Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, June 8, 2008

Ambil alih rumah api Pulau Pisang

Malaysia perlu memulakan usaha mengambil alih keseluruhan pentadbiran dan pengurusan rumah api di Pulau Pisang dari pihak Singapura, kata Ahli Parlimen Pontian Ahmad Maslan.

Katanya, beliau telah menyuarakan permintaannya itu kepada Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim, agar Malaysia memulakan dengan segera usaha rundingan dengan Singapura.

"Kita berharap suatu hari nanti, menerusi perundingan diplomatik dengan Singapura, rumah api Pulau Pisang ini akan diserah milik kepada Malaysia dan ia (rumah api) boleh menjadi tarikan pelancong ke pulau ini.

"Datuk Seri Rais nampaknya bersikap positif terhadap cadangan itu,(Malaysia memulakan rundingan)," katanya dalam sidang akhbar di perkarangan rumah api Pulau Pisang.

Menurut laporan Bernama, rumah api Pulau Pisang setinggi 53 meter yang kini diuruskan kakitangan Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Singapura terletak kira-kira 1,000 meter dari paras laut.

Ahmad sebelum itu mengetuai delegasi seramai 60 orang dari pelbagai agensi kerajaan, Umno dan media massa melawat Pulau Pisang seluas 446 ekar (178.4 hektar) yang terletak kira-kira 8km di luar perairan Pontian.

Walaupun Pulau Pisang terletak di dalam wilayah Malaysia, tetapi rumah apinya ditadbir oleh Singapura menerusi perjanjian di antara Almarhum Sultan Ibrahim dan kerajaan British pada tahun 1900.

Berikutan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang menetapkan Singapura mempunyai kedaulatan terhadap Batu Puteh, terdapat kebimbangan bahawa Pulau Pisang yang turut menempatkan rumah api yang dikendalikan Singapura, bakal menerima nasib yang sama.

Tak perlu libat ICJ

Pulau Pisang terletak di kedudukan yang amat strategik iaitu di bahagian selatan laluan perkapalan Selat Melaka yang sibuk .

"Kita tidak akan membiarkan pisang berbuah dua kali, sudah cukuplah dengan kehilangan Batu Puteh kepada Singapura," kata Ahmad sambil menambah, rundingan supaya Malaysia mengambil alih pengurusan rumah api Pulau Pisang itu juga tidak perlu melibatkan ICJ.

"Kita perlu meneliti kembali surat perjanjian pada 1900 yang memberikan kebenaran kepada Singapura mengendalikan rumah api di Pulau Pisang itu," katanya.

Beliau berkata usaha pembangunan juga perlu dilaksanakan secepat mungkin di Pulau Pisang, bagi memastikan soal kedaulatan Malaysia di pulau itu tidak dicabar oleh mana-mana pihak pada masa ini dan masa depan.

Sebagai simbolik bagi menandakan usaha membangunkan Pulau Pisang telah bermula, katanya, sebuah surau bernilai RM50,000 akan didirikan di pulau itu dalam jangkamasa terdekat ini.

Sebahagian daripada peruntukan pembinaan surau itu sebanyak RM25,000 akan disumbangkan sendiri oleh Ahmad.

Usaha membangunkan Pulau Pisang terutama dalam bidang ekopelancongan, menurut anggota Parlimen Pontian itu, dipersetujui oleh kerajaan pusat dan negeri.

"Apa yang perlu kita lakukan kini adalah mempromosi potensi Pulau Pisang sebagai destinasi pelancongan kepada pelabur-pelabur dalam dan luar negara yang berminat," katanya dan beliau juga akan mencadangkan supaya pembangunan Pulau Pisang itu dimasukkan di bawah pembangunan Iskandar Malaysia.-Malaysiakini.com

Click Here!

Perhimpunan desak mansuh ISA

Sambil membawa lilin, kira-kira 1,000 rakyat Malaysia dari semua peringkat umur dan latarbelakang, berjalan sejauh kira-kira empat kilometer dan memgadakan upacara membantah ISA di luar Kem Tahanan Kamunting di Taiping, Perak malam tadi.


gmi anti isa candle light vigil protest kamunting 070608 08Dalam perhimpunan terbesar pernah dianjurkan oleh Gerakan mansuhkan ISA (GMI), mereka membawa kain rentang dan mendesak kerajaan memansuhkan segera undang-undang kejam, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 dan membebaskan semua tahanan di situ.

Pasukan polis pencegah rusuhan hadir memantau keadaan dan perjalanan lalulintas juga tidak terganggu.

Polis mengadakan beberapa sekatan jalanraya untuk memeriksa kenderaan antara tol plaza Lebuhraya Utara-Selatan di Kamunting dan Changkat Jering, dan sehingga ke kem tahanan tersebut.

Bagaimanapun, ia tidak menjejas dan menghalang orang ramai untuk ke kem tersebut, dengan menaiki kereta, bas, motosikal dan ada yang berjalan kaki.

Pengerusi GMI, Syed Ibrahim Syed Noh mengetuai perarakan tersebut yang disertai golongan dewasa hingga kepada kanak-kanak, mulai jam 8 malam, dari SM Teknik Taiping yang terletak berhampiran kem tersebut.

gmi anti isa candle light vigil protest kamunting 070608 06Dengan menggunakan pembesar suara, beliau berucap mengecam ISA sebagai undang-undang yang kejam, yang menafikan hak-hak asasi rakyat Malaysia untuk mempertahankan diri di mahkamah.

Perhimpunan malam tadi, tegasnya, adalah untuk menghantar mesej bahasa ISA merupakan satu bab kegelapan dalam sistem keadilan negara.

Menurutnya, ISA adalah undang-undang yang tidak berperi kemanusiaan.

Oleh itu, katanya, ISA mesti dimansuhkan dan semua tahanan dibebaskan dan Kem Tahanan Kamunting ditutup.

Disokong k'jaan negeri

Pada masa ini, Kem Tahanan Kamunting dilapor menempatkan 70 tahanan, sebahagiannya ditahan sejak lebih enam tahun yang lalu, manakala sesetengah daripada mereka tidak diberi rawatan kemudahan yang sempurna.

gmi anti isa candle light vigil protest kamunting 070608 02Antara yang ditahan di situ ialah lima pemimpin Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) dan mereka yang didakwa menganggotai Kumpulan Jemaah Islamiah (JI).

Mat Sab Mat Satray, 45, Suami kepada Pengarah kempen GMI, Norlaila Othman, adalah mereka yang didakwa menjadi anggota JI dan telah ditahan di kem tersebut sejak enam tahun yang lalu.

Norlaila menceritakan kepada pada hadirin usahanya untuk membebaskan suaminya melalui proses undang-undang, tetapi menemui kegagalan.

gmi anti isa candle light vigil protest kamunting 070608 09Kini, katanya, satu-satunya pilihan yang ada pada dirinya dan para isteri tahanan yang lain, ialah dengan menyertai gerakan anti-ISA.

ISA diperkenalkan pada zaman penjajah untuk menangani ancaman pengganas komunis ketika itu.

Perhimpunan malam tadi dianjurkan oleh GMI Perak dengan kerjasama GMI nasional. Difahamkan perhimpunan tersebut turut mendapat restu kerajaan Pakatan Rakyat Perak dan Selangor.

Malah, kerajaan Selangor telah membiayai sebuah bas yang membawa aktivis anti-ISA untuk menyertai perhimpunan tersebut.

gmi anti isa candle light vigil protest kamunting 070608 01Antara mereka yang hadir ialah Pengerusi GMI Perak, Megat Shariffudin; Setiausahanya, R Suguna; aktivis sosial dari Pulau Pinang, BK Ong; K stanley Sudhagaram dari Pejabat bagi Pembangunan Manusia, Pulau Pinang; Lau Shu Shi dari Suaram dan Darshan singh Khaira yang merupakan peguam bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya, Chin Peng.

Ahli jawatankuasa Hak Asasi Manusia, Majlis Peguam - Darawaheda Rufin dan siti Kassim turut hadir sebagai pemerhati.

Polis bertolak ansur

Sebelum itu, sewaktu tiba di kem tersebut, syed Ibrahim disambut oleh Exco Kerajaan Negeri Perak yang juga pengerusi DAP negeri itu, Datuk Ngeh Koo Kam, yang mewakili kerajaan Pakatan Rakyat Perak.

gmi anti isa candle light vigil protest kamunting 070608 03Ngeh menasihatkan pengerusi GMI itu supaya mengadakan perhimpunan kira-kira 20 meter dari pintu masuk ke kem tahanan tersebut, sepertimana yang diarahkan oleh Ketua Polis Taiping, Raja Musa Raja Razak, yang mengetuai pasukan polis yang berkawal di situ.

Sebelum itu, Raja Musa telah mendapatkan bantuan Ngeh untuk menyurai perhimpunan yang diadakan tanpa permit polis seperti yang disyaratkan di bahawa Akta Polis 1976.

Beliau juga tidak menerima hujah Ngeh bahawa ianya adalah satu perhimpunan yang diadakan secara aman dan berkata beliau akan menguatkuasa undang-undang.

gmi anti isa candle light vigil protest kamunting 070608 07Bagaimanapun, selepas dipujuk, Raja Muda bersetuju membenarkan perhimpunan diadakan untuk seketika sahaja.

Beberapa aktivis yang hadir, menolak kenyataan Raja Musa bahawa ia adalah perhimpunan haram, dan berkata, keperluan permit polis adalah perkara teknikal sahaja.

GMI merancang untuk menganjurkan lebih banyak perhimpunan seumpama itu dengan kerjasama pertubuhan-pertubuhan lain untuk terus mendesak kerajaan supaya mansuhkan ISA.

Perhimpunan malam tadi berakhir secara aman pada jam 9 malam dan para peserta memacak lilin di sepanjang jalan.- Malaysiakini.com

Anwar: MP BN lompat seperti dirancang

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata tarikh ahli Parliman (MP) Barisan Nasional (BN) menyertai Pakatan Rakyat kekal sepertimana yang dirancangkan pada pada 16 September depan.

anwar ibrahim pc 120508 03Pakatan Rakyat memerlukan sokongan 30 ahli Parlimen BN untuk mengambil alih kerajaan pusat.

Beliau bagaimanapun enggan memberi butir-butir lanjut mengenai jumlah ahli Parlimen BN terbabit "atas sebab-sebab keselamatan mereka".

Katanya sesetengah daripada mereka terpaksa terbang senyap-senyap ke negara jiran untuk mengadakan perbincangan (dengannya).

Oleh itu, kata Anwar, adalah merbahaya jika beliau mendedahkan sebarang nama sekarang.

Beliau juga mengakui telah menemui sesetengah daripada mereka di Sabah, ketika dalam perjalanan ke Filipina semalam.

Menurut Anwar lagi, pengumuman mengenai ahli Parlimen BN menyertai Pakatan akan hanya didedahkan ketika Parlimen sidang.

Beliau bagaimanapun berkata, keputusan mengenainya perlu dibincangkan secara terperinci dengan barisan pemimpin Pakatan.

Beliau bercakap dalam satu sidang akhbar selepas mengumumkan senarai anggota Majlis Kepimpinan Tertinggi (MP) PKR di ibu pejabat baru parti itu di Tropicana, Damansara.

Antara ahli MPT yang dilantik ialah Presiden KOngres Kesatuan sekerja Malaysia (MTUC), Syed Shahir Syed Mohamud; bekas Presiden Abim, Dr Mohd Noor Manuti dan bekas ahli exco MCA, Felicia Lim. Parti itu menerima 50,000 ahli baru hari ini.

Ulas kenyataan Karpal

Anwar juga menjawab soalan mengenai kemungkinan wujud perbezaan pendapat dalam Pakatan berhubung isu MP BN menyertai Pakatan.

Beliau ditanya secara khusus mengenai kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang berkata beliau tidak yakin ada MP BN yang akan melompat parti dan secara peribadi beliau tidak menyokong sebarang tindakan melompat parti.

Anwar berkata, laporan media telah memetik Karpal "luar dari kontek" dan menambah beliau (Anwar) sering berkongsi keprihatiannya mengenai MP melompat parti dengan pemimpin Pakatan yang lain.

"Mereka menerima hakikat itu dan akan menimbang permohonan sesiapa sahaja yang menerima agenda Pakatan," kata Anwar.

"Jika mereka menerima agenda dan dasar (kita), Karpal tidak ada masalah dengan (tindakan melompat parti itu)," katanya.

Sedia bertanding

Anwar seterusnya menjelaskan bahawa beliau tidak memerlukan kebenaran dari Peguam Negara, Tan sri Abdul Gani Patail untuk bertanding dalam pilihanraya kecil.

Larangan terhadap Anwar untuk bertanding dalam pilihanraya dan memegang jawatan dalam parti, berakhir pada 14 April tahun ini.

Katanya, beliau belum bertanding dalam pilihanraya kecil kerana masih berbincang dengan pemimpin lain parti tersebut dan juga dengan beberapa ahli Parlimen yang bersedia meletak jawatan untuk membolehkan beliau bertanding.

Anwar juga berkata, beliau telah menerima surat dari Pendaftar Pertubuhan yang membenarkan beliau untuk aktif semula dalam politik.

Beliau turut mengulangi pendirian Pakatan untuk menurunkan harga minyak jika mereka memerintah, dan menambah beliau lebih rela kehilangan jawatan daripada membiarkan rakyat merana.

Anwar merupakan calon pilihan Pakatan untuk menjadi perdana menteri jika gabungan itu berkuasa.

Minggu lalu, kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak sebanyak 78 sen bagi Petrol dan RM1 bagi minyak diesel.-Malaysiakini.com


Click Here!

Fuel hike: Salahuddin vs Shahrir debate live next week


KUALA LUMPUR - Islamic Party of Malaysia (PAS) Youth chief Salahuddin Ayub has no qualms in facing the Ministry of Domestic Trade & Consumer Affairs Minister Datuk Shahrir Abdul Samad in a debate on the recent fuel hike.

According to Salahuddin, he will taking that opportunity to bring concrete and and empirical arguments on how the government should best manage reducing fuel subsidies.

He said this after concluding the wing's executive committee meeting at the PAS headquarters on Jalan Raja Laut today.

The impact of the increase in fuel prices is not reasonable and this is the last signal for the Prime Minister to resign, he said.

"The government also failed to learn from the political tsunami which occurred during the recent general election.

"People are now regretting the decision not to give the Pakatan Rakyat power at the federal level. If we are in power, this would not have happened," he said.

"If every single one of the ministers present during the price hike announcement were smiling, what message are they actually trying to convey to the people," Salahuddin asked.

He also said that PAS Youth will be handing in a memorandum to the Prime Minister at his office in Putrajaya on 10 June.

"PAS and People's Justice Party (KeADILan) Youth wings will also be holding a peaceful demonstration next week at 2pm starting from Citibank Tower to the KLCC," he added.

Click Here!

Dewan Pemuda PAS Cadang Elaun Menteri Dipotong

KUALA LUMPUR, 7 Jun (Bernama) -- Dewan Pemuda PAS hari ini mencadangkan elaun yang dinikmati menteri dipotong sebagai salah satu langkah penjimatan wang kerajaan.

Ketuanya Salahuddin Ayub berkata berikutan peningkatan harga barang keperluan kini, langkah berjimat cermat sepatutnya tidak hanya diamalkan rakyat tetapi turut diikuti pemimpin kerajaan.

"Kerajaan tidak mengumumkan sebagai contoh nak kaji semula elaun semua menteri. Sepatutnya diumum pemotongan elaun, pemotongan pelbagai faedah yang mereka dapat, itu sepatutnya dipotong kalau sama-sama mahu melihat kita sama-sama berjimat.

"Jangan hanya meminta rakyat sahaja berjimat tetapi mereka (menteri) tidak mengamalkan kehidupan yang menunjukkan mereka berjimat," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat exco Dewan Pemuda PAS di sini.

Salahuddin berkata pihaknya akan mencadangkan usul supaya kerajaan mendedahkan penyata kewangan Petronas pada persidangan Dewan Rakyat yang akan datang.

"Buat apa PM (Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) terlalu nak berahsia sangat tentang akaun Petronas ini, dia (Abdullah) mesti reveal mesti beritahu rakyat subsidi yang seharusnya dia (Petronas) tanggung, keuntungan yang dia (Petronas) dapat dan ke mana keuntungan itu dibelanjakan," katanya.

Beliau berkata satu perhimpunan aman yang bakal dihadiri kira-kira 10,000 anggota PAS serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Jumaat depan selain penyerahan memorandum kepada Perdana Menteri Selasa depan, akan diadakan bagi membantah kenaikan harga minyak yang membebankan rakyat.

Katanya perhimpunan secara aman akan dijalankan sehinggalah kerajaan berbuat sesuatu untuk meringankan beban pengguna berikutan kenaikan mendadak harga petrol dan diesel yang berkuatkuasa sejak Khamis lepas.

-- BERNAMA

Click Here!

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising