Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, December 5, 2008

Awasi remaja Islam terjebak pakaian menjolok mata

KUALA TERENGGANU, 5 Dis (MPO2) - Umat Islam diperingatkan supaya mengawasi cara generasi muda hari ini berpakaian supaya tidak terjebak keruntuhan moral dan budaya barat termasuk memakai pakaian ketat dan menjolok mata.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato' Haji Abu Bakar Chik berkata, mutakhir ini remaja perempuan beragama Islam sering kelihatan pakaian menjolok mata di tempat awam termasuk memakai 'T Shirt' berlengan pendek dan seluar jean yang sendat sehingga mendedahkan pusat dan bentuk tubuh masing-masing.

Justeru beliau menyeru ibu bapa sentiasa mengawasi aktiviti mereka termasuk mengawasi dengan siapa mereka berkawan dan cara serta jenis mereka berpakaian agar remaja terbabit tidak terjebak dengan kegiatan tidak bermoral dan anti Islam.

Beliau membuat seruan tersebut ketika berucap selepas solat jumaat di Masjid At-Taqwa Batu 6 Jalan Kelantan, di sini hari ini.

Dato' Haji Abu Bakar yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat berkata, mengawal aktiviti remaja Islam menjadi tanggungjawab fadhu kifayah kepada umat Islam bukan lagi tanggungajawab kepartian.

"Oleh itu tidak salah semua pihak bekerjasama membabitkan diri dalam kerja kawalan ini termasuk Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu, Penghulu dan jawatankuasa Masjid sendiri.

"Ini kerana ia bukan lagi menjadi tanggungjawab kepartian semata-mata tetapai menjadi tanggungjawab fardhu kifayah," jelasnya.

Beliau bimbang apabila remaja Islam sudah rosak akhlaknya dan mudah meniru budaya berpakaian dan perangai tidak bermoral orang bukan Islam, anasir anti Islam termasuk mesineri Keristian mudah untuk mempengaruhi golongan tersebut.

Justeru semua pihak perlu mengembelingkan tenaga serta bekerjasama menangani gejala tidak bermoral tersebut supaya tidak menjadi barah dan merosakkan budaya hidup masyarakat umat Islam di masa hadapan.

Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty
No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising