Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, November 4, 2008

Suruhanjaya Diraja perlu ditubuhkan siasat pembelian helicopter Eurocopter

KUALA LUMPUR, 4 NOV (MPO2) - Kerajaan perlu telus dengan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat pembelian helicopter Eurocopter sebagaimana disarankan beberapa ahli parlimen pembangkang di Dewan Rakyat baru-baru ini.

Ia bertujuan bagi mempastikan semua prosedur pembelian berjalan dengan betul dan tiada unsur-unsur penyelewengan berlaku.

Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang pernah menggesa kerajaan berbuat demikian di Persidangan dewan itu.

Bagaimanapun Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) mendapati tidak berlaku sebarang penyelewengan dalam urusan pembelian helicopter Eurocopter yang telah digantung, kata Pengerusinya, Datuk Azmi Khalid semalam.

Beliau memberitahu pemberita di Parlimen bahawa mesyuarat PAC mendapati tidak berlaku sebarang penyelewengan prosedur dalam proses tender pembelian Eurocopter.

PAC memandang berat pemeriksaan fizikal tidak dilakukan ke atas 12 helikopter Eurocopter yang hendak dibeli oleh kerajaan itu.

Azmi juga berkata, jawatankuasa itu mahu kerajaan lebih telus pada masa hadapan, dan menyarankan supaya panel semakan bebas ditubuhkan untuk pembelian-pembelian yang membabitkan perbelanjaan yang besar.

Menurutnya, PAC akan terus memantau urusan pembelian Eurocopter.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising