Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, November 10, 2008

Perhimpunan Bersih: 23 ditahan tidak didakwa bawah ISA

ADUN Kampung Tunku Lau Weng San menunjukkan kecederaan dialami semasa ditahan polis malam tadi, di lobi Parlimen hari ini.

KUALA LUMPUR Polis hari ini menafikan khabar angin bahawa 23 orang yang ditahan kerana menyertai satu perhimpunan haram di Petaling Jaya malam semalam, akan didakwa mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, mereka akan disiasat mengikut Seksyen 27 Akta Polis dan “bukannya akan didakwa mengikut ISA seperti yang dilaporkan dalam laman blog dan khidmat pesanan ringkas (SMs).

"Kesemua peserta perhimpunan itu yang ditahan telah dibebaskan pagi tadi dengan jaminan polis.

"Tetapi mereka perlu melaporkan diri pada 24 Oktober ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan agung persatuan Polis Diraja Malaysia di sini hari ini.

Katanya, penganjur perhimpunan semalam itu juga tidak memohon permit bagi mengadakan perhimpunan itu.

Perhimpunan haram yang disertai kira-kira 350 orang di Petaling Jaya malam tadi adalah bagi memperingati ulang tahun pertama perarakan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH).

Antara yang ditahan ialah anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua; Ahli Dewan Undangan Negeri Kampung Tunku, Lau Weng San dan juruvideo Malaysiakini, Syukri Mohamad.

Difahamkan seorang peserta berusia 33 tahun tidak dibebaskan kerana dikehendaki polis bagi membantu siasatan kes rogol.

Ini merupakan kali pertama polis mengambil tindakan setelah empat minggu berturut-turut penyokong Bersih mengadakan perhimpunan haram pada setiap hari Ahad dengan menyalakan lilin.

Dalam pada itu, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, tindakan polis menyurai perhimpunan haram, yang diadakan sempena peringatan ulang tahun pertama Bersih malam tadi, dan menahan lebih 20 orang termasuk tiga pemimpin pembangkang di Pusat Sivik Petaling Jaya, adalah sebahagian daripada tugas memastikan ketenteraman awam terpelihara.

Dalam situasi seperti itu, katanya, polis perlu bertindak untuk mempertahankan peraturan dan undang-undang bagi memastikan ketenteraman awam diberi keutamaan.

Bercakap kepada pemberita lobi Parlimen hari ini, Syed Hamid berkata, beliau belum menerima laporan lengkap berhubung kejadian itu.

"Sekiranya anda ada melakukan sesuatu perkara dan polis mengambil tindakan maka jika anda tidak berpuas hati dengannya, berikan maklumat secara spesifik kepada saya dan saya akan memeriksanya," kata Syed Hamid.

Di Shah Alam, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, kerajaan Pakatan Rakyat akan berbincang dengan polis terlebih dahulu sebelum menganjurkan sesuaut perhimpunan supaya kejadian seperti itu tidak berulang. (MStar Online)


Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising