Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, August 24, 2008

Wakil DAP gesa PKR, PAS ambil tindakan

Aug 24, 08 5:07pm
(Malaysiakini) PAS dan PKR diminta mengambil tindakan disiplin terhadap ahli-ahli mereka yang terlibat menghentikan forum “Memeluk Islam” anjuran Majlis Peguam yang mencetuskan pelbagai reaksi orang ramai.

Isu kontroversi itu muncul dalam ucapan perbahasan seorang perwakilan DAP yang menyambung perbahasan laporan setiausaha agung yang dibentangkan Lim Guan Eng semalam.

Perwakilan Bandar Lama Petaling Jaya, Ashwin Raj menyatakan kebimbangan terhadap tindakan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) Islam, Pemuda PAS dan ahli parlimen PKR Zulkifli Nordin (Kulim-Bandar Baharu) yang terlibat menentang forum itu yang berlangsung awal bulan ini.

"Alasan bahawa forum itu anti Islam tidak berasas. Selama 50 tahun, Majlis Peguam mempunyai ahli daripada pelbagai kaum dan daripada semua agama. Ini berpunca daripada unsur-unsur ekstremisme yang tidak faham bahawa Malaysia merupakan sebuah negara sekular," katanya.

"Kita (DAP) harus mendesak rakan dalam Pakatan PAS dan PKR supaya mengambil tindakan kepada mereka yang terlibat," kata Ashwin.

Beliau turut membangkitkan cadangan menteri besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya Universiti Teknologi Mara (UiTM) membuka ruang 10 peratus kepada pelajar bukan bumiputera.

Bandar Baru Petaling Jaya turut mengkritik Umno kerana menentang cadangan itu dan melabelkan parti itu sebagai "parti ekstrimis."

"Apa yang dikemukan hanya cadangan sahaja, hanya 10 peratus sahaja,” katanya.

Mempersoalan pengmalan di UiTM itu, beliau berkata:

"Saya tidak dikenali di negara kelahiran saya. Adakah ini menunjukkan golongan bukan bumiputera merupakan rakyat asing?" katanya. Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising