Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, September 9, 2008

Dewan Ulama tolak tanggapan Mat Sabu

Sep 8, 08 1:10pm

Dewan Ulama PAS menolak tanggapan bahawa kepimpinan golongan tersebut, terutamanya golongan muda di bawah 40 tahun, kurang berkesan dan tidak menguasai ilmu-ilmu kontemporari.

“Ulama ada bidangnya, seperti juga ahli ekonomi ada bidangnya, orang politik ada bidangnya. Tidak semestinya (tahu) semua bidang,” kata ketua dewan itu, Datuk Mohamed Daud Iraqi.

Beliau diminta mengulas kenyataan naib presiden parti itu, Mohamed Sabu minggu lalu yang mendakwa pelapis kepemimpinan ulama PAS kini berada dalam keadaan krisis - pengetahuan mereka yang berusia bawah 40 tahun "paling tidak memuaskan" dan tertumpu aspek keagamaan sahaja.

Dewan Ulama berpendapat, perkara itu berpunca daripada sistem pendidikan sekarang yang menjuruskan kepada satu-satu bidang sahaja.

Di zaman dahulu, tambah Mohamed, ulama turut mempelajari bidang-bidang lain seperti falsafah, kedoktoran dan ekonomi.

“Semua ada kebolehan masing-masing. Macam Datuk Dr Haron Din, dia profesor, macam Datuk Harun Taib, kajian-kajian dia lebih. Saya rasa mereka (ulama sekarang) lebih pandai daripada dulu,” katanya kepada Malaysiakini.

Perlu penilaian semula

Diminta mengulas cadangan Dewan Pemuda dalam muktamarnya bulan lalu bahawa kepimpinan ulama memerlukan penilaian semula, Mohamed berkata, perkara itu tidak timbul kerana dalam politik, fokusnya adalah kemenangan.

“Yang pentingnya boleh memerintah, boleh buat kerja. Kita manggabungkan pelbagai bidang, antara ulama dan golongan profesiobal. Semua ada bahagian masing-masing,” katanya.

Sehubungan itu, katanya, Dewan Ulama sangat “sangat tidak setuju” dengan saranan yang dibuat oleh ketua pemudanya Salahuddin Ayub melalui ucapan dasarnya kerana “boleh membawa pecah belah” dalam PAS.

“Dulu pun di (Muktamar PAS ke-53) di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik), mereka (perwakilan) sindir kita macam-macam, ada kata ulama macam tin kosong,” katanya yang menyifatkan sindiran itu sebagai “ada tujuan”.

Mohamed bagaimanapun setuju bahawa golongan itu perlu meningkatn pengetahun dan bersifat lebih terbuka.Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising