Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, August 11, 2008

Rafidah Perlu Sedia Dicabar Pertahan Jawatan Ketua Wanita Umno

KUALA TERENGGANU, 10 Ogos (Bernama) -- Ketua Pergerakan Wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz perlu bersedia menghadapi kemungkinan dicabar pada pemilihan parti itu Disember ini, walaupun beliau dan naibnya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pada dasarnya bersetuju dengan formula peralihan kuasa antara kedua-dua mereka, selewat-lewatnya Jun tahun depan.

Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata dalam proses pemilihan jawatan parti, anggota yang berhak menentukan pemimpin yang mereka mahu dan beliau percaya Shahrizat tidak boleh menolak untuk bertanding jika mendapat banyak pencalonan bagi merebut jawatan tertinggi pergerakan itu.

"Bukan saya suruh (bertanding)...maksud saya memang dalam situasi mana pun, bukan saja Wanita, (malah) Pemuda, Puteri atau Bahagian Umno, hak ahli adalah hak ahli (untuk mencalonkan mana-mana pemimpin). Pemimpin boleh kata begini (peralihan kuasa) tetapi kalau ahli beri pandangan lain, siapa pun tidak boleh halang.

"Sama ada mereka sudah muafakat saya pun tidak pasti, saya (cuma) baca dalam media.

Formula ini kita (Majlis Tertinggi Umno) terima tetapi kalau ahli tidak terima, adakah kita boleh sekat. Mungkin ahli lebih tahu pemimpin yang mereka mahu," katanya selepas menyampaikan taklimat Tata Etika Umno kepada pemimpin Umno Terengganu di sini hari ini.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai rasional pelan peralihan kuasa daripada Rafidah kepada Shahrizat, iaitu enam bulan selepas pemilihan parti itu Disember ini.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata hak menentukan kepimpinan parti itu bukan terletak di tangan pemimpin itu sendiri sebaliknya sebagai sebuah organisasi yang mengamalkan demokrasi, anggota yang mempunyai kuasa membuat keputusan tersebut.

Beliau berkata seperti juga proses pilihan raya bukan wakil rakyat yang menentukan kemenangan mereka tetapi keputusan itu adalah di tangan rakyat yang membuat pemilihan itu.Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising