Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, September 20, 2008

Lompat Pakatan: PKR mahu MP BN ditawar wang buat laporan BPR

PETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mencabar mana-mana Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang mendakwa mereka ditawarkan wang untuk menyertai Pakatan Rakyat agar melaporkannya kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Sambil mengakui pernah menawarkan kedudukan dan jawatan dalam kerajaan, Naib Presiden PKR, Sivarasah Rasiah berkata, biar BPR menjalankan siasatan bagi memastikan kesahihan laporan yang diperkatakan itu.

“Kami tak mampu nak beli Ahli-ahli Parlimen BN... bagaimana nak beli mereka?” kata beliau pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau turut menggesa Pengerusi Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BN-BBC), Datuk Seri Tiong King Siong membuat laporan polis berhubung kenyatannya mengenai ahli Parlimen BN yang ditawar sejumlah wang untuk melompat parti.

Sivarasah berkata, beliau menyifatkan apa yang diperkatakan oleh Tiong itu sebagai tidak benar.

“Pakatan Rakyat punya prinsip yang jelas, kami tidak pernah menawarkan mana-mana Ahli Parlimen yang akan melompat parti sebarang ganjaran berbentuk wang,” katanya.

“Biar polis dan BPR menyiasat. Kami juga mahu tahu siapa yang punya banyak wang dan menawarkannya kepada Ahli Parlimen berkenaan,” katanya.

“Kami tidak nafikan ada menawarkan jawatan dalam Kabinet. Ia satu proses perundingan yang normal dalam politik,” tambah beliau.

Hari ini, News Straits Times memetik Tiong mendakwa terdapat tiga Ahli Parlimen BN dari Sabah dan Sarawak ditawarkan sejumlah wang jika mereka bersetuju untuk melompat parti.

Jelasnya, mereka turut ditawarkan jawatan dalam Kabinet baru Pakatan Rakyat.

Tiong berkata tiga ahli Parlimen berkenaan akan membuat laporan polis berhubung perkara berkenaan.

Beliau bagimanapun enggan mendedahkan nama Ahli Parlimen berkenaan.


Orang bukan Islam pertama sekali perlu faham, azan menggunakan pembesar suara di masjid bukan tujuan melalak macam Disco, Kelab Malam, Kareoke dan seumpamanya.

Waktu Subuh adalah waktu terbaik untuk manusia bangun untuk bukan sahaja beribadat tetapi untuk kesihatan tubuh badan mereka.

Sila memohon semua pakar perubatan di seluruh dunia kaji mana lebih baik kesihatan manusia yang bangun waktu subuh dengan manusia yang tidur diulik mimpi waktu tersebut, kemudian jam 9.00 pagi baru bangun.

Mana-mana peperangan yang banyak mendapat kemenangan di zaman moden ini berlaku dengan memulakan serangan dari waktu subuh.

Tidak payahlah buat petisyen mengenai perkara yang merugikan diri sendiri. Sepatutnya berterima kasihlah dengan Masjid Kinrara dan mana-mana masjid lain menyedarkan diri kita tentang baiknya bangun awal, di waktu subuh untuk kesihatan diri dari tidur berlebihan sehingga bangun waktu pagi jam 9 atau 10 pagi.

Inilah bahana Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang tidak mengajar agama betul-betul kepada semua rakyat Malaysia. Orang bukan Islam dengar dulu apakah benda agama Islam ini? Apakah agama semberono? Apakah ia hanya untuk orang Islam atau untuk seluruh manusia?

Janganlah mentang-mentang kita kelompok ramai di sesuatu tempat, kita naik tocang tunjuk sikap ego dan ikut perasaan kononnya azan, memasang CD mengaji al-Quran menggangu ketenteraman awam.

Yang salah dalam kes seumpama ini ialah kerana Kerajaan BN gagal mendidik rakyatnya mengerti bahawa apa yang diajar oleh Islam semuanya untuk mendatang kebaikan kepada manusia seluruhnya bukan orang Islam sahaja.

Soal orang bukan Islam mahu menganut agamanya sendiri itu soal lain tetapi mereka perlu mengerti bagaimana cara untuk menghormati agama yang bertujuan murni untuk semua manusia itu.

Orang bukan Islam hendaklah membuka minda mereka untuk menerima kebenaran jangan berada ditakuk lama dalam pendirian dan sikap mereka.

Kes ini menjadi sensitif kerana orang bukan Islam tidak memahami kedudukan sebenarnya mereka di sisi agama Islam.

Islam bukan mahu menyusahkan mereka tetapi Islam mahu menyedarkan mereka tentang soal kesihatan dan kebenaran dan apa-apa perkara baik untuk kehidupan mereka di dunia ini selengkapnya.

Jadi, lebih baik kembali kepada kebenaran dari kekal dalam kebatilan. Itu soal pokoknya dalam kes seumpama ini.

Build A Niche Store - Succeed As An eBay Affiliate

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising