Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, September 3, 2008

Juara Akademi Nasyid pohon bimbingan ulama untuk kerjaya seninyaKUALA LUMPUR, 3 Sept (Hrkh)- "Kemenangan saya ini bukan hanya milik saya seorang tetapi kemenangan untuk semua pejuang Islam. Insya-Allah misi dan visi saya ialah kerana Allah di samping akan terus mendapat bimbingan para ulama dalam meneruskan kerjaya seni saya,"itu antara kata-kata awal juara Akademi Nasyid, Azhan Atan.


IklanAzhan, 35, yang ditemui selepas program Simfoni Merdeka 08 anjuran Masjid As-Syakirin, KLCC, menyatakan selepas kemenangan dalam program realiti itu beliau meletakkan konsep kebajikan dalam setiap persembahannya.


"Saya meletakkan konsep ' beramal kerana Allah itu syiar kami' dalam setiap persembahan saya akan datang,"katanya penuh optimis.


Memandangkan buat masa ini beliau belum terikat dengan mana-mana syarikat rakaman, beliau bebas mengadakan persembahan di mana-mana selagi persembahan tersebut tidak melanggar etika dan kesopanan.


Sepanjang menyertai program itu Azhan sama sekalitidak pernah bermimpi trofi dan ganjaran bernilai RM100,000 itu akan menjadi miliknya.


Kelunakan suaranya bukan sahaja memikat juri dan penonton yang sanggup mengundi melalui sistem pesanan ringkas(SMS), malah turut menarik perhatian komposer untuk menyumbangkan lagu untuknya.

Image
"Sebanyak 19 lagu baru telah diberikan kepada saya sebelum saya masuk ke peringkat akhir Akademi Nasyid. Bagaimanapun saya belum sempat menilai lagu tersebut satu persatu. Saya berterima kasih kepada komposer-komposer tersebut kerana sudi menyumbangkan lagu-lagu mereka untuk saya nyanyikan,"katanya yang turut mendapat tempat di hati komposer terkenal seperti Ramli Sarip, Usop Kopratasa, Yassin dan Farihin Abdul Fatah.


Jelas anak jati Johor ini, beliau juga bernasib baik dan beruntung apabila komposer seperti Ramli Sarip sanggup memberi nasihat dan bimbingan kepadanya sepanjang beliau di Akademi Nasyid.


Tambah Azhan, bakatnya dalam nyanyian telah dibina 15 tahun lalu apabila beliau sering membuat persembahan dalam setiap program yang disertainya. Namun kemenangannya sebagai juara Akademi Nasyid menyerlahkan lagi bakat yang ada pada dirinya"Kebanyakan yang mengundi saya adalah rakan-rakan yang telah mengenali saya sejak dahulu lagi dalam setiap program-program yang saya sertai seperti Jambori Amal. Saya amat berterima kasih kepada mereka yang sentiasa menyokong saya selami ini


"Kejayaan saya hari ini juga berkat dorongan isteri dan anak-anak ," jelas bapa kepada empat anak ini.


Bercerita mengenai perjalanan seninya, jelas Azhan, buat masa ini beliau menjalani kontrak dengan TV9 selama setahun dan akan mengikuti segala persembahan yang diatur stesen TV tersebut.


Bagaimanapun katanya, ini beliau tetap akan menumpukan kepada program rutinnya setiap tahun untuk menyemarakkan Ramadan.

Click Here!

43 MP Barisan Nasional sertai Pakatan Rakyat?

KUALA TERENGGANU, 3 Sept (Hrkh)- Kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi diramalkan semakin goyah menjelang 16 September 2008 ini.

Ahli-ahli Parlimen BN yang 'didakwa' akan menyertai kerajaan baru Pakatan Rakyat bukan lagi omong-omong kosong dan bakal menjadi kenyataan.

Ketua Angkatan Muda KeADILan (AMK) Terengganu, Fariz Musa yakin Parti KeADILan Rakyat (KeADILan) dapat merealisasikan peralihan kerajaan sebagaimana yang ditetapkan.

Ini kerana, katanya dengan penyertaan semula Penasihat PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim itu ke dalam Parlimen setelah 10 tahun dinafikan lebih menyakinkan Pakatan Rakyat.

Image"Kita (KeADILan) yakin akan dapat realisasikan rancangan peralihan kerajaan kepada Pakatan Rakyat dengan kemasukkan semula Dato' Seri Anwar ke dalam Parlimen sekarang.

"Kita juga lebih yakin dengan senario itu kerana daripada sumber-sumber tidak rasmi kini sudah ada seramai 43 Ahli Parlimen yang akan menyertai Pakatan Rakyat termasuk di kalangan MP Terengganu," jelasnya ketika dihubungi.

Menurutnya, desas-desus tanggal 16 September tersebut bukan lagi cakap-cakap kosong yang tidak berasas tetapi akan menjadi realiti.

Mengulas kejayaan Dato' Seri Anwar Ibrahim yang berjaya memenangi pilihan raya kecil di Parlimen Permatang Pauh dengan majoriti besar adalah kerana kehendak rakyat yang mahukan perubahan.

Katanya, kejayaan Anwar ke Parlimen dianggap sebagai satu isyarat bahawa perubahan bakal berlaku dan PKR akan terus berkembang dalam negara ini. Click Here!

BN digesa bincang baiki kelemahan

Sep 3, 08 12:21pm
Ketua Pemuda Umno Perlis, Datuk Rozabil Abdul Rahman menggesa agar semua pihak dalam parti komponen Barisana Nasional (BN) supaya berbincang untuk memperbaiki kelemahan dalam gabungan berkenaan.

Beliau yang ketua Pemuda Arau menegaskan BN mempunyai wadah untuk menyelesaikan sebarang masalah yang timbul.

"BN ada wadah untuk mendengar masalah semua kaum. Guna wadah tersebut untuk mengatasi masalah.

barisan nasional"Saya menyeru semua pemimpin parti-parti komponen BN di peringkat pusat atau negeri duduk berbincang.

"Tak perlu mengeluarkan kenyataan terbuka, tak selesaikan masalah," kata Rozabil ketika dihubungi Malaysiakini.

Menurut beliau lagi, Umno bukan sebuah parti perkauman di Malaysia.

Beliau diminta mengulas gesaan perwakilan Gerakan Perak yang dilaporkan baru-baru supaya parti itu meninggalkan BN jika gabungan itu gagal menyelesaikan isu perkauman dan agama.

Mesti berhati-hati

Menurut Rozabil lagi, kekeliruan dan kekusutan sehingga menyebabkan parti Gerakan dan Umno sama-sama ‘terasa' adalah berpunca daripada helah pembangkang.

Sehubungan itu juga beliau berharap agar mana-mana pemimpin dalam BN supaya berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan.

Beliau juga mengingatkan individu-individu dalam parti komponen agar tidak menikam BN dari belakang.

"(Individu-individu dalam) parti-parti komponen, kalau nak berjuang untuk rakyat mengikut landasan BN, kenalah duduk dan bekerja dengan semangat untuk kukuhkan BN.

"Kalau ada individu yang tikam dari belakang, maka ia akan memecahbelahkan BN," katanya sambil menambah mereka ini haruskan dihadapkan kepada lembaga displin atau keluar daripada parti.

Rozabil juga mengingatkan pemimpin parti komponen BN agar tidak mengikut gendang pembangkang untuk melompat menyertai mereka. Click Here!

K'jaan pusat tidak setuju 16 Sept cuti umum

Sep 3, 08 11:51am
Kerajaan pusat di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) tidak setuju dengan cadangan penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya 16 September setiap tahun dijadikan cuti umum untuk lima negeri yang diperintah Pakatan Rakyat sebagai memperingati hari pembentukan Malaysia.

"Sebagai sebuah negara, kita patut ada satu sahaja hari kemerdekaan sebab kita sudah pilih itulah hari kemerdekaan negara kita," kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Jadi memberi (cuti) hari yang lain, boleh memberi macam-macam intepretasi,polimik dan juga tidak sihat dari segi perpaduan nasional.

"Ini pendirian kita, kita pentingkan perpaduan dan integrasi nasional," katanya kepada pemberita di ibunegara semalam, demikian menurut laporan Bernama.

Anwar sebelum ini, mencadangkan Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kelantan yang di bawah pemerintahan Pakatan, mengisytiharkan 16 September sebagai cuti umum kerana ia adalah tarikh ulang tahun penubuhan Malaysia dan ia merupakan hari bersejarah sama seperti 31 Ogos.

Cadangan itu telahpun diterima oleh Pulau Pinang dan Kelantan, manakala negeri-negeri lain masih menimbangkannya. Click Here!

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising