Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, August 11, 2008

Umno hanya 'nyawa-nyawa ikan' selepas pilihan raya umum

Mohd Sabri Said
Mon | Aug 11, 08 | 1:54:36 pm MYT

Kenyataan Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai pergolakan dalaman Umno termasuk di Bahagian Permatang Pauh membuktikan parti itu hanya tinggal 'nyawa ikan' selepas menghadapi hari-hari luka pilihan raya umum ke-12 lalu.

Bukan sahaja Muhyiddin berkata begitu malahan Timbalan Presiden Umno, Dato' Seri Najib Tun Razak juga mengakui pergolakan dalaman Umno jika dibiarkan akan menjadi nanah berbisa dan akhirnya menjadi bisul yang boleh pecah bila-bila masa.

Jadi, sudah cukup tanggapan dua orang pemimpin atasan Umno itu kerana khuatir ia benar-benar menjadi kenyataan berbanding Presiden Umno merangkap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah yang masih bermimpi menjadi pemimpin sehingga tahun 2011 nanti.

Bagi kedua-dua regu Najib dan Muhyidin tahun 2011 begitu menyiksakan kerana ia terlalu lama dan tidak pasti apa pula bakal terjadi dalam jangkamasa tersebut.

Adakah pembangkang makin kuat atau sudah berjaya tubuh kerajaan baru melalui Pakatan Rakyat sepertimana yang diwar-warkan oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam setiap kali pidatonya.

Atau adakah rakyat sendiri akan menikam pemerintah Barisan Nasional (BN) yang dikategorikan sebagai zalim dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

Apa pun kemunculan semula Dato' Seri Anwar ke arena politik tanahair amat dibimbangi Umno dan BN maka sebab itu usaha menyekat kemaraannya mendaki Putrajaya diatur dengan pelbagai strategi.

Isu liwat bab kedua sudah dicanangkan dan usaha menangkapnya sedang dirancang semata-mata untuk menghalangnya menyertai pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh pada 26 Ogos ini hasil pengorbanan isteri tercinta, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang sanggup memberi laluan untuk suaminya mencipta sepakan 'hatrik' demi menyelamatkan maruah negara yang sudah tercalar ekoran beberapa kelemahan pentadbiran BN.

Hasil turun padang Najib dan Muhyiddin baru-baru ini jelas mendapati Umno kian parah dan perlu diperbaiki demi masa depan orang melayu yang mengharapkan Umno sebagai dahan untuk bertaut.

Najib meminta semua cawangan dan bahagian Umno dalam Parlimen Permatang Pauh melupakan seketika pergelutan merebut jawatan dalam Umno sebaliknya memberikan sepenuh perhatian pada pilihan raya kecil Permatang Pauh kerana kekalahan BN itu kelak pastinya menambah keruntuhan kepercayaan rakyat pada BN.

Sebab itu, mereka terpaksa mempergunakan banyak cabang bagi mempastikan 'nyawa ikan' Umno dapat diselamatkan termasuklah Perhimpunan Penyatuan Melayu Pulau Pinang yang diadakan di Padang Utara Politeknik Seberang Perai yang terletak di Kampung Pertama Permatang Pauh baru-baru ini.

Sebenarnya Umno terpaksa berselindung di sebalik Sekretariat Perhimpunan Penyatuan Melayu Pulau Pinang untuk menempa kejayaan penganjurnya jika tidak tentunya kerusi lebih banyak daripada kehadiran.

Bukan itu sahaja mereka juga terpaksa pergunakan nama bekas Ketua Angkatan Muda KeADILan, Ezam Mohd Nor dan Senator Jins Shamsudin untuk menceritakan kepentingan melayu di Pulau Pinang kerana tanpa Umno politik orang melayu mudah dipersendakan oleh kaum lain.

Tambahan lagi, bermatlamat menyelamatkan kedaulatan melayu yang kononya kini telah di dinafikan hak bila mana Pakatan Rakyat memerintah Pulau Pinang pada 8 Mac lepas.

Inilah lakonan Umno bila nyawanya ibarat 'nyawa ikan' khususnya di Pulau Mutiara walaupun pada dasarnya Umno masih memenangi 11 kerusi tapi pada hakikatnya ia retak menunggu belah. Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising