Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Thursday, September 18, 2008

Khairy tawar diri tanding ketua Pemuda

Sep 17, 08 5:10pm

Naib ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin hari ini mengumumkan secara rasmi menawarkan diri untuk bertanding jawatan ketua Pemuda Umno Malaysia.

Beliau membuat pengumuman di pusat khidmat ahli Parlimen Rembau di Chembong petang ini.

Majlis itu diadakan khas untuk beliau mengumumkan menawar diri bertanding jawatan tersebut

khairy jamaluddin announce umno youth top post challenge 170908 01Turut hadir ialah 40 ketua Pemuda Umno bahagian dari seluruh negara untuk menyatakan sokongan kepada Khairy.

Hadir sama ialah lima ketua Pemuda negeri dari Perlis, Wilayah Persekutuan, Sabah, Perak dan Negeri Sembilan.

Turut kelihatan ialah penolong setiausaha Pemuda, Datuk Abdul Rahman Dahlan; exco Pemuda Datuk Rezal Merican Naina Merican dan ketua Putera Umno, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

"Saya membuat keputusan ini setelah turun ke bawah, mendapatkan pandangan dan berbincang dengan kawan-kawan dari seluruh negara.

Pemuda perlu jadi wadah

"Keputusan ini bukan saya seorang tetapi membabitkan semua Pemuda di setiap peringkat.

"Perkara ini (keputusan) bertanding timbul setelah Datuk Seri Hishamuddin Hussein mengumumkan mengosongkan kerusi ketua Pemuda yang disandangnya selama 10 tahun," katanya.

Khairy berkata, Pemuda Umno perlu menjadi wadah dan entiti kepada generasi muda termasuk yang tidak menyertai mana-mana parti politik.

Menurutnya, generasi muda korporat, badan bukan kerajaan (NGO), swasta dan kakitangan kerajaan perlu didekati oleh Pemuda Umno.

Katanya, Pemuda Umno perlu menjadi tunjang untuk memperkasakan pengaruh pergerakan itu di kalangan pengundi muda sama ada yang berada dalam Umno atau tidak.

khairy jamaluddin announce umno youth top post challenge 170908 02"Supaya dapat membela dan melaksanakan agenda untuk generasi muda," katanya.

Pemuda Malaysia

Khairy berkata, agendanya dalam menawarkan diri agenda untuk setiakawan di dalam Pemuda Umno, Pemuda Barisan Nasional (BN) dan rakyat Malaysia.

Ketika ditanya mengenai peluangnya, Khairy berkata, beliau mempunyai 30 peratus kerana semua tiga calon lagi yang menawarkan diri berpengalaman dan bukan calang-calang.

Tiga tokoh Pemuda lagi yang telah menawarkan diri untuk bertanding ialah bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo; exco Pemuda Umno, Datuk Mukhriz Mahathir dan timbalan pengerusi badan perhubungan Umno Perlis, Datuk Zahidi Zainol Abidin.

Katanya, Pemuda perlu membawa perubahan dengan teliti dan rapi dan bukannya kepada slogan semata-mata.

"Kita harus eratkan jurang di peringkat cawangan dan bahagian dalam pergerakan Pemuda Umno dan ini perlu menjadi keutamaan.

"Hubungan dengan Pemuda BN juga perlu dipereratkan," katanya sambil menambah beliau bertanding sebagai pemimpin pemuda rakyat Malaysia dan bukannya pemuda Melayu.

Khairy berkata, jika ada orang dakwa agenda Melayu tidak sesuai lagi, Pemuda Umno perlu menjelaskannya mengapa ia berlaku.

Katanya, Pemuda Umno membawa agenda Melayu kerana ia adalah agenda nasional.

"Kita harus ingat ketua Pemuda Umno adalah pengerusi Pemuda BN," katanya.

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising