Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, November 26, 2008

Dato' Ahmad 'anak tiri' BN

Barisan Nasioal (BN) memang mempolitikkan soal pendidikan di negara ini kerana ada bukti bahawa parti itu pernah menjadikan pembinaan sekolah di Terengganu semasa pemerintahan PAS di negeri tersebut sebagai isu penting sehingga sanggup membina sekolah di kawasan yang tidak ada murid atau tidak cukup kuota untuk membina sekolah berkenaan.

Dalam empat tahun kerajaan PAS memerintah, kebanyakan sekolah kerajaan di bawah pentadbiran kementerian pelajaran menerima peruntukan dari Dana Khas (sebelum itu ia dinamakan wang ehsan) untuk membina pagar sekolah, tambahan bangunan, bangunan makmal komputer dan lain-lain.

Ada sekolah baru sahaja dibina pagarnya, dalam tahun 1999 selepas sahaja PAS memerintah Terengganu akhir tahun itu, pagar itu ditukar baru.

Projek membina sekolah baru itu dipercayai untuk menunjukkan prihatinnya parti itu ke atas pendidikan rakyat negeri itu.

Parlimen membahaskan masalah infrastruktur sekolah termasuk bangunan dari kayu di Sabah dan Sarawak. Rakyat Sabah dan Sarawak membuat tuntutan untuk mendapatkan sekolah baru lima tahun lalu tetapi sehingga sekarang belum berjaya mendapatkannya.

Alasannya ialah kerana sukar untuk disegerakan pembinaannya perlu membuat kajian lokasi, peruntukan dan sebagainya, ia memakan masa sehingga lima atau enam tahun atau seumpamanya.

Tetapi kenapa dalam masa empat tahun PAS memerintah Terengganu, begitu mudah kerajaan BN meluluskan sekolah baru dipercayai bukan dirancang bertahun-tahun lamanya sebelum itu.

Dipercayai ia disebabkan politik untuk kembalikan sokongan rakyat kepada BN. Penulis tidak berhasrat untuk menyatakan sama ada kemenangan BN semula di Terengganu dalam pilihan raya umum ke 11 tahun 2004 berpunca dari isu ini atau sebaliknya.

Penulis hanya menyatakan bahawa sikap 'double standard' BN memang berlaku khususnya mengambil contoh kes di negeri Terengganu.

Jika soal kesesuaian lokasi dan lain-lain menjadi pokok persoalannya sudah pasti projek-projek 'gila-gila' di Terengganu itu tidak dibuat begitu cepat tidak sampai empat tahun, semua projek berkenaan siap, walaupun ada yang tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan, ia tetap dilaksanakan.

Manakala ada projek yang diluluskan untuk sekolah di negeri-negeri lain terutama di Sabah dan Sarawak sejak lima tahun lalu, ia masih ditangguhkan atas alasan tidak ada peruntukan kewangan yang mencukupi.

Bagaimana boleh berlaku tidak sampai lima tahun sekolah baru di Terengganu boleh diluluskan ketika PAS memerintah negeri itu sedangkan di negeri-negeri lain tidak berlaku sedemikian rupa?

Memang ini kerana Terengganu ada peruntukan dana khas sebelum ini untuk apa-apa projek di negeri Terengganu dalam jangka empat tahun pemerintahan Terengganu demi survival atau kepentingan politik BN.

Baru-baru ini terdapat seorang pegawai (nama dirahsiakan) dari Unit Perancang Ekonomi Negeri Terengganu (Upen) mengakui sendiri kepada penulis tentang kebenarannya. Ertinya sekarang dana khas itu tidak lagi disalurkan ke Kementerian Pelajaran untuk mempertingkatkan kualiti pendidikan negeri ini seperti ketika PAS memerintah negeri itu baru-baru ini.

Benarlah apa yang dijangkakan PAS bahawa dana khas, tidak akan disalurkan sedemikian rupa selepas BN mengambil alih kerajaan negeri itu sejak 2004 sehingga sekarang.

Pegawai Upen itu seolah-olah mengatakan bahawa sekarang pendidikan rakyat di Terengganu tidak terserlah serupa ketika PAS memerintah negeri itu dahulu berpunca dari tidak ada dana khas disalurkan melalui kementerian pelajaran.

Pegawai Upen itu agak sinis dengan kerajaan BN Terengganu sekarang di bawah Menteri Besarnya, Dato' Ahmad Said.

Mengapa dana khas tidak disalurkan begitu mewah di zaman kerajaan BN di bawah Dato' Ahmad tidak seperti Terengganu di bawah Dato' Seri Idris Jusoh? Ini kerana Dato' Ahmad bukan menteri besar pilihan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Dato' Ahmad semacam menjadi 'anak tiri', kerajaan pusat hari ini jika pendapat pegawai Upen itu diambil kira walaupun Ahmad juga orang kuat BN/Umno negeri Terengganu dan kini beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Umno negeri itu.Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising