Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, November 1, 2008

Tubuh suruhanjaya, siasat dakwaan Ian Chin


KUALA LUMPUR, 1 Nov (Hrkh) - Terpulang kepada pihak yang terbabit dengan pendedahan hakim yang diugut untuk dipecat jika membuat keputusan yang bertentangan dengan kerajaan.

Pensyarah di Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata bekas Hakim Mahkamah Tingi, Dato' Ian Chin Chong mempunyai hak untuk mengeluarkan sebarang kenyataan.

"Jika benar apa yang didakwa olehnya, suatu suruhanjaya siasatan diraja perlu ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut," katanya kepada Harakahdaily.

Jelasnya, sekiranya Ian mempunyai bukti dan sanggup tampil ke hadapan bagi mengemukakan dakwaan tersebut, ia akan menjadi sebuah kes.

Namun secara prinsip ujarnya, hakim dan kehakiman merupakan badan yang bebas serta berkecuali yakni tidak perlu memihak kepada kerajaan atau mana-mana pihak yang berkepentingan.

"Hakim seharusnya bebas, berkecuali dan dilindungi kerana nilai integriti mereka yang tinggi.

"Kalau hakim takut kepada sesetengah pihak, susahlah kita," ujarnya.

Tambahnya, perkara seumpama ini bukanlah perkara pertama yang berlaku dalam sejarah badan kehakiman di negara ini.

"Pada tahun 2000 pernah terjadi kes yang hampir sama, apabila seorang hakim iaitu Dato' Kamil Awang mendakwa beliau pernah diarahkan untuk menolak petisyen pilihan raya," katanya.

Sementara itu, Presiden Majlis Peguam, Dato' S Ambiga dipetik sebagai berkata peletakan jawatan Ian Chin akan meninggalkan tanda tanya kepada pelbagai persoalan.

Beliau juga tidak dapat memastikan tindakan Ian Chin akan memberi kesan kepada badan kehakiman selari dengan keputusan yang dibuat hakim itu.

Pada 31 Oktober lalu, hakim Mahkamah Tinggi, Dato' Ian Chin Hong Chong yang pernah mendedahkan bahawa hakim diugut pecat jika membuat keputusan tidak memihak kepada kerajaan, mengemukakan surat peletakan jawatan berkuat kuasa 1 Disember depan. - mks. _


Iklan TeksNo comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising