Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, November 13, 2008

Pembangkang anjur kaukus kebebasan kehakiman hari ini

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa kaukus mengenai kebebasan dan kewibawaan badan kehakiman akan ditubuhkan bagi mengkaji dan menilai integriti badan kehakiman di negara ini.

Menurut beliau, cadangan tersebut telah dikemukan kepada semua Ahli Parlimen pembangkang dan Barisan Nasional.

"Kita jemput semua Ahli Parlimen ke mesyuarat pertama yang akan diadakan esok pada pukul 1 tengah hari di sini," kata beliau sidang media di lobi Parlimen semalam, lapor MStar Online.

Tambah beliau, menyedari mengenai badan kehakiman yang menjadi tunggak penting dalam negara, isu integriti badan kehakiman perlu dibahaskan di Parlimen.

Jelas beliau, penubuhan kaukus berkenaan juga telah dimaklumkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

"Kita sudah maklumkan kepada menteri yang bertanggungjawab uruskan Parlimen, ia perlu dianggotai oleh kedua-dua pihak... itu prosedur biasa," katanya.

Anwar turut memaklumkan bahawa kaukus berkenaan juga sedang menunggu kertas cadangan rang undang-undang mengenai suruhanjaya kehakiman kerana cadangan yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi itu dilihat begitu bertepatan dengan kehendak masyarakat.

"Kita sedang menunggu kertas cadangan tersebut kerana ia dianggap sebagai satu langkah penting serta turut boleh dibahaskan oleh kaukus itu nanti," katanya.

Ditanya siapa yang akan mempengerusikan kaukus tersebut, Anwar berkata, perkara tersebut akan diputuskan dalam mesyuarat yang akan diadakan hari ini.

"Itu kita akan tentukan esok, ahli yang menganggotai kaukus tersebut akan membuat pilihan mengenai siapa yang akan menerajuinya nanti," katanya.

Sementara itu Pengerusi DAP, Karpal Singh yang turut hadir dalam sidang media tersebut berkata, penubuhan kaukus tersebut sangat penting bagi memastikan integriti badan kehakiman negara terus terpelihara.

"Kaukus untuk pastikan badan kehakiman kita bebas daripada sebarang pengaruh adalah sangat bertepatan terutamanya dengan isu terkini yang melibatkan Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Azmi yang mengaku terlibat dengan rasuah semasa menjadi peguam dahulu," katanya.

Tambah beliau, perkara seumpama itu perlu diberi perhatian serius oleh kaukus itu nanti bagi menjadikan institusi kehakiman negara bebas dari amalan tidak sihat.Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising