Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, August 12, 2008

PM Serah Kepada KDN Tentukan Tindakan Terhadap Majlis Peguam

PUTRAJAYA, 11 Ogos (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyerahkan kepada Kementerian Dalam Negeri untuk menimbangkan sama ada akan mengambil tindakan termasuk menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Hasutan terhadap Majlis Peguam kerana menganjurkan forum "Memeluk Islam" sehingga menimbulkan kekecohan.

"Serah pada Kementerian Dalam Negeri untuk menimbang kaji semua yang berlaku. Kalau ada bukti-bukti kukuh, KDN akan tentukan tindakannya," katanya ketika ditanya desakan pelbagai pihak yang mahukan kerajaan menggunakan ISA dan akta itu terhadap Majlis Peguam.

Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusi mesyuarat pertama Majlis Ekonomi Negara di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari Isnin, beliau berharap tindakan menganjurkan forum seperti itu tidak berulang pada masa hadapan.

"Isu berkaitan agama adalah isu sensitif. Perkara dah termaktub....perkara tak perlu dibincangkan, tak perlu bincang," katanya.

Beliau berkata forum terbuka seumpama itu lebih elok tidak diadakan daripada diadakan.

Sabtu lepas, Majlis Peguam mengadakan forum tersebut di ibu negara dan mendapat bantahan daripada pelbagai pihak termasuk menteri kabinet kerana menyentuh sentimen kaum, agama serta perlembagaan.

Abdullah berkata adalah penting bagi semua pihak untuk memahami keadaan tersebut dan mengelak daripada keadaan itu berulang lagi.

Mengulas mengenai perintah Mahkamah Tinggi Kuala Lumur bulan lepas meminta Umno membayar RM218 juta kepada syarikat Elegant Advisory bagi pembekalan peralatan bagi pilihan raya umum 2004, Abdullah yang juga Presiden Umno berkata parti akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu. Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising