Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, September 20, 2008

Raymond Tan keberatan lepas jawatan kabinet

Sep 20, 08 4:15pm
Selepas memutuskan untuk keluar dari Barisan Nasional (BN), Parti Maju Sabah (SAPP) kini berdepan dengan masalah Timbalan Presiden, Datuk Raymond Tan yang dikatakan keberatan untuk melepaskan jawatannya sebagai timbalan ketua menteri dan menteri pembangunan infrastruktur Sabah.

sapp pulls out of bn 170908 03.jpgSekurang-kurangnya dua pemimpin SAPP - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Elopura Aw Kam Wah serta Jimmy Wong, setiausaha politik kepada Ketua Menteri, Datuk Musa Aman - juga telah diminta melepaskan jawatan mereka dalam kerajaan ekoran keputusan parti itu keluar dari BN.

Hanya Adun Luyang, Melanie Chia, yang telah menyatakan kesediaannya untuk meletakkan jawatan sebagai menteri muda.

Seorang lagi pemimpin SAPP, Frankie Chong, yang juga timbalan Speaker, tidak diperlukan melepaskan jawatannya kerana beliau dilantik oleh yang dipertua negeri.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Penerangan SAPP yang baru, Chong Pit Fah menggesa Tan menyatakan kebenaran di sebalik keputusannya untuk kekal dalam BN, dan bukannya mendakwa beliau ditolak oleh Presiden parti itu, Datuk Yong Teck Lee.

sapp sabah meeting 200608 06Chong juga menyifatkan Tan sebagai 'tidak mengenang budi' dan turut menyifatkan kenyataannya sebagai 'nakal' dan 'berniat jahat'.

"Raymond Tan adalah seorang menteri kanan dan seorang timbalan ketua menteri. Mengapa harus SAPP menolaknya?

"Beliau tidak sepatutnya memberi alasan untuk terus kekal dalam Barisan Nasional," kata Chong.

Nafi dakwaan Tan

Katanya, beliau percaya rakyat Sabah yang dapat berfikir dengan betul, dapat melihat rasional sebenar mengapa Tan mahu kekal dalam BN.

Selama ini, kata Chong, presiden parti itulah yang berkeras supaya Tan memegang kedua-dua jawatan timbalan presiden parti dan timbalan ketua menteri.

Oleh itu, Chong menolak dakwaan Tan bahawa beliau telah dipulaukan oleh parti, sambil menambah Tan sepatutnya telah dibuang daripada menjadi ketua bahagian Sandakan.

Beliau mendakwa, sejak memegang jawatan tersebut, Tan tidak pernah mengadakan sebarang mesyuarat di bahagian tersebut.

chong pit fahChong juga membidas Tan kerana mengadu kepada pihak media bahawa dalam mesyuarat majlis tertinggi parti itu baru-baru ini, beliau mendapati kerusinya telah dialih, hanya kerana beliau lewat l5 minit.

"Jika beliau berang dengan perkara kecil seperti itu, maka beliau tidak seharusnya berkata bahawa tidak ada sebab untuk SAPP meninggalkan BN hanya kerana parti itu tidak dijemput menghadiri mesyuarat BN untuk enam kali berturut-turut.

"Beliau sepatutnya faham bagaimana perasaan parti berhubung perkara itu," katanya.

Menurut Chong, memandangkan begitu ramai yang hadir pada hari tersebut, maka kerusi-kerusi mereka yang lewat datang atau tidak datang, telah diisi oleh mereka yang datang lebih awal.

Tambahnya, sebaik sahaja Tan tiba - lebih setengah jam lewat - beliau terus diberi kerusi.

Rombakan kecil

Beliau bagaimanapun mengucapkan selamat maju jaya kepada Tan, Wong dan bekas ketua Pemuda, chief Au Kam Wah.

Chong juga berkata, parti itu membuat rombakan kecil dalam jawatankuasa ekskutifnya sewaktu mesyuarat majlis tertinggi baru-baru ini.

Beliau telah dilantik sebagai ketua penerangaan menggantikan Kassim Sulaiman yang dilantik sebagai setiausaha organisasi. Kassim menggantikan Edward Dagul yang kini dilantik sebagai ketua Pemuda menggantikan Au, yang meletak jawatan dari parti semalam.

Orang bukan Islam pertama sekali perlu faham, azan menggunakan pembesar suara di masjid bukan tujuan melalak macam Disco, Kelab Malam, Kareoke dan seumpamanya.

Waktu Subuh adalah waktu terbaik untuk manusia bangun untuk bukan sahaja beribadat tetapi untuk kesihatan tubuh badan mereka.

Sila memohon semua pakar perubatan di seluruh dunia kaji mana lebih baik kesihatan manusia yang bangun waktu subuh dengan manusia yang tidur diulik mimpi waktu tersebut, kemudian jam 9.00 pagi baru bangun.

Mana-mana peperangan yang banyak mendapat kemenangan di zaman moden ini berlaku dengan memulakan serangan dari waktu subuh.

Tidak payahlah buat petisyen mengenai perkara yang merugikan diri sendiri. Sepatutnya berterima kasihlah dengan Masjid Kinrara dan mana-mana masjid lain menyedarkan diri kita tentang baiknya bangun awal, di waktu subuh untuk kesihatan diri dari tidur berlebihan sehingga bangun waktu pagi jam 9 atau 10 pagi.

Inilah bahana Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang tidak mengajar agama betul-betul kepada semua rakyat Malaysia. Orang bukan Islam dengar dulu apakah benda agama Islam ini? Apakah agama semberono? Apakah ia hanya untuk orang Islam atau untuk seluruh manusia?

Janganlah mentang-mentang kita kelompok ramai di sesuatu tempat, kita naik tocang tunjuk sikap ego dan ikut perasaan kononnya azan, memasang CD mengaji al-Quran menggangu ketenteraman awam.

Yang salah dalam kes seumpama ini ialah kerana Kerajaan BN gagal mendidik rakyatnya mengerti bahawa apa yang diajar oleh Islam semuanya untuk mendatang kebaikan kepada manusia seluruhnya bukan orang Islam sahaja.

Soal orang bukan Islam mahu menganut agamanya sendiri itu soal lain tetapi mereka perlu mengerti bagaimana cara untuk menghormati agama yang bertujuan murni untuk semua manusia itu.

Orang bukan Islam hendaklah membuka minda mereka untuk menerima kebenaran jangan berada ditakuk lama dalam pendirian dan sikap mereka.

Kes ini menjadi sensitif kerana orang bukan Islam tidak memahami kedudukan sebenarnya mereka di sisi agama Islam.

Islam bukan mahu menyusahkan mereka tetapi Islam mahu menyedarkan mereka tentang soal kesihatan dan kebenaran dan apa-apa perkara baik untuk kehidupan mereka di dunia ini selengkapnya.

Jadi, lebih baik kembali kepada kebenaran dari kekal dalam kebatilan. Itu soal pokoknya dalam kes seumpama ini.

Build A Niche Store - Succeed As An eBay Affiliate

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising