Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, June 20, 2008

BN kutuk kenyataan presiden SAPP

Jun 19, 08 6:08pm

Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN) hari ini mengutuk tindakan Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee ekoran kenyataannya bahawa parti itu akan mengusulkan undi tidak percaya terhadap perdana menteri dalam sidang Dewan Rakyat yang disambung Isnin depan.

Perkara itu terkandung dalam kenyataan yang dibaca oleh Setiausaha Agung BN, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor selepas selesai mesyuarat tersebut yang berlangsung selama kira-kira 2.30 jam.

yong teck lee and sappMenurutnya, parti komponen BN sebulat suara mengutuk kenyataan Yong kerana kenyataan itu tidak berprinsip, tidak etika dan bertentangan dengan permuafakat BN.

Menurut kenyataan tersebut, tindakan akan diambil terhadap SAPP selepas mendapatkan kenyataan rasmi dari parti tersebut.

Manakala semua ketua parti komponen BN diminta mempastikan ahli Parlimen mereka menghadiri setiap sesi Dewan Rakyat dan mengikut arahan ketua wip dan menolak usul tidak percaya terhadap perdana menteri.

Semua pemimpin parti komponen BN yang hadir turut menyatakan sokongan padu mereka kepada Abdullah.

Tawar jawatan senator

Abdullah memberitahu pihak media kemudiannya Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) mengambil keputusan untuk tidak menyingkir Parti Maju Sabah (SAPP) kerana menganggap kenyataan presidennya, Yong.

"Setakat yang saya tahu, ini (kenyataan Yong) bukan pendirian parti itu. Ini kenyataan yang datang dari Yong Teck Lee sendiri. Sebab itu kita tidak ambil tindakan terhadap parti berkenaan," kata Abdullah.

Abdullah mempengerusikan mesyuarat tergempar Dewan Tertinggi BN itu yang berlangsung lebih 2.30 jam di Menara Datuk Onn untuk membincangkan kenyataan Yong.

Menjawab satu soalan, Abdullah berkata terpulanglah kepada SAPP untuk mengambil sebarang tindakan terhadap Yong berikutan kenyataannya itu.

"Apa yang parti hendak buat keputusan berkaitan dengan apa yang dilakukan presiden itu, terserahlah kepada parti berkenaan," katanya

Abdullah juga berkata, tindakan akan diambil terhadap ahli-ahli Parlimen BN jika mereka menyertai usul undi tidak percaya tersebut.

Perdana menteri juga mendedahkan bahawa beliau telah menawarkan jawatan utusan khas kepada Yong.

Bagaimanapun, katanya, Yong telah menolaknya dan membuat kenyataan yang mengejutkan itu semalam.

Semalam Yong mengumumkan parti itu telah hilang keyakinan terhadap kepimpinan Abdullah dan akan menyokong usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri apabila sidang Parlimen disambung minggu depan.

SAPP mempunyai dua ahli Parlimen - Datuk Dr Chua Soon Bui (Tawai) dan Eric Enchin Majimbun (Sepanggar) - dan empat ahli dewan udangan negeri (Adun).

Bukan sebulat suara

Bagaimanapun, keputusan SAPP untuk mengusulkan undi tidak percaya terhadap perdana menteri, dipercaya bukan keputusan sebulat suara pucuk pimpinannya.

Timbalan Presiden, Raymond Tan - yang tidak hadir dalam sidang akhbar ketika Presidennya, Datuk Yong Teck Lee mengenai perkara tersebut semalam - berkata beliau "keliru dan malu" dengan tindakan SAPP itu.

Katanya, perkara tersebut tidak dibincangkan dalam majlis tertinggi parti dan mendakwa ia adalah tindakan Yong sendiri.

Keempat-empat ahli dewan undangan negeri (Adun) SAPP tidak hadir di sidang akhbar tersebut.

SAPP akan mengadakan mesyuarat majlis tertingginya esok untuk memutuskan sama ada ia akan kekal atau keluar dari BN.

Tag: politics Click Here!

PM mahu lantik Yong sebagai wakil khas

Jun 19, 08 9:26pm

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, beliau mahu melantik Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee sebagai Senator selepas beliau tidak bertanding dalam pilihanraya umum lalu.

"Selepas itu saya katakan pada dia, saya akan jadikannya sebagai wakil khas yang ada kaitan dengan BIMP. Ia adalah wilayah pembangunan kecil yang membabitkan Brunei, Indonesia, Filipina dan Malaysia," katanya.

Perdana menteri berkata, beliau telah memberitahu Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman mengenai perkara tersebut dan pengerusi Umno Sabah itu menyokong pelantikan tersebut.

"Yong mempunyai peranan yang boleh dilaksanakan seperti promosi perdagangan dan pelancongan Sabah.

"Kita juga mahu beliau turut membantu dalam isu-isu berkaitan sempadan, pendatang haram, masalah parti dan lain-lain.

"Yong bersetuju dengan tawaran tersebut, jadi saya mula ambil tindakan tetapi tidak boleh dibuat dengan cepat, perlu mendapat perkenan dari Yang di-Pertuan Agong terlebih dahulu," katanya Abdullah yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) dalam sidang media di ibu negara hari ini.

Sebelum itu, beliau mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN di ibu pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Bagaimanapun, Yong tidak dijemput menghadiri mesyuarat tersebut.

Mahu bertanding

Bercakap dalam sidang media, Abdullah berkata, sebenarnya Yong mahu bertanding dalam pilihanraya umum lalu tetapi tidak ada kerusi untuknya bertanding.

Keadaan ini, kata perdana menteri, menyebabkan beliau tidak dapat bertanding dalam pilihanraya umum lalu.

Berikutan itu, tambahnya, Yong merasa tidak gembira dan beliau mula memprotes pembahagian kerusi komponen BN.

Katanya, Yong telah meminta kerusi Parlimen Kota Kinabalu yang diperuntukkan kepada Parti Bersatu Sabah (PBS), yang juga mahu melepaskannya.

Perdana menteri mendedahkan Yong telah membuat perangai ketika lawatannya ke Sabah baru-baru ini.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, bekas ketua menteri Sabah itu tidak datang ke majlis yang dirasmikannya itu.

"Saya difahamkan beliau berada di Sandakan tetapi beliau mula hendak buat cerita lain.

"Sekarang kita tahu apa yang dia mahu. Dia nampaknya lebih berminat dengan apa yang ditawarkan oleh (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim). Tak tahulah apa yang Anwar tawarkan, mungkin jawatan tinggi atau sebagainya.

"Sebab tu saya kata dia tamak," kata Abdullah.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising