Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, June 16, 2008

Sanusi: Reezal 'batu api' pecat saya

16, 08 3:28pm

Tan Sri Sanusi Junid mendakwa setiausaha politik menteri kewangan sebagai dalang yang mencadangkan beliau dipecat daripada presiden Universiti Islam Antarabangsa (UIA) awal bulan ini.

Bagaimanapun, bekas menteri besar Kedah itu, enggan menyebut nama setiausaha politik terbabit dengan alasan tidak mengetahui namanya.

"Saya tidak tahu... tetapi setiausaha politik menteri kewangan hanya seorang sahaja," katanya ketika diminta mengulas kenyataan medianya minggu lalu.

"Saya sebenarnya dipecat melalui saluran setiausaha politik menteri kewangan, yang kebetulan salah seorang ahli majlis UIA yang telah saya cadangkan kepada DYMM ketua perlembagaan UIA untuk menjadi wakil alumni di dalam majlis UIA," kata Sanusi minggu lalu.

Malaysiakini difahamkan, Datuk Reezal Merican Naina Merican memenuhi ciri yang digambarkan oleh bekas presiden universiti itu.

Bagaimanapun sejak minggu lalu Malaysiakini masih gagal mendapat reaksi beliau sehingga kini.

Sanusi mendakwa lagi, ahli majlis tersebut "bukan sahaja tidak rajin menghadiri mesyuarat majlis kerana terlalu sibuk, malah telah menggunakan kedudukannya untuk mengutamakan kepentingan orang tertentu."

"Dalam hal pemecatan saya, ahli majlis ini telah menjadi batu api dan seterusnya rajin menghubungi wartawan untuk mendapat kepastian yang segera daripada saya mengenai urusan pemecatan walaupun sebelum saya menerima dan memahami kandungan isi suratnya," katanya.

"Adakah wakil alumni di dalam majlis sudah berubah daripada menjadi jambatan antara UIA dan perdana menteri kepada menjadi punca kekeliruan yang menggembar-gemburkan perkara pemecatan ini melalui wakil media sebelum surat pemecatan diumumkan oleh UIA?

"Adakah seorang setiausaha politik menteri kewangan yang duduk di dalam majlis UIA mempunyai kuasa dan mengetahui lebih dalam hal ini daripada anggota kabinet?"

Tag: politics Click Here!

MB: Islam hadhari 'buang masa'

Jimadie Shah Othman | Jun 16, 08 11:51am

Selangor tetap dengan keputusannya tidak membenarkan program mempromosikan Islam hadhari di negeri itu kerana ia "mengelirukan" dan programnya "membuang masa", kata menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Beliau menambah, Islam hadhari hanyalah "persoalan nama" dan tidak harus menjadi isu.

"Sebenarnya memang tidak ada isu. Isunya, kita tidak mahu menggunakan nama hadhari. Itu saja. Hadhari itu mengelirukan masyarakat. Kalau Islam, Islamlah, buat apa hadhari lagi," katanya, sewaktu diminya mengulas kenyataan exco hal-ehwal agama Datuk Dr Hassan Mohamed Ali bulan lalu.

Khalid turut menyifatkan program itu sebagai "membuang masa".

"Tetapi kalau aktiviti menerangkan apa itu Islam Hadhari, buang masa sajalah. Itu kita tidak bagi. Buat apa, buang masa.

"Kita bagi kalau nak menerangkan macam mana tauhid, tajwid, bersatu, itu okey. Ini asyik nyanyi lagu Islam hadhari buat apa. Majulah lebih sikit," tambahnya, di kediaman rasminya Sabtu lepas.

Dalam wawancara bersama beberapa media berbahasa Melayu bersempena sambutan ‘100 hari kerajaan baru Selangor’, Khalid bagaimanapun tidak menafikan masih terdapat usaha mempromosikan versi Islam ini oleh kerajaan persekutuan di negeri itu.

"Ada, saya dengar. Ada budak-budak sekolah, budak universiti kena tahu apa itu Islam hadhari. Itu darjah tiga, darjah empat saja.

"Pada saya, (di) peringkat universiti, (perlu dibincangkan soal) mengapa perbezaan Islam zaman Saidina Umar dengan zaman Ottoman (Turki). Dan bagaimana cara ia dibangunkan.

"Macam saya mengkaji macam mana Umar Abdul Aziz dapat memerintah di zaman Baghdad, (ia) berbeza dengan pemerintahan Ottoman di beberapa tempat (seperti) di Granada, Sepanyol, di Sarajevo. Saya nak buat sesuatu lebih tinggilah. Maknanya orang Malaysia boleh berbincang dengan luas Islam yang kita hendak perkembangkan," katanya, mengulas program-program Islam hadhari yang dijalankan jabatan persekutuan di negeri itu.

Tag: politics Click Here!

S'gor tidak iktiraf JKKK lantikan pusat

Jimadie Shah Othman | Jun 16, 08 2:05pm

Selangor tidak akan mengiktiraf ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di Selangor yang dilantik oleh kerajaan persekutuan, kata menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Memang tidak boleh diiktiraf sebab yang melantik (ahli JKKK) adalah kerajaan negeri. Jadi kalau kerajaan pusat melantik, dia (kerajaan pusat) kena juga meminta persetujuan kerajaan negeri. Bukan boleh dia (pusat) lantik orang itu dan kata ini ketua kampung yang disetujui oleh negeri. Tidak boleh.

"(Kalau berlaku) kita tidak panggil dia ketua kampung lagi. Kalau kerajaan pusat ambil (lantik) seorang ketualah, dia tidak boleh dipanggil ketua kampung.

"Saya tak tahu apa nama yang dia... ketua bayaran pusat boleh jadi," kata Khalid, dengan nada menyindir sambil disambut ketawa kecil daripada pemberita di kediaman rasminya Sabtu lepas.

Dalam wawancara bersama beberapa media berbahasa Melayu bersempena sambutan ‘100 hari kerajaan baru Selangor’, Khalid berkata Selangor akan mengumumkan kumpulan baru jentera pentadbiran daerah melibatkan ketua-ketua kampung dan JKKK berikutan wujud sebahagian daripada kumpulan ini yang "berkiblatkan" kerajaan persekutuan.

"Ada sesetengah ketua kampung, mereka mahu berkiblatkan kerajaan Persekutuan. Jadi, oleh sebab itu, saya pun minta pegawai daerah dan juga ahli parlimen daripada Pakatan Rakyat dan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) untuk berbincang bagaimana kita (dapat) mencari kumpulan-kumpulan dalam kampung tersebut untuk membuat satu jawatankuasa kampung yang baru," katanya.

Beliau menambah, penyusunan semula yang akan diumumkan bulan depan akan turut melibatkan struktur pentadbiran di perkampungan Cina yang mengalami kekosongan sekarang ini.

"Jadi, pada bulan Julai kita (akan) buat pengisytiharan kumpulan baru, bukan saja ketua kampung daripada kampung-kampung biasa tetapi juga perkampungan Cina sebab ramai wakil-wakil MCA yang duduk dalam JKKK kampung-kampung Cina awal-awal lagi telah berhenti," katanya.

Ditanya sama ada penyusunan itu akibat kontrak JKKK telah tamat ataupun mereka dipecat, Khalid berkata terdapat sesetengah ahli JKKK yang tidak memberikan kerjasama dengan kerajaan negeri, antaranya tidak hadir ketika dipanggil bermesyuarat dengan beliau.

"Kontrak ada setengahnya belum tamat. Cuma kita nak menyusun semula sebab kita dapati ada sesetengah ketua-ketua kampung tidak hendak hadir mesyuarat dengan menteri besar. Menteri besar panggil ketua-ketua kampung, suruh datang mendengar penerangan menteri besar, dia kata dia tak boleh sebab dia ahli Umno.

"Dan dia juga mendapat bayaran daripada kerajaan pusat. Jadi dia tak tahu mana muka hendak ditunjukkan. Kita pun tak tahu nak buat macam mana. Jadi dialah buat keputusan sendiri sama ada hendak bekerjasama dengan kerajaan negeri atau kerajaan pusat.

Beliau bagaimanapun belum tahu peratusan JKKK sedia ada yang akan dikekalkan.

"Saya tak tahu lagi. Kita ada temuduga. Maknanya pegawai daerah panggil (ahli JKKK) dengan secara tertib sungguh. Panggil, tanya apakah keinginan beliau. Bagaimana cara beliau. Ada setengah tu berterus-terang, saya sanggup bekerja untuk masyarakat tidak kira siapa (kerajaan negeri).

"Ada setengah itu berterus-terang juga. Dia kata, 'saya ada kontrak'. Saya juga ketua bahagian Umno, jadi susahlah saya. Kalau saya tolong orang (parti) lain, tidak dapat ketua bahagian (Umno), saya tak dapat kontrak dan saya tak dapat apa-apa'. Jadi, macam mana nak buat. Barangkali dia cakap, nasib saya memang macam ni. Nasiblah," kata Khalid.

Tag: politics Click Here!

MCA lompat: Dakwaan Anwar 'palsu'

Jun 16, 08 4:20pm

Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa terdapat beberapa ahli parlimen MCA akan menyertai Pakatan Rakyat disifatkan sebagai "tidak masuk akal dan palsu semata-mata".

"Dakwaan Anwar itu tidak boleh diterima akal dan palsu semata-mata.

"Ia tidak lebih daripada kegemparan murahan untuk publisiti dirinya sendiri," kata ahli jawatankuasa pusat MCA Datuk Fu Ah Kiow, mengulas dakwaan penasihat PKR sewaktu berucap di Bayan Baru, Pulau Pinang semalam.

"Memang menjadi hasrat Anwar menimbulkan pergeseran antara parti-parti komponen BN dan memisah-misahkannya," kata Fu, yang juga ketua biro penerangan MCA.

"(Dakwaan) ini merupakan sebahagian daripada strateginya untuk mengejar jawatan perdana menteri."

Menyedari BN pernah berdepan tempoh naik turun sokongan terhadapnya, Fu menggesa parti-parti komponen BN agar terus berpaut utuh bersama-sama.

"Melalui zaman susah dan senang (bersama), kami sentiasa bergandingan antara satu sama lain, dan akan terus berbuat demikian. Kami tidak akan melarikan rakan sendiri dalam keadaan yang susah," kata Fu.

Tag: politics Click Here!

Nik Aziz sokong idea mufti Perlis

Jun 16, 08 5:59pm

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersedia berbincang dengan tiga lagi pemimpin Melayu - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim - seperti saranan mufti Perlis bagi "menyelesaikan masalah negara yang sedang dihadapi kini".

Dr Mohd Asri Zainul Abidin minggu lepas menyeru empat tokoh ini berbincang "memandangkan masa depan umat Islam yang mula goyah" kerana "masa depan negara dan umat lebih utama daripada segala-galanya."

Mursyidul am PAS berkata PAS sudah lama menggesa pertemuan seumpama itu "tetapi Umno yang tidak mahu."

"Bila pembangkang dah dapat lima negeri (selepas pilihan raya umum lalu) baru timbul nak adakan pertemuan," katanya, lapor Bernama, di Kota Bharu hari ini.

Nik Aziz, yang juga menteri besar Kelantan, dilaporkan berkata sekarang masa yang sesuai untuk pertemuan penting sebegitu kerana jika dibiarkan berlanjutan, ia akan memburukkan lagi keadaan.

"Sekarang Melayu sama Melayu dah bertengkar tetapi keikhlasan sebenarnya ada dalam PAS dan bukannya dalam Umno selagi dia pegang kepada (konsep) nasionalis," katanya lagi.

Tag: politics Click Here!

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising