Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, November 12, 2008

Tiada kebebasan apabila wartawan ditahan ketika bertugas

KUALA LUMPUR, 12 Nov (Hrkh) - Wanita KeADILan membantah sekeras-kerasnya tindakan pihak polis Selangor yang menahan jurukamera Malaysiakini Syukri Mohamad dari menjalankan tugas sewaktu melaporkan berita Himpunan Bersih 9 November lalu.

Ketua Wanita KeADILan, Zuraida Kamarudin berkata, wartawan berhak mendapatkan laporan yang kebenaran dan menghormati hak orang ramai bagi mendapatkan maklumat yang benar.

Dalam kes ini rakyat ingin mengetahui kebenaran situasi yang berlaku sewaktu himpunan tersebut diadakan, kata Zuraida.

"Pihak polis tidak sewajarnya menahan beliau sewaktu menjalankan tugas. Malahan wartawan tersebut juga bedasarkan prinsip menghayati kebebasan memungut dan menyiarkan berita secara jujur," ujar Zuraida ketika diminta mengulas penahanan wartawan dalam himpunan Bersih.

Tindakan polis merupakan halangan kepada wartawan menyampaikan maklumat dan melanggar etika.

"Secara tidak langsung pihak polis telah menghalang wartawan tersebut menyiarakan maklumat yang telus kepada rakyat dan ianya bertenatangan di dalam prinsip kebebasan media," katanya.

DI dalam negara yang berteraskan demokrasi seharusnya pihak polis tidak menghalang wartawan tersebut dalam menyampaikan maklumat yang benar kepada rakyat, katanya.

Malah Zuraida juga menggesa Ketua Polis Negara menyiasat tindakan Ketua Polis Selangor, Dato' Khalid Abu Bakar yang di katakan telah menyuraikan hadirin yang hadir ketika hadirin sedang menyanyikan lagu negaraku.

"Tindakan tersebut seolah-olah menunjukkan contoh yang tidak baik dan memalukan negara sekaligus tidak menghormati kedaulatan negara dan jika ianya benar tindakan tegas perlu di kenakan terhadap beliau," katanya.


Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising