Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, September 30, 2008

Umat Islam Malaysia di UAE sambut Aidilfitri hari ini

DUBAI, 30 Sept: Umat Islam Malaysia yang berada di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) menunaikan solat Aidilfitri hari ini, menyertai umat Islam di negara-negara Teluk yang lain di Timur Tengah meraikan Hari Raya, menandakan berakhirnya Ramadan.

Di Dubai, rakyat Malaysia berkumpul di pusat Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) untuk menunaikan solat Aidilfitri yang diimamkan oleh Shushilil Azam Shuib, Pengarah Wilayah Pusat Promosi Pendidikan Malaysia (MEPC).

Lelaki dan kanak-kanak berbaju Melayu yang berwarnawarni serta bersongkok meraikan hari kemenangan itu dan saling memberikan ucapan Selamat Hari Raya di antara satu sama lain.

Bagi kaum wanita Malaysia, mereka anggun bergaya dengan busana tradisional baju kurung dan kebaya serta bertudung.

Antara yang hadir menunaikan solat di pusat itu adalah beberapa ketua jabatan dan agensi Malaysia yang berpangkalan di UAE.

Keriangan menyambut Aidilfitri berterusan dengan ramai rakyat Malaysia menjemput rakanrakan dan kenalan ke rumah terbuka di sekitar Dubai untuk menikmati juadah Malaysia, menunjukkan amalan rumah terbuka dan kunjung mengunjung hidup subur meskipun di negara padang pasir.

Rumah terbuka Shusilil Azam diadakan sejurus selepas solat Aidilfitri menjadi tumpuan rakyat Malaysia yang berada di sini, bersyukur mereka masih dapat menikmati hidangan dan juadah Malaysia meskipun berada jauh beribu batu dari tanah air.

Sementara itu, Naib Presiden UAE Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, yang juga Perdana Menteri dan Pemerintah Dubai menunaikan solat Aidilfitri di Grand Eid Mussallah di Bur Dubai.

Jawatankuasa melihat anak bulan Syawal mengumumkan malam tadi bahawa UAE menyambut Aidilfitri hari ini. BERNAMA

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising