Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, September 20, 2008

Susulan 2 permintaan ditolak PM, Pakatan timbang langkah temui Agong

PETALING JAYA: Selepas dua permintaan Datuk Seri Anwar Ibrahim ditolak Perdana Menteri minggu ini, kini pemimipin tertinggi Pakatan Rakyat mempertimbangkan langkah susulan termasuk menemui Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dalam usaha mengambil alih kerajaan persekutuan.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Sivarasah Rasiah berkata, Pakatan Rakyat sedang membincangkan beberapa langkah susulan untuk membincangkan usaha mempercepatkan proses peralihan kuasa secara aman.

Menurut beliau, langkah tersebut terpaksa diambil setelah Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menolak usul untuk mengadakan satu sidang Parlimen tergempar bagi melaksanakan usul undi tidak percaya ke atasnya pada 23 September ini.

Pada Isnin lalu Anwar mengemukakan permintaan untuk mengadakan pertemuan dengan Abdullah tetapi ia juga telah ditolak.

“Pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat sedang membincangkan langkah seterusnya sebelum menemui Agong,” katanya.

Ditanya bila pemimpin Pakatan Rakyat akan menemui Yang di-Pertuan Agong untuk menunjukkan nama ahli Parlimen yang cukup untuk membentuk kerajaan, Sivarasah berkata:

“Maaf saya tidak boleh mengulas mengenainya. Tunggu Datuk Seri Anwar umumkannya dalam masa terdekat.”

Dalam pada itu, Pengarah Strategi PKR, Saifuddin Nasution ketika mStar Online berkata, pihaknya sedang memperkemaskan beberapa aspek dalam pelan mereka.

Kata beliau, langkah tersebut merangkumi pelbagai aspek termasuk usaha berhubung dengan semua pihak.

Bagaimanapun beliau enggan mendedahkan butiran lanjut.


Orang bukan Islam pertama sekali perlu faham, azan menggunakan pembesar suara di masjid bukan tujuan melalak macam Disco, Kelab Malam, Kareoke dan seumpamanya.

Waktu Subuh adalah waktu terbaik untuk manusia bangun untuk bukan sahaja beribadat tetapi untuk kesihatan tubuh badan mereka.

Sila memohon semua pakar perubatan di seluruh dunia kaji mana lebih baik kesihatan manusia yang bangun waktu subuh dengan manusia yang tidur diulik mimpi waktu tersebut, kemudian jam 9.00 pagi baru bangun.

Mana-mana peperangan yang banyak mendapat kemenangan di zaman moden ini berlaku dengan memulakan serangan dari waktu subuh.

Tidak payahlah buat petisyen mengenai perkara yang merugikan diri sendiri. Sepatutnya berterima kasihlah dengan Masjid Kinrara dan mana-mana masjid lain menyedarkan diri kita tentang baiknya bangun awal, di waktu subuh untuk kesihatan diri dari tidur berlebihan sehingga bangun waktu pagi jam 9 atau 10 pagi.

Inilah bahana Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang tidak mengajar agama betul-betul kepada semua rakyat Malaysia. Orang bukan Islam dengar dulu apakah benda agama Islam ini? Apakah agama semberono? Apakah ia hanya untuk orang Islam atau untuk seluruh manusia?

Janganlah mentang-mentang kita kelompok ramai di sesuatu tempat, kita naik tocang tunjuk sikap ego dan ikut perasaan kononnya azan, memasang CD mengaji al-Quran menggangu ketenteraman awam.

Yang salah dalam kes seumpama ini ialah kerana Kerajaan BN gagal mendidik rakyatnya mengerti bahawa apa yang diajar oleh Islam semuanya untuk mendatang kebaikan kepada manusia seluruhnya bukan orang Islam sahaja.

Soal orang bukan Islam mahu menganut agamanya sendiri itu soal lain tetapi mereka perlu mengerti bagaimana cara untuk menghormati agama yang bertujuan murni untuk semua manusia itu.

Orang bukan Islam hendaklah membuka minda mereka untuk menerima kebenaran jangan berada ditakuk lama dalam pendirian dan sikap mereka.

Kes ini menjadi sensitif kerana orang bukan Islam tidak memahami kedudukan sebenarnya mereka di sisi agama Islam.

Islam bukan mahu menyusahkan mereka tetapi Islam mahu menyedarkan mereka tentang soal kesihatan dan kebenaran dan apa-apa perkara baik untuk kehidupan mereka di dunia ini selengkapnya.

Jadi, lebih baik kembali kepada kebenaran dari kekal dalam kebatilan. Itu soal pokoknya dalam kes seumpama ini.

Build A Niche Store - Succeed As An eBay Affiliate

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising