Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, November 23, 2008

Bangsa untuk berkenal-kenalan bukan untuk diperjuangkan- Dato' Tuan Ibrahim

Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man ketika berkhutbah Jumaat di Masjid at-Taqwa Batu 6, Jalan Kelantan Kuala Terengganu baru-baru ini menyentuh satu isu menarik diperkatakan dewasa ini, iaitu perjuangan membela hak bangsa Melayu.

Katanya, bangsa bukan untuk diperjuangkan tetapi ia bertujuan untuk berkenal-kenalan antara satu sama lain semata-mata.

Beliau merujuk kepada firman Allah dalam surah al-Hujurat ayat 13 yang bermaksud, "wahai manusia, sesungguhnya Kami jadikan kamu terdiri dari lelaki dan perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak untuk berkenal-kenalan di antara satu sama lain. Sesungguhnya yang paling mulia di kalangan kamu ialah yang paling bertaqwa."

Dato' Tuan Ibrahim berkata, yang menjadi ukuran kemuliaan manusia bukan kerana seseorang itu berbangsa Arab atau bukan Arab, berbangsa Melayu atau bukan Melayu tetapi yang mulia di sisi Allah dan di sisi manusia pun ialah orang yang bertaqwa kepada Allah.

Beliau mengimbau sejarah bagaimana Allah memuliakan manusia selain dari bangsa Arab apabila mereka tidak menegakkan Islam dan taqwa. Allah memilih bangsa Monggul memerintah apabila mereka menerima Islam sebagai dasar pemerintahannya di Asia Barat satu ketika dahulu dengan meninggalkan bangsa Arab kerana meninggalkan Islam.

Allah memilih bangsa Turki (Kerajaan Islam Othmaniyyah) memerintah dunia ketika bangsa Arab menolak Islam.

Justeru menjadi satu kesalahan besar apabila mendakwa bangsa sebagai asas kemuliaan seseorang itu berdasarkan ketegasan Allah dalam firman-Nya tersebut.

Dato' Tuan Ibrahim berkata, orang Cina tidak hendak dia menjadi bangsa Cina tetapi mereka ditakdirkan menjadi Cina. Orang India tidak mahu dirinya menjadi India tetapi mereka ditakdirkan begitu.

Begitu juga orang negro tidak meminta mereka menjadi negro dengan warna kulitnya hitam legam tetapi Allah menentukan mereka berkeadaan demikian bertujuan untuk mereka saling kenal mengenal antara satu sama lain.

Jika Bangsa Arab atau bangsa Melayu dianggap mulia nescaya Allah jadikan itu sahaja bangsa hidup di dunia ini tidak bangsa lain. Tetapi Allah jadikan manusia ini sifatnya berbangsa-bangsa dan berpuak-puak, walaupun dari ayah yang satu iaitu Adam a.s.

Jika ada manusia moden hari ini beranggapan Melayu adalah satu bangsa mulia tanpa membuat kajian mendalam tentang bohongnya kenyataan itu, jelasnya mereka terbabit tidak menggunakan akal sebenarnya untuk mengkaji kenyataan kehidupan manusia di atas muka bumi ini.

Sepatutnya semua manusia mesti membebaskan diri dari belenggu sifat asobiyyah sempit ini bahawa bangsa mereka sendirilah yang paling mulia di dunia ini bukan manusia bertaqwa dan menghayati Islam.

Islam tidak melarang mana-mana bangsa menjadi pemimpin negara selagi dia Islam dan beriman kepada Allah.

Jika orang Cina Islam dan bertaqwa kepada Allah dia layak menjadi pemimpin atau dalam konteks negara Malaysia menjadi Perdana Menteri jika orang Melayu tidak yakin dengan Islam dan tidak bertaqwa. Ini menurut perlembagaan Islam tanpa menaruh prejudis kepada perlembagaan negara.

Yang penting apakah Islam dan ketaqwaan menjadi dasar kehidupan seseorang atau sebaliknya.

Justeru, apabila dunia semakin maju, maka semakin majulah pemikiran manusia bukan berpusing ke belakang dengan menjadikan bangsa dasar perjuangan dirinya.

Jadilah manusia bertamaddun dengan Islam sebenar bukan terbenam dan binasa dengan khurafat asobiyyah bangsa sendiri.

Iklan Istimewa


http://www.bio-asli.com/daftar_keahlian.asp?id=seramaesty

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising