Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Wednesday, November 12, 2008

Berhati-hati Dengan Empat Koperasi Palsu, Kata Noh

PETALING JAYA, 11 Nov (Bernama) -- Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) hari ini mendedahkan nama empat syarikat dan individu yang menggunakan nama koperasi dengan menawarkan peluang perniagaan, pelaburan dan kemudahan pinjaman palsu kepada orang ramai.

Empat koperasi terbabit ialah Koperasi Nabinco, Koperasi Gagasan Berjaya Enterprise, Koperasi Usahawan Siswazah Gagasan dan Koperasi Siswazah Islam Malaysia.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Noh Omar berkata siasatan SKM mendapati koperasi berkenaan tidak wujud, menggunakan alamat palsu dan tidak berdaftar.

"Mereka menawarkan perkhidmatan melalui internet, akhbar, e-mel, risalah dan menggunakan ejen" katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar "Peniagaan Melalui Internet Dalam Gerakan Koperasi" di sini, Selasa.

Seminar tersebut dianjurkan oleh Maktab Kerjasama Malaysia.

Selain koperasi palsu itu, beliau juga berkata SKM telah mengesan lapan koperasi berdaftar yang didapati menjalankan pelaburan bercirikan Skim Cepat Kaya.

Bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan nama koperasi berkenaan kerana kes tersebut masih dalam siasatan.

Beliau meminta orang ramai supaya berwaspada jika ada pihak koperasi yang menawarkan pelaburan yang menawarkan pulangan yang tinggi antara lapan hingga 12 peratus sebulan.

"Tidak ada koperasi dalam negara ini yang diberi kebenaran untuk melaksanakan aktiviti pelaburan seperti itu," katanya.

Dalam perkembangan lain, Noh berkata kementeriannya melalui SKM akan mengambilalih pentadbiran koperasi yang "tenat" dan dilanda masalah dalam urusan menjalankan aktiviti perniagaan.

Beliau berkata pihaknya akan melantik pentadbir baru untuk memulihkan semula koperasi bermasalah tersebut sebelum diserahkan semula kepada anggotanya.


Iklan Istimewa

http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising