Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, January 31, 2008

ABDULLAH DAN BUSH

ABDULLAH DAN BUSH

He Has All Those Qualities?

I used to laughed at Gus Dur because he did not looked like he knew what he was doing, angry at George Bush for his lies and deceptions, disgusted at Marcos for accumulating wealth that belong to his rakyat, Howard and Blair for acting like puppy dogs... I guess now I have to laugh at myself for having a PM with all those qualities... - Straycat's Strut, 10:52 am, Saturday, 24 November, 2007

ABDULLAH DAN HOWARD


ABDULLAH DAN HOWARD
Satu sudah tewas. Satu lagi?

Siri Pertama: Mengimbas Kembali Manifesto BN Dalam PRU11

Ruhanie Ahmad

Baru-baru ini Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta rakyat jelata, menerusi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12, memberikan semula mandat kepada Barisan Nasional untuk menerintah Malaysia.

Permintaan ini disuarakan sewaktu rakyat jelata amat resah dan gelisah mengenai kepimpinan Abdullah yang disifatkan oleh banyak pihak sebagai lemah dan didakwa pula sebagai dimanipulasikan oleh segolongan individu yang rapat dengannya.

Permintaan ini juga diluahkan oleh Abdullah sewaktu populariti beliau - menurut satu survey Merdeka Centre - sedang berada di tahap yang paling rendah sekali sejak beliau memegang teraju kepimpinan Malaysia.

Maka terserahlah kepada kebijaksanaan rakyat jelata untuk memenuhi permintaan tersebut. Kuasa undi merekalah yang akan menentukannya.

Hamba No. Satu

Bagaimanapun, wajar diimbas semula beberapa aspek penting manifesto BN dalam PRU11. Antaranya adalah seperti berikut:

BN memenuhi tuntutan rakyat dengan memerangi rasuah dan memperbaiki mutu perkhidmatan kerajaan.

BN menyokong anda ”Saya adalah hamba no. 1 negara”

Dalam manifesto BN untuk PRU11, rasuah diberikan fokus paling utama. Bagaimanapun, inilah realitinya pada ketika ini:

Pada 2005, Political and Economic Risk Consultancy Ltd. (PERC) berpangkalan di Hong Kong mendapati bahawa indeks rasuah di Malaysia kian merosot. Pada tahun 1996, Malaysia berada di tangga keempat dengan score 5 daripada 10 mata. Pada 2005, ranking Malaysia merosot kepada tangga keenam dengan score 6.8 daripada 10 mata. [Sila rujuk http://dapmalaysia.org/all-archive/English/2005/mar05/lks/lks3390.htm]

Merosot

Pada 19 November 2006, Bernama pula melaporkan bahawa Corruption Perception Index (CPI), Malaysia, yang disediakan oleh Transparency International kian merosot daripada tangga 39 kepada tangga 39. [Sila rujuk www.transparency.org/content/download/11708/105214/version/1/file/aca_d_g_malaysia_nov9_2006.pdf]

Pada 14 Mac 2007, The Star pula melaporkan bahawa “Malaysia’s economy is perceived by foreign businessmen to be more corrupt this year compared to last year, according to an annual survey carried out by Hong Kong-based Political and Economic Risk Consultancy (PERC).”

Menurut akhbar berkenaan, tahap rasuah di Malaysia mengikut PERC pada 2006 adalah 6.13. Bagaimanapun score ini baik sedikit daripada 2005 - 6.8 mata. [sila rujuk http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/3/14/nation/17133406&sec=nation]

Seluruh hakikat di atas membuktikan bahawa janji BN untuk memerangi rasuah sebagaimana termaktub dalam manifesto PRU11 adalah mengecewakan.

Mr. Clean?

Dalam PRU11, para pengundi juga terpesona dengan retorika Abdullah yang menyifatkan dirinya sebagai “hamba no. 1 negara.” Retorika ini digandingkan pula kata-kata puisi “aku cari bukan wang berjuta-juta, untuk hidup bergaya; aku cari bukan kawan-kawan, untuk hidup sekadar berfoya-foya.”

Kata-kata di atas menyakinkan majoriti pengundi bahawa Abdullah memang benar-benar “Mr. Clean” yang wajar diberikan sokongan penuh untuk membasmi korupsi di Malaysia.

Bagaimanapun, realitinya pada hari ini adalah amat mengecewakan. Lantas, adakah rakyat jelata akan terus memberikan mandat yang dipinta oleh Abdullah menerusi PRU12? Adakah “Mr. Clean” dan “hamba no. 1 negara” ini masih terus putih dan bersih hingga ke saat ini? [bersambung dalam siri kedua]

Guna PRU Bersihkan Umno: Dr M


A Kadir Jasin

BEKAS Perdana Menteri, Dr Mahahir Mohamad, hari ini menyarankan agar ahli dan penyokong Umno menggunakan pilihan raya umum (PRU) akan datang bagi “membersihkan” parti itu.

Katanya, tiada jalan lain untuk membersihkan parti itu daripada pemimpin yang tidak cekap dan tidak amanah. Dr Mahathir menggunakan istilah Inggeris “cleansing” bagi memperjelaskan apa yang beliau maksudkan.

Ini, tegas beliau, terpaksa dilakukan kerana segala percubaan menegur dan mengubah pemimpin serta dasar parti dari dalam telah digagalkan.

Bercakap kepada sidang akhbar di Putrajaya selepas melancarkan buku “Dr Mahathir’s Selected Letters to World Leaders,” beliau merujuk kepada hasutan serta politik wang yang digunakan bagi menyekat percubaan beliau menjadi perwakilan biasa Kubang Pasu ke Perhimpunan Agung Umno 2006.

Ditanya apakah beliau bersedia membantu Umno dan Barisan Nasional pada PRU akan datang, Dr Mahathir berkata beliau sedia jika dijemput.

“Tetapi saya akan hanya membantu calon yang bersih dan berwibawa sahaja,” katanya sambil merujuk kepada PRU 2004 apabila BN menghalang beliau daripada berkempen di kawasan-kawasan tertentu.
Untuk posting selanjutnya sila akses: http://www.kadirjasin.blogspot.com/

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising