Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, September 17, 2008

PAS minta BPR siasatan dakwaan Hasan Malek

Sep 17, 08 2:49pm
PAS mahu Badan Pencegah Rasuah (BPR) menyiasat dakwaan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Hasan Malek bahawa beliau ditawarkan menyertai Pakatan Rakyat dengan dijanjikan sejumlah wang serta kedudukan dalam kerajaan.

husam musaNaib Presiden PAS Datuk Husam Musa berkata badan itu perlu menyiasat segera supaya rakyat dapat mengetahui kedudukan sebenarnya.

"Lima belas tahun dulu Tok Guru (Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) pernah disoal siasat (BPR) apabila beliau mendedahkan ditawarkan sogokan oleh pihak tertentu untuk mendapatkan konsesi balak," katanya kepada pemberita di Pasir Puteh hari ini, demikian dilaporkan oleh Bernama.

Husam yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan ditemui selepas menyampaikan dua keping cek berjumlah RM11,500 untuk membantu dua pesakit jantung di Kampung Kubang Tembesu, Selising.

Akhbar tempatan hari ini melaporkan Hasan mendedahkan wakil dari parti pembangkang menemuinya lima hingga enam kali bagi memujuk menyertai pembangkang
selepas pilihanraya kedua Mac lalu.

Hasan dilaporkan berkata: "Yang terbaru dia mengunjungi saya selepas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim menang pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh, bulan lalu. Saya boleh katakan janji mereka berkali ganda lebih baik berbanding apa yang saya peroleh sekarang."

Sementara itu, Husam berkata tarikh 16 September sudah berlalu dan kini parti-parti yang menganggotai Pakatan Rakyat (PR) dalam proses terakhir untuk membuat persiapan asas dan teknikal peralihan kuasa.

"Kita mahu (proses) peralihan itu berjalan dengan baik, teratur dengan tidak menimbulkan masalah," kata Husam.

Husam berkata PR berhasrat untuk membentuk sebuah kerajaan yang adil, jujur, bebas dan mampu menyatukan rakyat Malaysia berasaskan keadilan dan kejujuran selari dengan kehendak Islam. Click Here!

Hashim: Mahkamah kembali hak pada yang sepatutnya...

Sep 17, 08 4:02pm
Pesuruhjaya PAS Perlis, Hashim Jasin menyifatkan keputusan mahkamah semalam yang mengisytiharkan dirinya sebagai pemenang pilihanraya bagi Dewan Undangan Negeri Sanglang, sebagai satu “tindakan yang tulus” dan “telah mengembalikan hak kepada yang sepatutnya”.

hashim jasin“Saya lega keputusan memihak kepada kita,” kata Hashim ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Beliau juga berkata, keputusan tersebut pada mulanya tidak dapat dijangka.

“Pada peringkat awalnya, 50-50 juga. Kita bimbang mahkamah tidak berlaku tulus,” katanya.

Hashim diisytiharkan memenangi kerusi itu buat kali ketiga berturut-turut selepas Mahkamah Persekutuan menerima rayuannya semalam.

Panel tiga hakim sebulat suara memutuskan Hashim memenangi kerusi tersebut dan membatalkan kemenangan calon BN Abdullah Hassan pada 8 Mac lalu.

Panel hakim itu juga memutuskan bahawa pilihanraya kecil tidak perlu diadakan.

Ucap tahniah

Beliau juga menyifatkan kembalinya DUN Sanglang ke tangan PAS itu, sebagai kemenangan Islam.

Keputusan itu juga, tambahnya, turut disambut baik pelbagai golongan masyarakat termasuk masyarakat bukan Islam.

Katanya, beliau turut mendapat panggilan telefon dari penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengucapkan tahniah kepadanya.

Di samping itu, katanya, beliau juga ada menerima panggilan telefon dari seorang exco kerajaan negeri Perlis dari Umno, yang turut mengucap tahniah kepadanya.

Ditanya mengenai persidangan DUN yang akan datang, Hashim berkata, sebagai pembangkang negeri, PAS mungkin mengambil pendekatan berbeza kali ini.

“Pihak pemerintah kali ini pun nampak lebih lembut dan terbuka berbanding dulu,” katanya.

“Kalau dulu, masa (Datuk Seri) Shahidan Kassim (menjadi menteri besar), kita hendak pergi hospital bagi hamper raya pun tidak boleh,” katanya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada barisan peguam yang mewakilinya. Click Here!

Pakatan Rakyat Sedia Mengambil Alih

Hari ini rakyat Malaysia menyambut Hari Malaysia- hari di mana negara kita menjadi satu dan rakyatnya bersatu. Hari ini mempunyai makna baru. Selepas bertahun berjuang, melawan sistem yang dilanda dan mengabaikan prinsip keadilan- kita sekarang berada diambang kemenangan. Hasrat kita untuk membina semula negara dan menyatu padukan rakyat Malaysia sebagaimana yang dicita-citakan oleh pejuang-pejuang kemerdekaan sudah semakin dekat.

Keadaan ekonomi yang merudum jatuh dengan kadar pengangguran dan inflasi yang tinggi telah menyebabkan rasa tidak puas hati rakyat yang meluap-luap. Hubungan antara kaum menjadi tegang, diburukkan lagi dengan propaganda oleh media yang dikawal oleh kerajaan. Pentadbiran sekarang gagal untuk menawarkan jawapan buat negara kita keluar dari kedudukan sukar ini.

Pakatan Rakyat yakin dapat menyelamatkan Malaysia dari masalah ekonomi dan politik berbaur perkauman. Kami akan melaksanakannya secara bertanggungajwab, menuruti prinsip undang-undang dan tidak akan sama sekali menjejaskan keselamatan dan kestabilan negara dan rakyat negara ini.

Pakatan Rakyat kini memiliki majoriti yang selesa untuk membentuk sebuah kerajaan baru yang stabil. Kerajaan baru yang mencerminkan masyarakat Malaysia yang majmuk.

Dengan mandat ini kami bertekad untuk melaksanakan peralihan kuasa yang aman. Kami tidak ingin berulangnya peristiwa yang berlaku sewaktu mengambil alih kuasa di negeri Perak dan Selangor, di mana dokumen milik kerajaan negeri di lupuskan oleh pentadbiran terdahulu.

Kami mengingatkan kepada elemen radikal di dalam Barisan Nasional agar tidak menyalahgunakan kuasa serta menahan para penyokong Pakatan Rakyat. Penyiasatan yang dibuat secara tergesa-gesa oleh BPR terhadap Dato Seri Yong Teck Lee selepas mengumumkan akan membuat undi tidak percaya terhadap Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi merupakan di antara taktik yang kita tolak. Penggunaan ISA terhadap Ahli Parlimen Teresa Kok merupakan contoh untuk menghalang perubahan dengan tidak mengikut lunas-lunas perundangan.

Jesteru itu kami ingin duduk semeja dengan Perdana Menteri Abdullah Badawi untuk melaksanakan peralihan kuasa secara bertanggungjawab, lancar dan aman. Hasrat ini telah kami sampaikan kepada Perdana Menteri melalui surat yang dikirimkan jam 2.30 petang semalam dan kami menuntut beliau memberi perhatian terhadap beberapa perkara seperti berikut :

1) Agar Barisan Nasional tidak menghalang ahli parlimennya dari bertindak menurut suara hati mereka, hak yang dijamin undang-undang serta keputusan yang mereka buat tanpa paksaan.

2) BN tidak boleh menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk menahan ahli parlimen yang berhasrat untuk menyertai Pakatan Rakyat atau ahli parlimen Pakatan Rakyat yang berjumlah 82 itu.

3) Kerajaan BN tidak seharusnya menggunakan kuasa darurat, kuasa polis, atau menggantung perlembagaan mahupun membubarkan parlimen di dalam usaha mereka untuk menghalang Pakatan Rakyat dari berkuasa.

4) Dan Kerajaan Barisan Nasional tidak membuat sekatan jalan raya dan menghalang ahli parlimen, dari memasuki parlimen dan juga institusi-institusi kerajaan lainnya.

Kami yakin Perdana Menteri berkongsi keperihatinan yang sama terutamanya berkenaan kebajikan rakyat dan keselamatan negara. Kami percaya beliau akan memastikan Barisan Nasional bertindak mengikut perlembagaan dan prinsip-prinsip demokratik demi memastikan peralihan kuasa yang aman, serta tiada tindakan sabotaj untuk menghalang hasrat rakyat ataupun menggunakan retorik berbaur perkauman.

Kami menyeru masyarakat di semua lapisan agar memahami hasrat kami semata-mata untuk kebaikan negara ini. Saya juga ingin mengingatkan media massa jangan lagi berada di dalam penafian dengan meneruskan propaganda bahawa kami berbohong. Kita sekarang berada dalam era baru maka saya menyeru media massa meninggalkan tabiat lama dan mengambil iltizam untuk meningkatkan professionalisme kewartawanan.

Selepas pertemuan dengan Perdana Menteri, kami berhasrat untuk meneruskan gerak kerja kami sebagaimana yang digariskan oleh Perlembagaan Persekutuan di dalam kami membentuk kerajaan baru dengan perkenan Yang Di-Pertuan Agong.


ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat

Click Here!

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising