Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, December 18, 2008

Baiki Segera Tempat Pendaratan Ikan Pulau Kambing

KUALA TERENGGANU, 18 Dis (MPO2) - Kebetulan hari ini saya tergerak untuk membeli ikan di Tempat Pendaratan Ikan Pulau Kambing, Kuala Terengganu dan sebelah petangnya saya mengikuti secara langsung Persidangan Parlimen hari terakhir membincangkan antara lain soal usul DAP Bandar Kuching berhubung mogok nelayan.

Ketika di kawasan pendaratan ikan itu saya baru kali pertama ke sana. Seumur hidup saya, tidak pernah lagi memasuki kawasan tersebut.

Keadaan yang agak tidak tersusun dan kotor, menampakkan suatu pemandangan tidak kondusif untuk suatu industeri yang mendatangkan hasil beratus juta ringgit setahun.

Pihak Kerajaan Terengganu (jika mempunyai tanggungjawab terhadap pelabuhan itu) perlu membuat kajian dan mengambil tindakan membaikpulih keadaan pendaratan ikan itu agar keselesaan dapat disediakan kepada semua pihak terbabit termasuk nelayan, peraih ikan dan orang tengah atau taukeh ikan.

Saya mengangapkan tempat berkenaan antara pasar borong ikan yang amat kotor dan kawasannya pula agak sempit.

Pihak bertanggungjawab tidak sepatutnya membiarkan keadaan di situ berlarutan. Kerajaan perlu memikirkan bagaimana mahu membesarkan pelabuhan tersebut untuk keselesaan perniagaan di situ.

Memangkan ada alternatif untuk pelabuhan tersebut termasuk Pelabuhan Perikanan Chendering, Kuala Terengganu tetapi ia agak jauh dari bandar (kira-kira 11 kilometer).

Kedudukan Pulau Kambing yang agak berhampiran dengan pusat bandaraya antara penyebab ia lebih popular berbanding Pelabuhan Perikanan Chendering.

Kebiasaannya apabila memasuki kawasan berkenaan, seluruh pakaian dipakai berbau busuk terpaksa pengunjung pulang ke rumah dan membersihkan seluruh badan agar bau busuk itu hilang.

Pakaian pula terpaksa dibasuh akibat bau busuk, sehingga begitu sekali keadaannya yang terpaksa diredah oleh pengunjung di kawasan tersebut.

Justeru keadaan ini perlu diatasi segera agar industeri perikanan negara dilihat lebih berdaya maju dan bertaraf antarabangsa.

Malangnya saya tidak sempat mengambil gambar suasana di tempat pendaratan ikan itu untuk dipamerkan gambarnya di dalam blog ini.

Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising