupun dinafikan pemimpin PKR sebelum itu.

Beliau berkata, pihaknya juga kesal dengan tindakan MPAJ merobohkan Kuil Sri Mahakaliamman tanpa kebenaran kerajaan negeri.

ABDULLAH DIJANGKA PERTAHANKAN KERUSI PRESIDEN UMNO?

Ruhanie Ahmad

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dijangka mempertahankan jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan parti Mac 2009. Begitulah pendapat beberapa pemerhati politik yang saya temui dan segolongan surfers yang mengirimkan komen ke blog ini.

Keputusan ini dijangka diumumkan oleh Abdullah sebelum atau pada 9 Oktober 2008 ini. Abdullah mengambil keputusan ini setelah para pegawai dan orang-orangnya mengaudit jumlah pencalonan yang boleh beliau perolehi daripada bahagian-bahagian UMNO di seluruh negara.

Daripada tinjauan rambang, menerusi “pujuk rayu yang kreatif dan pelbagai cara”, beberapa pemerhati politik berpendapat, Abdullah boleh memperolehi jumlah kouta yang diperlukan untuk membolehkan beliau mempertahankan jawatan Presiden UMNO.

Contohnya, Abdullah dijangka memperolehi sekurang-kurangnya 4 pencalonan daripada Johor, 2 daripada Melaka, 6 daripada Negeri Sembilan, 4 daripada Selangor, 4 daripada Perak, 12 daripada Pulau Pinang, 3 daripada Kedah, 5 daripada Kelantan, 2 daripada Terengganu, 3 daripada Pahang, 5 daripada Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan, dan 10 daripada Sabah.

Ramai pemerhati politik berpendapat, jika para pegawai dan orang-orang Abdullah berusaha secara “pujuk rayu yang kreatif dan pelbagai cara” jumlah 60 pencalonan di atas mungkin boleh dimaksimakan mungkin hingga sekurang-kurangnya 65 pencalonan.

Untuk memaksimumkan jumlah pencalonan ini, para pegawai dan orang-orang Abdullah dijangka mensasarkan tumpuan mereka kepada para perwakilan cawangan ke bahagian-bahagian.

Diberi Pangkat

Ini kerana para perwakilan cawangan inilah yang akan mengundi dan menentukan corak serta sentimen pencalonan Presiden dan lain-lain jawatan yang akan dipertandingkan dalam Persidangan Agung UMNO (PAU) pada Mac 2009 kelak.

Ketua-ketua bahagian yang tidak memihak kepada Abdullah pula dijangka dimenangi hati mereka menersi “pangkat dan darjat”.

Contohnya, mantan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim, yang baru dilantik sebagai penasihat PM mengenai Koridor Utara juga akan dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Urusan Tabung Haji (LUTH). Banyak lagi perlantikan seperti ini dijangka dilakukan dalam tempoh terdekat ini.

Lantaran itu, Abdullah sedang didesak oleh inner circlenya untuk berikhtiar merobah keputusan Majlis Tertinggi (MT) UMNO pada 26 Disember 2008 supaya persidangan perwakilan bahagian-bahagian UMNO mulai 9 Oktober 2008 ini juga ditangguhkan ke Januari atau Februari 2009.

Asas kukuh untuk menangguhkan persidangan perwakilan bahagian ini ialah untuk mengelakkan tempoh berkempen yang terlalu panjang bagi seluruh calon yang bertanding dalam pemilihan parti di peringkat pusat – MT UMNO, Pergerakan Wanita UMNO, Pergerakan Pemuda UMNO dan Puteri UMNO.

Bagaimanapun, beberapa pemerhati politik yang sinis berkata, penangguhan persidangan perwakilan bahagian ini dijangka akan memudahkan orang-orang Abdullah memenangi hati dan sokongan perwakilan cawangan-cawangan yang akan memilih calon-calon pucuk pimpinan tertinggi UMNO dalam perwakilan bahagian masing-masing.

Ubah Keputusan?

Jika Abdullah akur dengan desakan seperti di atas, beliau terpaksa merujuk kembali kepada MT UMNO untuk merobah keputusannya baru-baru ini mengenai persidangan bahagian-bahagian yang akan bermula pada 9 Oktober 2008.

Soalnya, adakah MT UMNO akan setuju dengan usaha merobah keputusannya. Mungkinkah Abdullah akan diberika muka untuk berbuat demikian. Atau, mungkinkah MT UMNO akan bertegas mempertahankan seluruh keputusannya baru-baru ini tanpa sebarang perubahan?

Demikianlah spekulasi mengenai Abdullah oleh segolongan pemerhati politik tanahair pada saat dan ketika ini. Spekulasi ini adalah berasaskan sikap Abdullah yang sentiasa “flip-flop” dan berdolak-dalik dalam banyak tindakan dan keputusannya selama ini.

Spekulasi ini juga berasaskan pendirian dan keputusan Abdullah yang selama ini didakwa amat dipengaruhi oleh segelintir anggota keluarganya.

Jika Abdullah mempertahankan kerusi Presiden UMNO dan memperolehi pencalonan secukupnya, bagaimanakan pendirian Datuk Seri Najib Tun Razak?

Jika Najib juga menerima pencalonan secukupnya bagi kerusi Presiden UMNO, adakah beliau sedia untuk menandingi Abdullah? Apakah reaksi para penyokong Najib yang kini bertungkus lumus berusaha mendapatkan pencalonan jawatan tertinggi ini sekarang?

Harapan UMNO

Dan, bagaimana pula jika ditakdirkan Allah, Tengku Razaleigh Hamzah juga menerima pencalonan secukupnya untuk jawatan Presiden UMNO? Mungkinkah akan terjadi pertandingan tiga penjuru? Atau, mungkinkah Najib akan menarik diri dan hanya mempertahankan jawatan Timbalan Presiden?

Jika Najib hanya mempertahankan jawatannya sekarang, bagaimana pula Tan Sri Muhyiddin Yassin dan beberapa lagi calon “dark horse” yang berhasrat memenangi jawatan Timbalan Presiden?

Begitulah rumitnya keadaan jika Abdullah yang sudah memutuskan akan menyerahkan kuasa kepada penggantinya Mac 2009 ini, tetapi terus mahu mempertahankan jawatan Presiden UMNO kali ini.

Dalam keadaan seperti ini, ramai warga UMNO menggantungkan harapan semoga sebelum atau pada 9 Oktober 2008 ini Abdullah dengan sukarelanya mengumumkan yang beliau tidak akan mempertahankan jawatan Presiden UMNO.

Mereka menggantungkan harapan sedemikian kerana amat khuatir Abdullah tidak akan menerima pencalonan secukupnya walaupun “dipujuk rayu secara kreatif dan pelbagai cara.”

Kini, segala-galanya terserah kepada Abdullah dan perkiraan serta percaturan politik segelintir anggota keluarganya. Jika mereka menitikberatkan kepentingan agama, bangsa dan tanahair, Abdullah pasti tidak akan mempertahankan jawatan Presiden UMNO. Jika, sebaliknya, UMNO terpaksalah berhadapan dengan situasi dan kemelut yang rumit dan sengit!

Kit Siang to PM : Call snap polls or work with Pakatan to end uncertainty

IPOH, Sept 28 - Veteran opposition leader Lim Kit Siang last night outlined several options for Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to end uncertainty over his political future, asking him to either call for snap polls or cooperate with the Pakatan Rakyat to change the federal government.

The DAP supremo said the Prime Minister has less than 12 days to mull the current options available to him to either get 58 nominations for the Umno polls, not contest the party elections or announce his retirement from the country's top post by Oct 9.

"It is important that his decision must hinge on the primary consideration of what is in the best interest for the nation and Malaysians at this hour of national crisis and need rather than on what would be in his own best interest and that of his family," Kit Siang said at a Perak DAP solidarity dinner here.

He said this September had given birth to two momentous dates, first "916" that represented a political sky-change while "926" referred to the Umno supreme council decision to throw away the power transition deal between Abdullah and his deputy Datuk Seri Najib Abdul Razak.

"Six months ago, the Barisan Nasional was so monolithic and impregnable that it was unthinkable and impossible to envisage that it could be toppled from the federal government level.

"In the past six months however, the dream and possibility of change of federal power have spread like a prairie fire among Malaysians that it is no exaggeration to say that today the overwhelmingly majority of Malaysians believe that change of federal power is possible while a clear majority would want such a change to take effect immediately," Kit Siang said.

"This is what is most important about the "916" magic - not whether the "skychange" took place on September 16, 2008 (which it did not) but that the political moment in Malaysia has arrived when change of federal power is no more an impossible dream but has become a practical possibility and it is only a matter of time when this "skychange" transforms the political landscape in the country," he added.

He said "926" was another momentous date.

"For a coup d'etat was staged on September 26 in the Umno Supreme Council emergency meeting where Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi was given the ultimatum to abandon his mid-June 2010 power-transition plan and to agree to relinquish his posts as Umno President and Prime Minister in March next year or he would be packed off from the Putrajaya corridors of power summarily and ignominiously," Kit Siang told the 5,000 dinner crowd.

He suggested two further options apart from Abdullah's current options.

"Advise the Yang di Pertuan Agong for a dissolution of Parliament for the holding of fresh general election to end the seven-month political uncertainty in the country in the past seven months since the 12th general election on March 8, so as to give the Malaysian electorate an opportunity to decide whether they want a continuation of the Barisan Nasional government or a new Pakatan Rakyat federal government.

"Or co-operate with Pakatan Rakyat to bring about a change of federal government so that the country can end seven months of drift and lack of direction, which have compounded the multiple crisis of confidence afflicting the country," he said.

Political crisis paralysing economy, say analysts

KUALA LUMPUR, Sept 29 - The political crisis in Malaysia since the March election that humiliated the ruling coalition, has stifled the stock market, deterred foreign investment and crimped growth forecasts.

And economic observers said that with Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi still clinging on to power despite mounting calls for a speedy departure, there is no end in sight to the uncertainty.

Abdullah has said he may not seek re-election as the ruling party leader in internal polls next year, but the coalition also faces an unprecedented challenge from the opposition, which says it has the numbers to seize power.

The prospect of a messy change of government — the first in the history of Malaysia, which has been ruled by the Barisan Nasional coalition since independence in 1957 — is making investors very nervous.

The Kuala Lumpur Composite Index, which reached an all-time high of 1,524 points in January, dived to 1,157 shortly after the March elections. On Sept 18, the bourse plunged to a two-year low of 963, and ended last week at 1,020.53, in a malaise worsened by the stream of bad news from Wall Street.

“It has been on a downtrend since the general elections and we expect it to remain so as there are no signs that the political situation is easing,” said Stephen Soo, a senior analyst at local brokerage TA Securities.

He said the political turmoil, combined with the turbulence in the US financial markets, offered “not much hope” for the market to revive before year-end. “Investor sentiment is still weak and foreign funds have been pulling out of the market. The political scenario is definitely a deterrent to foreigners.”

Citigroup chief economist for Singapore and Malaysia, Kit Wei Zheng, said the political situation has forced the ­government to resort to unsustainable policies that could widen the budget deficit. “When you have an unstable political situation, you are forced to make populist promises needed to secure power,” he said.

Abdullah’s 2009 budget offered tax cuts and sweeteners designed to restore support for the beleaguered coalition and spur growth in the face of a global slowdown. Kit said the premier’s flip-flop on petrol prices — with two cuts that partly reversed a deeply unpopular 41 per cent price hike in June — “is not a good signal to foreign investors.”

“As long as this political situation does not resolve itself, even if there is a global recovery, Malaysia might be passed by in favour of other destinations,” he said.

Despite the gloom, the Malaysian government’s forecasts remain relatively rosy. Deputy Premier Najib Razak, who last week took over the finance portfolio from Mr Abdullah as part of a succession plan, said the government still expected the economy to grow by about 5.7 per cent this year.

However, the Malaysian Institute of Economic Research — a government think-tank — has cut its 2008 growth projection to 4.6 per cent, partly due to the domestic political turmoil. “The government has been unable to respond to the economic crisis with even a basic plan of action,” said Tengku Razaleigh Hamzah, a veteran figure in the ruling party and one of Abdullah’s most vocal critics.

“Business confidence has plummeted as capital flees the country. Political crises come and go, but the present crisis might well be the beginning of a cascade of failures leading to long-term instability and destruction,” he said in a statement last week. - Today

Upko ikut langkah Sapp?

KOTA KINABALU: Bila Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee mengumumkan keputusan parti keluar dari gabungan Barisan Nasional (BN) pada 17 September, ini tidak memeranjatkan ramai orang kerana ia sesuatu yang memang diduga.

Ini kerana tiga bulan sebelum itu, Sapp telah menyatakan niatnya.

Tetapi bila Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko) mengancam akan mengkaji kedudukannya dalam BN, ini mengejutkan dan kelihatan serupa dengan langkah politik Sapp.

Upko dengan itu menjadi parti komponen kedua BN yang membuat "kenyataan keras" terhadap BN selepas Sapp.

Sementara Sapp mendedahkan isu-isu berkaitan Sabah sebagai "senjata" politiknya, Upko nampaknya kurang senang dengan cara Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menangani nasib seorang wanita Cina-Kadazan berusia 78 tahun Yong Lee Hua, yang diberikan kad pengenalan merah dengan status pemastautin tetap bila beliau memohon menggantikan IC birunya yang hilang di sebuah supermarket di Penampang tahun lepas.

Terkejut dengan penurunan taraf itu, Timbalan Presiden Upko, Datuk Wilfred Bumburing disebut sebagai berkata semalam bahawa merampas kewarganegaraan dari seorang bumiputera dan memaksanya menerima status pemastautin tetap cukup memeranjatkan tentang bagaimana tidak cekapnya sebuah jabatan yang dipenuhi kontroversi, termasuk pengeluaran IC yang meragukan kepada imigran haram menerusi Deklarasi Berkanun palsu.

"Tindakan ini oleh JPN melanggar hak asasi warga Malaysia di Sabah dan jika ia tidak diperbetulkan, Upko mesti mengkaji dengan serius kedudukannya dalam Barisan," kata Bumburing, anggota Parlimen Tuaran.

Apakah Upko akan mengikut jejak langkah Sapp kerana tidak puas hati dengan BN?. Penganalisis tempatan, Iskandar Martin Gayo, percaya Upko mungkin tidak mempunyai rancangan untuk keluar dari BN buat masa ini sekalipun parti berpangkalan di Sabah itu agak lantang akhirakhir ini dalam menyuarakan rungutan rakyat Sabah.

"Saya fikir apa yang Upko mahu ialah bagi kerajaan membetulkan "kesilapan" sebuah jabatan persekutuan dan itu bukan kata dua. Tidak ada salahnya. Ini kerana Upko berjuang demi kebaikan rakyat tempatan Sabah.

"Sudah menjadi rahsia umum yang Sabah dibebani masalah imigran haram dan sesetengah mereka malah berjaya mendapatkan MyKad menerusi cara meragukan, yang akhirnya melayakkan mereka mendapatkan kerakyatan.

"Bagaimana orangorang ini boleh dengan mudah mendapatkan kerakyatan sedangkan orang kita sendiri bertungkus lumus hendak mendapatkannya?" tanya beliau.

Beliau menggesa kerajaan persekutuan membenarkan rakyat Sabah mengetuai JPN dan Jabatan Imigresen di Sabah oleh kerana mereka lebih memahami masalah yang melibatkan penduduk tempatan.

Iskandar berkata, kerajaan negeri di bawah Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman memang bekerja keras, bersama kerajaan persekutuan, menangani masalah imigran haram.

Masalah ini, kata beliau, tidak harus timbul lagi oleh kerana kerajaan negeri dan pusat begitu serius untuk menyelesaikannya buat selamanya dengan melancarkan operasi besarbesaran membanteras pendatang haram di Sabah barubaru ini.

"Operasi barubaru ini berjaya menghantar balik beriburibu imigran haram ke negara asal mereka. Penduduk tempatan hendaklah memberi peluang kepada kerajaan menyelesaikan tugas besar ini dan ini tidak mungkin dapat dicapai dalam tempoh singkat," kata beliau.

Iskandar berharap kes membabitkan Yong Lee Hua yang ditonjolkan oleh Upko adalah kes terpencil dan tanpa memerlukannya untuk memikirkan tentang statusnya dalam BN.

Beliau berkata, Presiden Upko dan Ahli Parlimen Penampang, Tan Sri Bernard Dompok malah pernah menafikan sebelum ini yang parti itu akan meninggalkan BN.

Sebaliknya, pemimpin-pemimpin UPKO akan terus setia kepada pengerusi BN dan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, katanya.

Upko mempunyai empat Ahli Parlimen - Dompok, Bumburing, Datuk Dr. Marcus Majigoh (Putatan) dan Datuk Siringan Gubat (Ranau). BERNAMA

Akui terima habuan seks, MB arah Zul lepas jawatan

ZUL Hassan (kiri) dan ahli perniagaan Fairul Azrim Ismail ketika berada di Jabatan Agama Islam Perak, Ipoh untuk membuat laporan pada Selasa lalu. Di kanan ialah Ketua Parti Keadilan Rakyat Bahagian Parti, Usaili Alias.

IPOH: Ahli Majlis Daerah Perak Tengah, Zul Hassan yang minggu lalu membuat kenyataan mengaku ada menerima habuan khidmat seks, tetapi disifatkannya sebagai "sedekah" telah diarah supaya melepaskan kedudukannya dalam majlis tersebut.

Arahan itu dikeluarkan oleh kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat pada Jumaat lalu, kata Mentri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin malam tadi.

”Ini (keputusan) dibuat kerana beliau tidak layak untuk mewakili kerajaan dalam majlis (kerajaan tempatan) dan kami telah memintanya supaya melepaskan kedudukan beliau secepat mungkin," kata beliau ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama Persatuan India Muslim Perak di sini semalam.

Kata Mohammad Nizar, ia adalah keputusan kerajaan negeri selepas Zul mengaku mendapat habuan seks wanita China menerusi seorang individu yang dikenali sebagai Mohamad Imran Abdullah.

Di samping itu, kata beliau, individu yang menawarkan habuan seks juga akan didakwa secepat mungkin.

Kenyataan tersebut dikeluarkan beberapa jam selepas Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Lee Boon Chye di sini, yang menggesa kerajaan negeri Perak memecat Zul ekoran kenyataannya itu.

Dr. Lee berkata, dari segi moral tindakan berkenaan tidak betul bagi seseorang yang memegang jawatan penting dalam kerajaan dan terlibat dalam skandal seks.

"Apabila sesuatu yang tidak senonoh ditawarkan anda seharusnya menolak tawaran itu," kata beliau selepas merasmikan kempen menderma darah di sini semalam.

Kata beliau, Majlis Kerajaan Negeri juga wajar menggugurkan Zul daripada keanggotaan dalam Majlis Daerah Perak Tengah dengan segera sebaik apabila ia mengadakan mesyuarat dalam waktu terdekat.

Bagaimanapun beliau enggan menyatakan sama ada PKR sendiri akan mengambil tindakan terhadap Zul yang juga ahli parti tersebut.

Zul dan ahli perniagaan Fairul Azrim Ismail baru-baru ini membuat laporan di Jabatan Agam Islam Perak terhadap Mohammad Imran Abdullah yang didakwa mendorong mereka melakukan perbuatan berdosa itu melibatkan seorang wanita dari China di sebuah apartmen di Batu Ferringhi, Pulau Pinang pada 14 Ogos lalu.

Mohamad Imran merupakan pengadu dalam kes rasuah Zul dan empat yang lain.

Zul pula bersama-sama juruteknik Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP), Ruslan Sahat, dan dua anggota exco kerajaan negeri Perak dari PKR, Kapt (B) Mohd Osman Mohd Jailu dan Jamaluddin Mohd Radzi, serta bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Perak kawasan Bota juga dari PKR, Kapten (B) Usaili Alias, sedang menghadapi 16 tuduhan rasuah yang akan dibicarakan serentak selama tiga hari bermula 11 Februari depan di Mahkamah Sesyen di sini.

Ketika ditemui selepas membuat laporan di Jabatan Agama Islam, Zul dilaporkan mengeluarkan kenyataan kepada media bahawa "seks seperti menerima sedekah" dan mendakwa dia melakukannya dengan seorang wanita China disebabkan diperangkap Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Kelmarin, Timbalan Pengerusi PKR Perak, Zulkifli Ibrahim menyifatkan kenyataan Zul bahawa habuan seks sama seperti menerima sedekah sebagai sekadar satu "kesilapan bahasa yang tidak disengajakan."

"Barangkali itu mungkin kesilapan dari segi bahasa dan sebagainya tapi itu bukan maksud kita menjadikan seks itu sebagai satu sedekah,' katanya.

Seorang lagi anggota parti itu di Perak, Fairul Azrim Ismail, juga mengakui melakukan perbuatan itu tetapi turut mendakwa diperangkap oleh BPR.

Dalam pada itu, laporan Bernama yang memetik Timbalan Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka, Kamarul Zaman Shaharudin menyebut, kesilapan menggunakan sesuatu perkataan mungkin akan berlaku kepada istilah dalam bidang tertentu, bukan kepada perkataan yang sering digunakan.

Beliau berkata, perkataan "seks" adalah contoh bahasa yang mudah dan bukan merupakan bahasa teknikal seperti yang terdapat dalam bidang teknologi maklumat atau bidang-bidang lain.

Ketika ditanya sama ada kenyataan itu tidak disengajakan, Kamarul Zaman berkata: "Pada saya itu bukan kesilapan bahasa sebab itu bahasa yang mudah."

"Mesti dia tahu apa yang dia sebutkan. Kecuali kalau itu perkataan teknikal, mungkinlah... boleh salah," katanya.

Katanya, perkataan sedekah itu diketahui umum sebagai suatu perkara yang baik dan berharap pihak-pihak tertentu tidak menyalahgunakan perkataan itu.

"Pihak berkenaan mungkin mencari sebab untuk mempertahankan diri (dengan kenyataan itu)," kata Kamarul Zaman.

PAS sokong pembentukan kerajaan baru - Timbalan Presiden

BACHOK, 28 Sept (Hrkh) - Biar pun tarikh peralihan kuasa pada 16 September sudah berlalu, namun PAS tetap terus menyokong usaha ke arah pembentukan kerajaan baru.

Iklan

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa bagaimanapun berkata, sokongan PAS itu dengan syarat Islam menjadi dominan dalam struktur pembentukan kerajaan baru.

"Sebaliknya kita tidak akan teragak-agak untuk tidak menyertai mana-mana pihak dalam usaha menubuh kerajaan baru sekiranya ia tidak menguntungkan Islam," katanya ketika ditemui pada majlis berbuka puasa dan penyampaian sumbangan kepada penduduk miskin di sini semalam.

Beliau yang juga anggota parlimen Bachok berkata, PAS boleh berkawan dengan sesiapa sahaja, namun dalam hal-hal berkaitan Islam dan umatnya, parti itu tidak akan berkompromi.

Sempena majlis tersebut Nasharudin menyampaikan bantuan Hari Raya kepada 60 penduduk miskin.Image

Sementara itu dalam perkembangan lain, Kompleks Pendidikan Islam (KPI) Bachok memerlukan sumbangan orang ramai bagi menyiapkan bangunan tersebut yang dianggar bernilai RM2.5 juta.

Bangunan tersebut kini sudah 85 siap yang melibatkan perbelanjaan lebih RM1 juta.

Pada program itu juga Dewan Muslimat PAS Bachok menyampaikan sumbangan derma sebanyak RM1,000 kepada tabung pembinaan kompleks tersebut.

Sehubungan itu, orang ramai dipelawa menderma bagi menyiapkan pembinaan bangunan terbabit. Maklumat lanjut boleh hubungi Setiausaha PAS Bachok, Haji Huzaimi Che Hussin di talian 019 981 6362 atau pengarah projek Zainuddin Salleh (019 9387495).

60 peratus ahli Gerakan mahu parti itu keluar BN

Abdul Aziz Mustafa
Mon | Sep 29, 08 | 5:10:15 am MYT

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Hrkh) - Sentimen 60 peratus ahli-ahli mahukan Gerakan meninggalkan Barisan Nasional (BN) dan Pemangku Presidennya Tan Sri Dr Koh Tsu Koon semalam mengakui parti itu sedang menimbangkan untuk meninggalkan BN dan menyertai Pakatan Rakyat (PR).

Iklan

Bagaimanapun keputusan itu harus mengambil kira pelbagai faktor dan bukan sentimen semata-mata.

Dua lagi pilihan lagi yang dipertimbangkan parti itu, katanya, ialah kekal bersama BN atau keluar dan menjadi sebuah parti bebas tanpa sebarang pakatan, lapor The Star.

Kemungkinan meninggalkan BN dan menyertai Pakatan, katanya, bergantung pada keadaan politik pada masa ini.

"Kami tidak menolak sebarang kemungkinan pada masa ini. Kami perlu menilai situasi (pada masa ini), tetapi kami tidak menutup sebarang pintu.

"Kami juga tidak mengatakan kami akan pasti keluar (BN). Ia adalah sesuatu yang perlu kami inilai tetapi kami tidak boleh melakukannya berdasarkan sentimen sahaja," katanya selepas merasmikan konvensyen tahunan Gerakan Wilayah Persekutuan di sini semalam.

Dr Koh berkata partinya telah menilai bagaimana senario politik di dalam negara ini akan terus berubah dan telah mendapat maklum balas daripada akar umbi.

"Jika anda bertindak dengan sentimen sahaja, bolehlah saya katakan 60 peratus (mahu parti itu meninggalkan BN), tetapi kami mengambilkira banyak faktor dan keputusan tidak boleh dibuat berdasarkan sentimen semata-mata.

"Ia adalah tempoh yang sangat mencabar yang banyak memerlukan rasional dan analisis yang objektif. Keputusan mudah tidak boleh dibuat," katanya.

Ketika diminta mengulas tindakan 20 anggota Gerakan Wilayah Persekutuan termasuk bekas ketua penerangannya Gan Kok Keng dan bekas ketua bahagian Setiawangsa Li Tiam Chai yang menyertai PKR, Dr Koh mengakui beliau terperanjat dengan keputusan mendadak itu.

Minggu lepas, katanya, Li masih tidak pula menunjukkan sebarang tanda tidak senang dengan Gerakan.

Bernama pula melaporkan, Dr Koh juga menawarkan diri untuk jawatan Presiden apabila parti itu mengadakan pemilihan kebangsaan bulan depan tetapi akan berkhidmat tidak lebih dari dua penggal sekiranya dipilih.

"Saya menetapkan tempoh masa untuk diri saya, iaitu saya berkemungkinan tidak akan melewati dua penggal, mungkin lebih pendek," katanya.

Dr Koh berkata beliau menetapkan tempoh itu kerana mahu generasi muda supaya mengambil alih kepimpinan secepat mungkin dan meneruskan proses komitmen politik demi rakyat Malaysia.

"Tugas saya bagi dua penggal yang akan datang ialah untuk memupuk kepimpinan muda di semua peringkat supaya meneruskan perjuangan parti untuk rakyat," katanya.

Ditanya sama ada beliau mempunyai sebarang nama untuk Timbalannya, Dr Koh berkata parti itu menyerahkan kepada akar umbi untuk menentukannya berdasarkan kepada proses demokrasi.

"Kami akan berunding dengan akar umbi dan biarkan mereka memberi maklum balas. Saya menawarkan diri tetapi itu tidak bermakna akar umbi mesti terima. Kami perlu melalui proses demokrasi," katanya.

Politik Malaysia makin gawat

Nik Abdul Aziz Nik Mat
Sun | Sep 28, 08 | 5:43:58 pm MYT

BELUM pernah saya melihat suasana politik negara yang segawat ini. Pelan peralihan kuasa yang ditetapkan oleh Perdana Menteri dan pernah dipersetujui oleh timbalan dan naib-naib presiden tidak dipersetujui pula oleh salah seorang Naib Presidennya.

Iklan

Akhir-akhir ini, pendirian Tan Sri Muhyiddin Yassin mula kelihatan disokong oleh Najib supaya tarikh peralihan kuasa ditentukan perwakilan.

2) Sedang Pak Lah melahirkan kekecewaan, Muhyiddin sering dikaitkan pula dengan Ku Li dalam penyediaan pelan alternatif demi memulihkan Umno atau menggantikan Presiden Parti.

Sementara itu, Pak Lah dikejutkan pula dengan hajat terbaru Tun Dr Mahathir Mohamad untuk kembali semula ke pangkuan Umno.

Dalam keadaan Datuk Ahmad Ismail yang dilihat menyentuh perkara sensitif mengenai kaum, tiba-tiba tak semena-mena wartawan daripada Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng dan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok merangkap Exco Kerajaan Negeri Selangor ditahan di bawah ISA.

Selepas 24 jam dalam tahanan, Tan Hoon Cheng telah dilepaskan pula kerana mengikut Syed Hamid Albar, polis menahan beliau di bawah ISA kerana terdapat 'ancaman terhadap nyawa'(?)

Bukankah semua ini pelik namanya. Dalam keadaan kegawatan yang bertimpa-timpa, Datuk Zaid Ibrahim pula meletakkan jawatan.

Zaid meletak jawatan tetapi PM tidak mahu terima. Tanpa mengambil banyak masa, walaupun ditawar cuti dua minggu, Zaid tetap menolak dan mengisytiharkan peletakan jawatan beliau kerana tidak puas hati dengan penyalahgunaan ISA oleh kerajaan keesokan harinya.

Semakin menarik apabila semua akhbar 18 September memberitakan bahawa Zaid menyertai gerakan caucus yang dianggotai Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Khalid Ibrahim dan lain-lain untuk menentang ISA.

3) Di tengah-tengah keghairahan ugutan ISA yang seakan-akan memanjangkan tangannya ke batang tengkok Dato� Seri Anwar Ibrahim, Majlis Peguam yang disertai oleh 12,000 peguam telah membuat EGM Khas pada 20 September 2008; membantah keras ISA bahkan mendesak membatalkan Akta yang zalim ini.

Pada tahun 1998, Umno cuba memerangkap Anwar dengan tuduhan liwat. Walau terpaksa memunggah bantal dan tilam sambil mengutip rambut dan bulu untuk menegakkan pembuktian, Anwar telah ditumbuk dan ditendang ke lokap dan dipaksa menjalani enam tahun hukuman.

Anehnya, di hujung pertimbangan Anwar didapati tidak bersalah oleh Mahkamah. Tidak serik dengan pengalaman pahit ini, Umno sekali lagi dilihat cuba mengitar semula tuduhan liwat dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh.

Belum didapati bersalahpun sekali lagi Anwar telah terpaksa melalui lorong ejekan untuk dicerca oleh media.

Ini yang saya katakan, keadaan negara yang sedang berada dalam sebuah krisis kepercayaan yang tenat. Hati saya sentiasa bertanya sama ada; politikkah ini atau kecelaruan?

Dalam kes tuduhan liwat ini, boleh dikatakan semua ahli ilmu yang ikhlas kerana Allah telah menegur kerajaan yang suka menuduh tanpa mengikut sistem pembuktian yang telah dilandaskan oleh Kitab Allah S.W.T.

Semua peraturan ini berada di dalam Hududullah. Adalah menjadi kewajipan bagi mana-mana pemerintah yang taklif yakni dibebankan dengan hukum untuk menanggung dan melaksanakan ketentuan Allah S.W.T.

Perintah Allah ini telah wujud sebelum wujudnya Umno dan sebelum wujudnya PAS.

Tuduh orang kerja mungkar

Menuduh orang sesuka hati adalah kerja semua kerja mungkar.

4) Sekarang, Datuk Seri Dr Rais Yatim pula kelihatan mengumpan rakyat Malaysia dengan tohmahan yang lain. Tanpa perlu menunggu lama, keesokan harinya Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek mendorong rakyat melihat Datuk Seri Anwar sebagai ancaman.

Ini diikuti pula oleh Tan Sri Muhammad Muhd. Taib selaku Ketua Penerangan Umno yang mencampur adukkan apa yang disebutkan oleh Rais dengan sentimen Cina dan India yang kononnya boleh mencetuskan keresahan kaum.

Sedangkan yang resah adalah Umno kerana kemaraan Anwar dengan 31 'penyokong baru' cukup berpotensi untuk meruntuhkan Umno/BN. Boleh dikatakan semua rakyat boleh berfikir bahawa Umno/BN yang sedang bercelaru.

Rakyat sedang tenang menjalani ibadat puasa, tadarus, Tarawih dan qiamullail pada bulan Ramadan ini. Demikian juga dengan masyarakat Cina dan India. Mereka cuma resah melihat pemimpin-pemimpin Umno yang gelisah.

Anwar bukan ancaman kepada keselamatan negara tetapi ancaman kepada survival Umno. Inilah yang menjadikan mereka kehilangan arah.

Sekali menuduh Anwar melakukan liwat. Sekali menuduh Anwar rasuah. Sekali menuduh Anwar agen asing. Sekali menuduh Anwar disokong oleh Amerika.

Sekali menuduh Anwar pengancam kepada ekonomi dan keselamatan negara. Dalam rekaan alasan yang berputar-putar itulah rakyat khuatirkan keselamatan Anwar. Sebab itu saya awal-awal lagi menyebutkan tentang kekhuatiran saya terhadap Anwar yang mungkin akan diISAkan.

ISA jadi alat

Walaupun hati saya lega apabila Datuk Seri Perdana Menteri seakan-akan mengeluarkan jaminan bahawa ISA tidak akan digunakan ke atas Anwar tetapi maklumat yang kononnya diperolehi oleh Menteri Luar bahawa Ketua Pembangkang sedang diperalatkan oleh US untuk menghuru harakan Malaysia (Utusan Malaysia 20 September 2008) cukup merisaukan saya semula.

Ingatlah bahawa di dalam Al-Quran sudah berapa banyak Maharaja yang ditolak ke neraka kerana suka menzalimi orang-orang yang baik. Firaun, Namrud dan Haman jauh lebih handal daripada pemimpin-pemimpin Malaysia.

Al-Quran merakamkan nasib mereka, "Maka Kami hukumlah Firaun dan bala tenteranya, lalu kami lemparkan mereka ke dalam laut.

Maka lihatlah bagaimana akibat orang-orang yang zalim dan Kami jadikan mereka pemimpin-pemimpin yang menyeru (manusia) ke neraka dan pada hari kiamat mereka tidak akan ditolong." (Surah A-Qashash: Ayat 40 dan 41).

5) Kita kena faham bahawa kita ini adalah makhluk yang dicipta. Atas belas ehsan Allah S.W.T. kita diberi kesempatan untuk hidup di muka bumi. Bumi ini adalah tempat ujian untuk kita membuktikan pengabdian kita kepada Allah S.W.T.

Setiap denyut jantung dan putaran darah yang memunggah masuk keluarnya oksigen dan karban dioksida dan hati selaras proses pembersihan buah pinggang untuk menyempurnakan pula penghadaman dan pembuangan melalui usus kecil dan usus besar adalah terjadi atas anugerah dan kudrat iradat Allah S.W.T.

Sama ada kita tidur atau berbaring, segala proses biologi yang mengambil tempat dalam tubuh kita setiap hari semuanya diatur rapi oleh Allah S.W.T. Semua nikmat yang telah disempurnakan ini untuk menguji setiap hamba sama ada mahu membuat maaruf atau mungkar.

Memfitnah orang ini sebenarnya sebuah kemungkaran. Sama seperti menuduh zina, menuduh Anwar tanpa bukti atau menuduh Anwar sebagai tali barut Amerika adalah kerja dosa.

Lebih zalimlah jika dalam keadaan bukti yang tiada, Anwar mahu disumbat sekali lagi ke sel menggunakan Akta ISA. Walaupun Rais Yatim menyatakan tentang adanya 'pihak tertentu' tetapi bolehkah rakyat diberitahu tentang siapakah mereka?

Insiden Memali

Sebenar manakah mereka? Saya masih tidak lupa betapa Dato� Seri Rais Yatim pernah terlibat dalam menjelaskan punca fenomena insiden Memali yang mengorbankan 14 syuhada pada tahun 1986.

Rais Yatim jugalah yang bersungguh-sungguh untuk menjelaskan kewajaran kepungan dan pembunuhan yang berkaitan. Walau bagaimanapun 24 tahun kemudian, belum ada lagi sebarang bukti bahawa mereka adalah ancaman terhadap keselamatan negara. Apakah kali ini Rais Yatim tidak akan silap?

6) Sibuk sangat khuatirkan Anwar yang kononnya boleh dijadikan 'pemimpin ke hadapan' yang akan dijadikan alat Amerika, sedangkan pada pengamatan saya, pemimpin Umno sejak dari awal penubuhannya lagi selalu memisahkan agama dengan politik.

Pegangan politik sekular ini sangat direstui oleh Amerika dan Yahudi. Ini yang pernah saya katakan bahawa Umno menjadi penyokong dan proksi kepada Amerika dan yahudi di negara ini sejak dahulu lagi.

Saya tidak membela Anwar Ibrahim dan melawan Datuk Seri Abdullah mengikut sentimen dan nafsu yang fujur semata-mata. Saya cuma mahu menjadi pembela kebenaran. InsyaAllah saya bersama-sama dengan 'Al haqqul mubim'.

7) Saya mengajak diri saya dan seluruh rakyat Malaysia, marilah kita sama-sama menghayati maksud Ayat Allah ini dalam Surah An Nisaa'. Ayat 105 yang bermaksud:

"Sesungguhnya Kami telah menurunkan Kitab kepadamu dengan membawa kebenaran, supaya kamu mengadili antara manusia dengan apa yang telah Allah wahyukan kepadamu, dan janganlah kamu menjadi penentang (orang-orang yang tidak bersalah), kerana (membela) orang-orang yang khianat."

Kunci kepada Ayat ini ialah "kamu jangan membela orang-orang yang jahat dengan memberi keadilan melalui wahyu Allah yang telah diturunkan kepada kamu."

8) Ramadan Karim. Ini bulan Ramadhan yang penuh dengan kemuliaan. Ingatlah. Tuhan Maha Berkuasa untuk menentukan segala sesuatu. Dalam kisah Nabi Allah Saleh Alaihissalam disebutkan begini:

"Lalu mereka mendustakannya dan menyembelih unta itu, maka Tuhan mereka membinasakan mereka disebabkan dosa mereka, lalu Allah menyamaratakan mereka (dengan tanah) dan Allah tidak takut terhadap akibat tindakanNya itu." (Surah Asy Syams : Ayat 14 dan 15).

Dari Ayat ini jelas bahawa "mereka dibinasakan di atas dosa-dosa mereka."

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising