Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, November 7, 2008

PAS calonkan bekas bendahari PKR ketuai PKNS

PAS Selangor mencalonkan bekas bendahari agung PKR Abdul Rahman Othman untuk mengambil alih teraju utama Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang kini dipangku oleh Low Siew Moi.

Malaysiakini melaporkan, Timbalan pengurus korporat dan akaun PKNS itu pada asalnya dijadual memangku jawatan pengurus besar perbadanan tersebut selama setahun sebelum ia mencetuskan kontroversi kerana Low bukan pemimpin Melayu.

Susulan siri bantahan itu, exco kerajaan negeri Datuk Dr Hasan Mohamad Ali mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi membincangkan pengganti Low.

Dr Hasan, yang juga pesuruhjaya PAS Selangor, dilaporkan berkata, menteri besar bersedia memendekkan tempoh Low jika PAS mendapatkan calon penggantinya yang berkaliber dan berpengalaman.

abdul rahman othmanAbdul Rahman (foto), pernah bergiat dalam Umno bahagian Muar sebelum menyertai parti pembangkang, kini menyertai PAS. Ahli perniagaan itu berkelulusan dalam bidang perakaunan.

Ketua penerangan PAS negeri Saari Sungib berkata, seorang lagi calonnya tokoh korporat, Mohd Yusof Khan.

Katanya, pelantikan itu dibuat berdasarkan pengalaman kedua-duanya dalam bidang pengurusan organisasi besar yang diperlukan untuk memajukan lagi perbadanan itu.

Nama Mohd Yusof, tambah wakil rakyat Hulu Kelang, dicadangkan kira-kira sebulan sebelum pelantikan Low, manakala nama Abdul Rahman dicalonkan kepada menteri besar, kelmarin.

Menurutnya lagi, pencalonan itu dibuat berdasarkan keputusan mesyuarat dewan harian PAS Selangor baru-baru ini.

Timbalan Pesuruhjaya II PAS Selangor, Khalid Abdul Samad ketika dihubungi mengesahkan pencalonan Abdul Rahman.

Menurut beliau, seramai 20 calon dipertimbangkan untuk mengisi jawatan penting itu, 15 daripada mereka calon luar PKNS dan selebihnya pegawai kanan perbadanan itu.

"Jawatankuasa pemilihan akan memilih dua hingga tiga nama yang kemudiannya akan dimuktamadkan dalam mesyuarat bersama majlis tertinggi Pakatan Rakyat," katanya, yang juga ahli parlimen Shah Alam.

Jumaat lalu, lembaga pengarah syarikat kerajaan negeri itu dilaporkan sedang mempertimbangkan 15 permohonan daripada profesional bumiputera untuk mengisi jawatan pengurus besar PKNS.

Permohonan itu akan diteliti oleh jawatankuasa pemilihan yang dianggotai ketua setiausaha kerajaan Datuk Ramli Mahmud, pegawai kewangan negeri Datuk Mohd Ariff Ab Rahman, peguam Zain Azhari dan akauntan bertauliah Datuk Azlan Hashim.

Malaysiakini difahamkan semua nama calon diserahkan kepada panel penilaian hari ini.

Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising