Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Friday, September 5, 2008

Menanti 16 September: Apakah Agenda Dasar Kerajaan PR?

16 September satu tarikh ditetapkan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk melihat sama ada perubahan kerajaan dari Barisan Nasional (BN) kepada Pakatan Rakyat benar-benar terjadi atau sebaliknya.

Pelbagai spekulasi telah dibuat berhubung dengan tarikh berkenaan. Ada orang yakin dengan agenda itu, tidak kurang pula mereka yang sebaliknya. Bagi saya, semua boleh berlaku kerana agenda perubahan kerajaan itu bukan perancangan strategi parti-parti pembangkang ia hanya dikendalikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan PKR.

PAS secara dasarnya tidak membabitkan dirinya dengan agenda itu. Perkara ini diperjelaskan sendiri oleh Naib Presidennya Haji Mohamad Sabu dalam satu wawancara khas sebuah media internet baru-baru ini.

Mungkin individu atau kepimpinan tertentu dalam parti berkenaan terbabit dengan kerja-kerja berkenaan tetapi ia bukan suatu ketetapan parti itu.

Ramai pemerhati politik berpendapat bahawa jika peralihan kerajaan pada tarikh atau selepas tarikh berkenaan benar-benar terjadi, mereka melihat ianya sebagai suatu agenda yang masih goyah dan meletakkan negara dalam satu suasana politik kemungkinan kurang stabil.

Ini kerana jika dengan mudah ahli-ahli parlimen (MP) BN melompat ke Pakatan Rakyat, mereka juga mudah untuk meninggalkan pakatan itu sekiranya ada sesuatu tawaran menarik atau mereka tidak berkeyakinan dengan pembentukan kerajaan itu memberi impak yang baik kepada tindakan mereka tersebut.

Teras agenda itu masih kabur. Benar ia untuk mewujudkan kerajaan rakyat yang adil dan telus, tanpa rasuah dan sebagainya tetapi apakah teras atau dasar keadilan mahu digunapakai untuk agenda kerajaan ini?

Kalau ianya masih sekular, perubahan kerajaan berkenaan tidak memberi apa-apa makna kepada semua pihak. Kalau ia semata-mata untuk menumbangkan BN sedangkan alternatif dasarnya serupa, rakyat menerima kesan yang tidak berbeza jika dibandingkan dengan apa yang dilaksanakan kerajaan BN dewasa ini.

Mungkin satu dua perkara Anwar boleh lakukan perubahan dengan dasar yang ada tetapi beliau tidak boleh merubah semua sekiranya teras pemerintahan negara tidak diubah secara total dengan apa cara sekalipun.


Sanggupkah MP BN PKR dan DAP membuat perubahan itu? MP PAS mempunyai perinsip sendiri dan jelas diketahui umum.

Saya bersetuju pertukaran kerajaan berlaku 16 September ini tetapi saya tidak bersetuju ia dibina di atas asas yang tidak kukuh, sekadar untuk menumbangkan BN, tidak memadai.

Agendanya mesti dipersiapkan dengan jelas, bukan sobrono. Pakatan Rakyat perlu memastikan tiada pertikaian di peringkat dasar berlaku antara parti-parti komponennya sehingga masalah pembentukan kerajaan menjadi rumit dan kompleks dapat diatasi.

Jika masalah perbezaan prinsip antara PAS dan DAP masih belum selesai khususnya menyentuh soal pembentukan negara Islam, kemungkinan kerajaan Pakatan Rakyat kecundang lebih awal atau usianya tidak lama, tidak selama BN.

Jika model pembentukan negara berkebajikan Turki digunapakai, sejarah pembentukan negara Turki agak berbeza dengan Malaysia. Perlembagaannya masih sekular dan tentera pengawal perlembagaan negara tersebut.

Di Malaysia tentera hanya entiti atau badan menjaga keselamatan negara dari ancaman musuh dari dalam dan luar negara. Mungkinkah tentera akan menjadi pengawal perlembagaan di Malaysia ketika Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan, itu suatu insiden politik yang belum jelas setakat ini.

Yang jelasnya ialah dorongan untuk perubahan kerajaan nampak ada gerakannya jika dilihat dari sudut laporan media tetapi realitinya belum bisa dibuktikan kerana saatnya belum tiba.

Ancaman mengisytiharkan darurat dari BN juga perlu difikirkan bersama. Berjayakah atau tidak Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bertindak demikian ia bergantung kepada bagaimana liciknya BN menyekat kemaraan Pakatan Rakyat.

Kebimbangan saya ialah sekali lagi Anwar akan disumbat ke dalam tahanan, kali ini tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana dikatakan mengancam keselamatan dan kesetabilan negara dengan gerakannya merampas kuasa secara halus dari BN itu sebelum detik 16 September tiba.

Perancangan mengajak MP BN melompat parti dianggap oleh Umno sebagai mengancam keselamatan negara bukan mengancam parti itu jika faktor ada pertubuhan antarabangsa melobi supaya pelaburan asing dihentikan segera atau tidak dibawa masuk ke negara ini dan Thailand memandangkan politik negara tersebut kini turut bergolak hebat dalam masa terdekat.

BN atau Abdullah boleh menggunakan alasan ini untuk menyumbat Anwar dalam tahanan ISA bagi menyelamatkan dirinya dan kerajaan BN yang tidak keruan sekarang.

PKR tanpa Anwar dan sokongan rakyat ia tidak akan berdiri teguh sebagaimana parti-parti serpihan lain dari Umno termasuk Parti Semangat 46 yang kini telah berkubur.

Justeru agenda 16 September pada saya masih kabur dan saya bersetuju dengan Haji Mohamad Sabu supaya rakyat dan pemerhati politik berada di posisi 'tunggu dan lihat' perkembangannya kerana ia bukan perancangan semua parti pembangkang, ia hanya perancangan Anwar dan PKR semata-mata. Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising