Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, December 5, 2008

Hadapkan Bush ke Mahkamah Antarabangsa

KUALA TERENGGANU, 5 Dis (MPO2) - Presiden Amerika Syarikat (AS) bakal habis tempoh, George W. Bush disifatkan cuba melepaskan diri dari tanggungjawab menyerang Iraq apabila mengakui kesilapan menyerang negara itu kerana didakwa menerima maklumat salah dari perisikan negara tersebut.

Serentak itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Haji Abu Bakara Chik, meminta presiden itu didakwa di mahkamah antarabangsa untuk menerima hukuman setimpal dengan tindakannya termasuk hukuman bunuh jika sabit kesalahan.

Ini kerana ada sumber mendakwa hampir 1 juta nyawa rakyat Iraq melayang akibat serangan ganas tentera AS ke atas negara tersebut.

"Bush hendaklah menarik semua askarnya dari bumi Iraq kerana serangan tersebut ternyata tidak wajar sama sekali dibuat ke atas negara umat Islam," katanya ketika berucap selepas soal jumaat di Masjid at-Taqwa, Batu 6 Jalan Kelantan di sini hari ini.

Dilaporkan Bush sebelm ini mengaku tindakannya mengarahkan tentera AS menyerang Iraq adalah satu kesalahan kerana menerima risikan yang tidak benar dari perisik negara itu.

Sebelum itu presiden AS itu mengaku kononnya beliau menerima arahan dari Tuhan untuk menyerang Iraq bagi membenarkan serangan dilancar ke atas negara yang mempunyai banyak telaga minyak itu.

"Ini sebenarnya satu pengisytiharan perang solib moden terhadap Islam dan umatnya bukan kerana menghapuskan senjata nukleur yang didakwa kononya dimiliki bekas Presiden Iraq Saddam Hussein," ujarnya.

Beliau tidak menafikan Saddam sepatutnya menerima hukuman bunuh kerana jenayahnya membunuh ulama dan pejuang Islam di negara tersebut tetapi untuk menghapuskan Saddam bukan dengan cara melancarkan serangan ketentaraan asing ke atas Iraq.

Dato' Abu Bakar yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat berkata, rakyat Iraq sepatutnya menerima ganti rugi dari As kerana serangan dan jenayah ketenteraan itu sebagaimana boroh keretapi maut dari Malaysia dan Thailand menuntut ganti rugi ke atas kerajaan Jepun akibat jenayah dilakukan negara tersebut ke atas boroh berkenaan.

Dato' Abu Bakar turut menjelaskan tentang cengkaman penguasaan Yahudi ke atas Semenanjung Gaza di Palesti yang semakin jelas apabila satu pintu di Msjidil Aqsa untuk laluan kemanusiaan ditutup baru-baru ini.

Dengan penutupan pintu tersebut rakyat Palestin di Gaza semakin sukar untuk mendapatkan bekalan makanan dan nyawa mereka mereka semakin terancam.

Perkara ini dilaporkan dalam sebuah majalah berbahasa Arab, al-Mujtama' terbitan pertengahan November lalu.

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty
No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising