Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, May 14, 2008

Lim: Orkestra filharmonik satu pembaziran

RM130,000 sebulan? Itulah gaji bulanan yang dibayar kepada konduktor Orkestra filharmonik Malaysia (MP0).
Justify Full
Dan menurut ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, langkah mengekal konduktor dan anggota MPO yang ramai rakyat asing, adalah satu pembaziran wang Petronas.

lim guan engSetiausaha agung DAP itu membangkitkan isu tersebut sewaktu membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

Lim mendedahkan bahawa kos membiayai anggota MPO itu mencecah RM3.5 juta sebulan.

Menurutnya, 95 peratus pemuzik asing itu dibayar antara RM16,000 hingga RM28,000 sebulan dan mendapat dua bulan cuti bergaji setiap tahun. Konduktornya pula dibayar RM130,000 sebulan manakala penolongnya dibayar gaji RM50,000 sebulan.

Sejak 10 tahun ia ditubuhkan, kata Lim, kos pembiayaan orkestra tersebut berjumlah RM500 juta.

Lim juga mendakwa, bekas konduktor residen MPO, rakyat Malaysia - Ooi Chean See - telah meletakkan jawatan selepas tidak diberi peranan sewajarnya.

malaysian philharmonic orchestraSehubungan itu, beliau bertanya, mengapakah Petronas membelanjakan wang yang banyak tetapi tidak memberi faedah kepada pemuzik tempatan.

Katanya, pemuzik tempatan dipinggirkan manakala Petronas membelanja begitu banyak wang untuk melayan orang asing, terutama dari Eropah.

Menurut Lim, sikap tersebut yang membuat rakyat begitu marah dengan Barisan Nasional (BN).

Sebaliknya, Lim yang juga ahli parlimen Bagan, menggesa kerajaan supaya mengagihkan secara saksama perolehan dan keuntungan syarikat minyak nasional itu untuk faedah rakyat Malaysia, terutama yang miskin, bukannya mementingkan Pengeluar Kuasa Bebas (IPP).

Sebagai contoh, katanya, ia termasuk bayaran bonus RM6,000 setiap tahun kepada setiap keluarga dan ia tidak akan menjejaskan keuntungan Petroasn yang mencecah hampir RM80 bilion.

Mengenai pembelian jet pejuang Sukhoi dari Russia, Lim bertanya mengapa harga yang dipersetujui adalah AS$50 juta sebuah, sedangkan India membeli pesawat yang sama pada harga AS$40 juta sebuah.

Ramalan pelaburan

Sementara itu, menteri besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim (PKR-Bandar Tun Razak), dalam ucapannya, mempersoalkan unjuran bahawa 12 juta pekerjaan akan diwujudkan dalam tempoh lima tahun akan datang, ke arah mewujudkan 23 juta peluang pekerjaan pada 2013.

Katanya, andaian hendaklah berdasarkan kepada angka-angka yang betul, kerana memandangkan keadaan ekonomi semasa dunia, angka tersebut mungkin terpaksa diubah.

Beliau juga mempersoalkan ramalan bahawa RM30 bilion akankhalid ibrahim dilaburkan dalam bidang hartanah, pelancongan dan sektor rekreasi memandangkan "bencana" yang menimpa Zon Bebas Pelabuhan Klang dan mempersoalkan faedah projek Iskandar Malaysia di Johor kepada negara.

Mengenai keputusan kerajaan Selangor memberi bekalan 20 kubik meter air percuma, Khalid berkata, risiko pembaziran air diimbangi dengan sistem bil progresif di mana penggunakan air seterusnya akan lebih mahal.

Berhubung dakwaan Ahmad Maslan (BN-Pontian) bahawa pemberian bekalan air percuma itu boleh dianggap sebagai 'merasuah' rakyat, Khalid mencadangkan ahli-ahli Umno Selangor yang tidak bersetuju dengan langkah tersebut, supaya jangan menerima bekalan air percuma dari kerajaan negeri.

Dengan itu, katanya, bekalan tersebut boleh disalurkan kepada sekolah agama, sekolah Cina dan sekolah Tamil.
Click Here!

Skuad intip: Liow, Wee nafi terbabit

Dua pemimpin MCA yang dinamakan semalam sebagai sebahagian daripada 'skuad pengintip' MCA, menafikan dakwaan tersebut dan menyifatkannya sebagai tidak berasas dan bermotifkan politik.

mca youth agm 180807 liow tiong laiMalah, seorang daripada mereka, Ketua Pemuda MCA yang juga menteri kesihatan, Liow Tiong Lai, menafikatn dakwaan wujudnya skuad pengintip tersebut.

Dan seorang lagi yang dikaitkan dengan skuad pengintip itu - Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Wee Jeck Seng - berkata, dakwaan tersebut bermotifkan politik.

Semalam, Penasihat MCA Petaling Jaya Utara, Wong Leong menamakan Liow dan Wee sebagai dua anggota skuad pengintip yang ditubuhkan untuk mengintip pemimpin MCA tertentu.

Beliau memberitahu demikian kepada panel siasatan tiga anggota yang ditubuhkan oleh parti itu, untuk menyiasat dakwaan berhubung skuad pengintip tersebut.

Wong mendakwa, presiden MCA, Datuk Seri Ong Ka Ting telah menubuhkan skuad tersebut untuk mendedahkan kehidupan peribadi pemimpin tertentu yang boleh mengancam kedudukannya.

Bercakap kepada Bernama lewat semalam, Liow berkata beliau akan menghadiri siasatan panel itu esok.

Panel tersebut diketuai olah Sak Cheng Lum. Dua lagi anggotanya ialah Datuk Michael Chen dan Roger Tan.

Liow berkata, beliau menyerahkan kepada panel tersebut untuk menyiasat dakwaan itu, sambil menambah, panel tersebut mesti membuat keputusan yang konklusif secepat mungkin supaya parti tidak membazirkan masa berhubung dakwaan tersebut.

"Adalah lebih penting bagi parti bersatu dan menggunakan segala tenaga untuk menghadapi ancaman dari luar," tegasnya.

Katanya, beliau juga akan hanya menimbang sama ada perlu mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mendakwa beliau terbabit dalam penubuhan skuad pengintip itu, selepas panel itu selesai menjalankan siasatannya.

Manakala Wee pula memberitahu bernama bahawa dakwaan terhadapnya itu mungkin kerana hubungan rapatnya dengan Liow.

'Bermotif politik'

new mca cabinet members 110408 wee jeck sengBeliau menyifatkan tuduhan tersebut sebagai 'tidak masuk akal' dan bermotifkan politik.

Wee juga dijadual memberi keterangan kepada panel siasatan esok.

Dalam satu perkembangan berkaitan, bekas naib presiden MCA, Datuk Dr Chua Soi Lek menggesa panel itu supaya mempercepatkan siasatannya.

Katanya, jika benar dakwaan bahawa skuad pengintip itu ditubuhkan untuk menjatuhkan pemimpin-pemimpin tertentu, maka ia akan mencemarkan imej MCA dan menghakiskan sokongan kepada para pemimpin parti.

"Saya sedia tampil ke hadapan untuk memberi maklumat yang saya tahu," katanya kepada pemberita semalam.

Chua melepaskan semua jawatan parti dan jawatan menteri kesihatan serta ahli parlimen Labis Januari lalu selepas salinan DVD seks membabitkan dirinya diedarkan secara meluas di Johor.

"Siapa di sebalik rakaman DVD itu tidak lagi penting kerana ia sudah menjadi sejarah dalam hidup saya, tetapi yang lebih penting ialah memulihkan perpaduan parti," kata Chua.

Nik Aziz Minta Rakyat Ingati Peristiwa 13 Mei Agar Tidak Berulang

KOTA BHARU, 13 Mei (Bernama) -- Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu kerajaan menjadikan peristiwa 13 Mei 1969 sebagai satu hari bersejarah yang diingati setiap tahun supaya tragedi hitam berhubung isu perkauman itu tidak berulang.

Katanya peristiwa yang berlaku 39 tahun lalu itu perlu dijadikan iktibar oleh generasi akan datang untuk mengelakkan peristiwa yang boleh menimbulkan kegelisahan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

"Sambutan bagi mengingati Peristiwa 13 Mei bukannya berasaskan agenda tertentu sebaliknya sebagai peringatan atau pedoman kepada masyarakat untuk memastikan kejadian yang sama tidak berulang," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat badan Perhubungan PAS negeri di sini, hari Selasa.

Nik Aziz, yang juga Mursyidul Am PAS, berkata rakyat sepatutnya mengambil iktibar daripada sejarah hitam itu dengan meninggalkan perkara-perkara yang boleh mengulangi peristiwa sedemikian.

"Jangan sesekali bangkitkan masalah bangsa kerana keadaan ini akan menyebabkan timbul perasaan cemburu kaum lain sehingga menyebabkan orang Melayu dihina," katanya.

Sehubungan itu, Nik Aziz mengajak masyarakat negara memilih sistem Islam sebagai cara hidup iaitu titik perpaduan yang dianjurkan Nabi Muhammad S.A.W. yang bukan sahaja boleh diamalkan orang Melayu tetapi juga kaum lain.

-- BERNAMA


Click Here!

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising