Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, September 20, 2008

Pembangkang Jangan Terlalu Yakin Dapat Sokongan Anggota Umno Tubuh Kerajaan Baru

SHAH ALAM, 20 Sept (Bernama) -- Kenyataan beberapa anggota Umno, yang mahukan peralihan kuasa Perdana Menteri dilakukan lebih awal dari tarikh ditetapkan pada Jun 2010, tidak boleh dijadikan penanda aras bagi pembangkang kononnya mendapat sokongan Umno untuk membentuk kerajaan baru.

Ketua Penerangan Umno Tan Sri Muhammad Muhamad Taib berkata walaupun ada banyak pendapat di dalam Umno yang mengeluarkan pandangan sedemikian tetapi itu bukan bermakna ia keputusan sebulat suara parti.

"Dalam mana-mana organisasi kita bebas keluarkan pendapat tapi yang penting keputusan Majlis Tertinggi Umno bersetuju supaya peralihan kuasa dikekalkan menjelang 2010, tapi sebarang perubahan dan sebagainya diserahkan kepada Presiden dan Timbalan Presiden.

"Biasanya Umno sokong pucuk pimpinan dan bukan kelaziman kepada Umno untuk suruh pemimpinnya letak jawatan. (Jika wujud perbezaan pendapat) Umno harus memperbetulkan dalaman Umno sendiri dan itu tak ada kena mengena dengan kononnya nak menyokong dia (pembangkang), nak menangkan dia.
"Adalah karut bagi mereka untuk mendakwa yang kita (Umno) nak sokong mereka pulak. Mereka nampak seperti mencampur-adukkan (isu) sehingga seolah-olah penentangan ini nak menyokong dia (pembangkang) menubuhkan kerajaan, itu tak betul" katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan bubur lambuk kepada anak-anak yatim anjuran Kelab Kembara Gemilang Shah Alam di Surau AL-Islah di sini hari Sabtu.

Muhammad berkata demikian ketika mengulas dakwaan Penasihat DAP Lim Kit Siang semalam bahawa anggota Umno sendiri tidak gembira dengan kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri dan mahu beliau meletak jawatan lebih awal dari masa ditetapkan iaitu 2010.

Mengenai saranan Lim agar Perdana Menteri mempertimbangkan semula keengganannya mengadakan sidang Parlimen tergempar seperti yang diminta Pakatan Rakyat, Muhammad berkata beliau tidak nampak sebarang isu yang boleh dijadikan alasan untuk mengadakan sidang parlimen tergempar itu.

"Sebenarnya tiada keperluan untuk adakan sidang Parlimen tergempar dan Perdana Menteri telah menyarankan semalam bahawa Parlimen akan bersidang pada 13 Okt. Hanya tinggal beberapa hari lagi bukannya lagi lima enam bulan. Jadi tunggu sahajalah, apa yang penting sangat dan tiada isu yang timbul yang memerlukan sidang tergempar Parlimen (diadakan)," katanya.


Orang bukan Islam pertama sekali perlu faham, azan menggunakan pembesar suara di masjid bukan tujuan melalak macam Disco, Kelab Malam, Kareoke dan seumpamanya.

Waktu Subuh adalah waktu terbaik untuk manusia bangun untuk bukan sahaja beribadat tetapi untuk kesihatan tubuh badan mereka.

Sila memohon semua pakar perubatan di seluruh dunia kaji mana lebih baik kesihatan manusia yang bangun waktu subuh dengan manusia yang tidur diulik mimpi waktu tersebut, kemudian jam 9.00 pagi baru bangun.

Mana-mana peperangan yang banyak mendapat kemenangan di zaman moden ini berlaku dengan memulakan serangan dari waktu subuh.

Tidak payahlah buat petisyen mengenai perkara yang merugikan diri sendiri. Sepatutnya berterima kasihlah dengan Masjid Kinrara dan mana-mana masjid lain menyedarkan diri kita tentang baiknya bangun awal, di waktu subuh untuk kesihatan diri dari tidur berlebihan sehingga bangun waktu pagi jam 9 atau 10 pagi.

Inilah bahana Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang tidak mengajar agama betul-betul kepada semua rakyat Malaysia. Orang bukan Islam dengar dulu apakah benda agama Islam ini? Apakah agama semberono? Apakah ia hanya untuk orang Islam atau untuk seluruh manusia?

Janganlah mentang-mentang kita kelompok ramai di sesuatu tempat, kita naik tocang tunjuk sikap ego dan ikut perasaan kononnya azan, memasang CD mengaji al-Quran menggangu ketenteraman awam.

Yang salah dalam kes seumpama ini ialah kerana Kerajaan BN gagal mendidik rakyatnya mengerti bahawa apa yang diajar oleh Islam semuanya untuk mendatang kebaikan kepada manusia seluruhnya bukan orang Islam sahaja.

Soal orang bukan Islam mahu menganut agamanya sendiri itu soal lain tetapi mereka perlu mengerti bagaimana cara untuk menghormati agama yang bertujuan murni untuk semua manusia itu.

Orang bukan Islam hendaklah membuka minda mereka untuk menerima kebenaran jangan berada ditakuk lama dalam pendirian dan sikap mereka.

Kes ini menjadi sensitif kerana orang bukan Islam tidak memahami kedudukan sebenarnya mereka di sisi agama Islam.

Islam bukan mahu menyusahkan mereka tetapi Islam mahu menyedarkan mereka tentang soal kesihatan dan kebenaran dan apa-apa perkara baik untuk kehidupan mereka di dunia ini selengkapnya.

Jadi, lebih baik kembali kepada kebenaran dari kekal dalam kebatilan. Itu soal pokoknya dalam kes seumpama ini.

Build A Niche Store - Succeed As An eBay Affiliate

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising