Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Saturday, September 6, 2008

Anak Kapal Ditahan Lanun Berhadapan Kebuluran

KOTA BAHARU, 6 Sept (Bernama) -- Seorang daripada anak kapal MH Melati 5 yang ditahan sekumpulan lanun di Teluk Aden, Somalia, mendedahkan mereka kini berhadapan dengan ancaman kebuluran berikutan bekalan makanan hampir putus.

Khatijah Yusoff, 53, ibu kepada Mohd Nazri Mat Salleh, 22, berkata semasa dihubungi anaknya melalui telefon semalam, dia memberitahu bekalan makanan di atas kapal itu hampir kehabisan.

"Dia minta saya memberitahu kepada pejabatnya sekiranya kakitangan pejabat menghubungi saya supaya menghantar bekalan makanan," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kerasak Limbat di sini, hari ini.

Dalam kejadian 29 Ogos lepas, 26 anak Kapal MH Melati 5 milik MISC dalam perjalanan dari Dumai, Indonesia ke Belanda membawa muatan minyak ditawan oleh sekumpulan lanun bersenjata api dan meminta tebusan.

Kejadian itu yang kedua berlaku dalam tempoh 10 hari selepas sekumpulan 39 anak kapal MH Melati Dua ditawan di persisiran Pantai Somalia pada 19 Ogos yang kini belum pasti kedudukannya.

Khatijah berkata selain meminta makanan anaknya juga meminta keluarga di kampung menunaikan solat hajat memohon kepada Tuhan agar keselamatannya terjamin dan dapat pulang ke pangkuan keluarga dalam masa terdekat.

"Dia (Mohd Nazri) juga memberitahu semua anak-anak kapal berada di dalam keadaan sihat dan tidak membimbangkan," katanya.

Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising