Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, November 9, 2008

KDN rayu keputusan mahkamah bebaskan Raja Petra


KOTA KINABALU: Kementerian Dalam Negeri akan merayu terhadap keputusan mahkamah semalam membebaskan editor laman web Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin daripada tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Menterinya, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata walaupun kementeriannya tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah itu, keputusan itu tetap dihormati.

"Bagi saya, kalau ada sesiapa yang mengatakan mahkamah di dalam negara kita tidak bebas, ini (keputusan) membuktikan bahawa proses penghakiman dan keadilan di negara kita adalah satu proses yang bebas dan tidak membuat keputusan semata-mata memihak kepada kerajaan.

"Walaupun kita tidak bersetuju dengan keputusan itu, kita akan membuat rayuan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Jelasnya, penahanan Raja Petra mengikut ISA merupakan langkah pencegahan sebelum tercetus konflik dan salah faham berasaskan agama akibat penulisan editor itu dalam laman web tersebut.

Katanya, sekiranya perkara yang tidak diingini berlaku berikutan tindakan pihak atau individu tertentu bermakna ISA, yang bertindak sebagai undang-undang pencegahan, tidak berkesan.

"Tetapi mahkamah mempunyai hak untuk mentafsirkan bagaimana sesuatu keputusan yang diambil oleh menteri mengikut kuasa yang diberikan di bawah undang-undang.

"Kuasa itu diberikan di bawah perlembagaan Malaysia untuk mengadakan akta pencegahan," katanya.

Beliau berkata, kementeriannya juga akan mendapatkan penjelasan terperinci daripada mahkamah supaya tidak wujud keraguan dalam mengambil tindakan mengikut peruntukan di bawah ISA, termasuk kuasa menteri dalam membuat keputusan menahan seseorang. -BERNAMA

Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising