Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, September 29, 2008

PAS bersyukur kapal MISC dibebaskan

Sep 29, 08 11:08am

PAS mengucap syabas kepada MISC, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan pihak-pihak yang berkaitan yang berjaya membebaskan dengan selamat anak kapal MT Bunga Melati Lima yang ditawan lanun pengganas Somalia di Teluk Aden.

hadi awang 010807Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersyukur kerana kesemua 36 anak kapal warga Malaysia dan lima warga Filipina, semuanya selamat dan sihat, setelah ditawan hampir sebulan.

"Mudah-mudahan kepulangan mereka ke pangkuan kaum keluarga di tanahair, akan melegakan semua pihak dan memeriahkan lagi sambutan Hari Raya Eidul Fitri," katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengesahkan kapal tangki MT Bunga Melati 5 itu telah dibebaskan, bersama kesemua anak kapalnya dan mereka dalam keadaan sihat.

Manakala rundingan untuk pembebasan sebuah lagi kapal, MT Bunga Melati 2, masih lagi diteruskan dan menurut perdana menteri, terdapat tanda positif dalam rundingan tersebut.

Abdullah berharap rundingan itu akan mencapai penyelesaian segera supaya kapal berkenaan dapat meneruskan perjalanan menuju ke destinasi lain.

Sementara itu, Abdul Hadi juga mengajak semua rakyat Malaysia agar berdoa semoga 39 anak kapal MT Bunga Melati Dua, yang ditawan oleh lanun sejak 19 Ogos lalu, juga segera dibebaskan.

"Kaum keluarga mangsa diharapkan bersabar dan jangan berputus asa dengan terus memohon ke hadrat Allah swt agar mereka semua selamat dan dapat segera pulang ke pangkuan keluarga," katanya.

Presiden PAS itu juga menyuarakan kebimbangannya ekoran meningkatkan ancaman keganasan oleh lanun-lanun Somalia di Teluk Aden kebelakangan ini.

"Beliau mengharapkan kerajaan Malaysia akan segera mengkaji semula laluan berkenaan dan memperkenalkan langkah-langkah keselamatan tambahan bagi memastikan insiden yang sama tidak berulang lagi," katanya.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising