Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, August 10, 2008

Usahawan Muslim 13 negara sertai Forum Perniagaan di Kota Bharu

KOTA BHARU, 10 Ogos (Hrkh) - Seramai 150 usahawan dari 13 negara menghadiri Forum Rangkaian Perniagaan Muslim Antarabangsa Kali Ke-3 yang dianjurkan kerajaan Kelantan selama dua hari bermula semalam.

Iklan
Negara-negara terbabit termasuk Singapura, Thailand, Indonesia, Myanmar, Sri Lanka, Bangladesh, Filiphina, UAE, India, Taiwan, China dan Hong Kong.

Penyertaan tahun ini bertambah sekali ganda berbanding tahun lepas yang hanya dihadiri usahawan enam negara iaitu Myanmar, Timur Laste, India dan Bangladesh.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika merasmikan program itu berharap pengusaha makanan halal mempertingkatkan produk bagi menampung keperluan umat Islam di dunia.

Katanya, dengan jumlah umat Islam di dunia sekarang berjumlah 1.09 billion menyebabkan pasaran produk halal diperlukan memandangkan sebelum ini ia dikuasai pihak barat.

Image"Sudah tiba masanya kita sebagai umat Islam bersepakat bagi melahirkan produk halal untuk dipasarkan kepada umat Islam di seluruh dunia," ujarnya.

Beliau berkata, umat Islam tidak seharusnya hanya menjadi pengguna selama-lamanya sedangkan kemahiran, kemampuan yang diberikan Allah untuk mereka sudah lama tersedia.

Menurutnya kerajaan Kelantan misalnya telah lama berusaha menjadikan negeri ini sebagai pengeluar produk halal di peringkat dunia.

"Kerana itu setiap tahun kerajaan negeri melalui Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan telah menganjurkan karnival halal bagi memperkenalkan produk halal keluaran Muslim kepada masyarakat," katanya.

Sementara itu, pengerusi jawatankuasa induk program itu, Haji Zulkifli Mamat berkata, forum terbabit memberi peluang kepada ahli perniagaan Islam menjalin persefahaman dengan rakan niaga baru dari negara-negara lain.

Katanya, forum itu menjadi pentas terbaik untuk membentuk kerjasama persefahaman perniagaan sesama usahawan Muslim di seluruh dunia.

Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising