Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, September 22, 2008

Gerakan Mahu Jawatankuasa Pilihan Parlimen Ditubuh Untuk Kaji Semula ISA

PULAU PINANG, 21 Sept (Bernama) -- Parti Gerakan mahu kerajaan menubuhkan sebuah jawatankuasa pilihan Parlimen bagi mengkaji semula semua aspek yang berkaitan dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Pemangku Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata kajian itu penting memandangkan terdapat pelbagai pandangan yang berbeza sama ada hendak meminda, memansuhkan atau mengekalkan akta itu.

"Lebih baik ditubuhkan jawatankuasa pilihan Parlimen itu seperti mana-mana jawatankuasa lain yang ditubuhkan bagi mengkaji sesuatu isu.

"Ini merupakan proses demokrasi yang munasabah dan dengan cara itu boleh mendapat satu rumusan yang lebih menyeluruh berhubung ISA," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Gerakan Negeri Pulau Pinang di sini, Ahad.

Isu kajian semula ISA timbul selepas penahanan dilakukan terhadap tiga individu dan tahanan reman ke atas seorang penulis blog.

Koh berkata sekiranya aspek-aspek penting yang terkandung dalam ISA dibincangkan menerusi jawatankuasa pilihan Parlimen ia akan menjadikan akta itu lebih baik.

"Selain itu rasa marah dan cemas dikalangan rakyat juga akan dapat dibendung," katanya.

Ditanya pula mengenai kedudukan Gerakan dalam Barisan Nasional (BN), Koh berkata parti itu kini dalam proses mendapatkan maklum balas mengenai pandangan anggotanya berhubungan cadangan itu.

Katanya parti itu tidak akan menetapkan tempoh tertentu untuk membuat sebarang keputusan tentang kedudukannya dalam BN.

"Kita tidak menetapkan satu tarikh. Mungkin lebih awal dan mungkin lebih lewat," katanya.

Beliau berkata banyak perkara perlu diteliti antaranya sama ada anggota parti masih menyokong BN, adakah Gerakan akan terus bersama BN dan jika Gerakan keluar BN adakah anggota parti akan terus menyokong Gerakan jika parti meninggalkan BN.

"Kita sedang mendapatkan maklum balas daripada akar umbi dan jika perlu kita akan mengadakan mesyuarat agung luar biasa," katanya.

-- BERNAMA

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising