Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, August 11, 2008

Permatang Pauh: Mungkinkah cita-cita Anwar tercapai?

Pilihan raya kecil Permatang Pauh bermula 16 Ogos ini (hari penamaan calon) dan akan berakhir pada 26 Ogos (hari pengundian).

Sudah pasti satu medan pertempuran politik mungkin terhebat ataupun terkotor perancangannya dari Barisan Nasional (BN) akan berlaku kerana parti itu berhasrat menyekat Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berjaya menjadi ahli parlimen.

Rakyat Malaysia akan menyaksikan bagaimana media pro BN merancang mengatur fitnah dan serangan saraf terhadap Anwar dengan pelbagai cara sehingga orang ramai khususnya pengundi Permatang Pauh terpengaruh dengan serangan itu.

Anwar sendiri menyuarakan isu ini di samping ia menjadi tradisi BN sejak sekian lama. Satu ketika dahulu penulis sendiri pernah dimaklumkan bagaimana BN, membuat perancangan untuk menghancurkan Kesatuan Angkatan Perpaduan Ummah (sekitar tahun 1990-an) dengan menyebarkan sketsa karton kepala ular bercabang mengandungi kepala pemimpin-pemimpin tertinggi pembangkang.

Gambar berkenaan difahamkan telah menimbulkan prejudis di kalangan pengundi Melayu ketika itu sehingga ia memberi kesan terhadap kemenangan pembangkang dalam pilihanraya umum tahun 1990.

PAS hanya berjaya memerintah Kelantan tetapi PAS gagal menawan negeri-negeri lain di seluruh semenanjung, Sabah dan Sarawak, begitu juga parti-parti lain.

Biasanya strategi pilihanraya dibuat sejak awal hari penamaan calon dan unit gerak saraf parti bermula lebih awal dari itu.

Pertarungan pilihna raya kecil biasanya banyak memberi kelebihan kepada parti kerajaan tetapi kedudukan sekarang Pulau Pinang berada di bawah kerajaan Pakatan Rakyat (PR) di peringkat negeri manakala BN di peringkat Pusat.

Badan Pencegah Rasuah (BPR) dipercayai dikerah untuk kenumpukan perhatian terhadap pilihan raya kecil ini terutama jika ada dakwaan penyelewengan rasuah dan salahgunakuasa dilaporkan terutama dari pihak BN.

Mungkin tidakan segera diambil terhadap mana-mana eleman yang berpunca dari dakwaan kesalahan dan jenayah yang dibuat ataupun dikatakan dibuat oleh agent-agent Anwar atu PR.

BN sudah pasti mengatur strategi supaya ahli-ahli serta penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PR sendiri memberi tumpuan kepada isu-isu seumpama itu supaya gentera pilihan raya pembangkang kurang memberi tumpuan kepada bagaimana mahu melipatkan ganda strategi menawan hati pengundi Permatang Pauh.

Strategi terbaik mana-mana peperangan ialah biar lawan menjadi penangkis serangan dan halang serangan balas parti lawan dari kita menjadi sebaliknya. Sesuatu parti perlu menjadi peneraju isu bukan sebaliknya.

Dipercayai sistem 'anak angkat' menjadi amalan BN dengan mengerahkan puteri Umno melaksanakan aktiviti berbentuk kemasyarakatan itu dengan menyogok sejumlah wang kepada keluarga pengundi untuk menyekat pengaruh kempen PR dari sampai ke tangga rumah terbabit.

BN juga mungkin mengatur strategi membuat culaan dengan menggunakan Mahasiswa mahasiswi yang bergerak seperti pegawai Jabatan Perangkaan melawat rumah ke rumah untuk bertanyakan tentang kedudukan isi rumah dan kecenderungan mereka terhadap politik.

BN juga melalui kerajaan pusat dipercayai mengarahkan 'inteligent' askar dan polis untuk melihat kecenderungan pengundi dari sekarang dan mencadangkan strategi yang seharusnya diubah dan dibuat sejak dari sekarang untuk melihat kemenangan BN di kawasan paling panas dalam negara itu.

Ia sebelum ini menjadi amalan biasa dan penulis pernah berdepan dengan mereka ini dan menerima maklumat dari mereka.

Sogokan wang sudah pasti tidak terhingga lagi. Biasanya sukar untuk didedahkan walaupun diketahui umum kerana pengundi sendiri tidak sanggup menampilkan diri untuk membuat laporan kepada pihak polis dan BPR.

Ia sedikti sebanyak terkesan terhadap pilian raya tersebut kepada sesiapa sahaja yang memenanginya apatah lagi jika Anwar menang.

Saya percaya petisyen pilihan raya akan dikemukakan selepas kemenangan sama ada Anwar menang atau calon BN menang oleh 'agent' parti yang kalah.

Bererti pertarungan semakin sengit kerana politik negara sekarang mengalami perubahan. Trend lama pada pemikiran rakyat iaitu politik sekadar untuk mendapat duit pilihan raya, sekadar mudah dapat sokongan wakil rakyat untuk mendapat kerja atau seumpamanya mula dianggap tidak relevan dan agak terkebelakang kerana ramai rakyat Malaysia hari ini sudah celik maklumat.

Sekarang mereka mahu survival hidup mereka lebih selesa dan mendapat layanan seadilnya dari pihak pemerintah.

BN tidak berupaya mempelopori suara hati rakyat itu sudah pasti BN terus terpukul dengan sikap 'underdog'nya itu.

Parti itu kalah berdepan dengan rakyat tanpa menggunakan kuasa tetapi dia sentiasa menang bila memperalatkan jentera kerajaan bagi menyerang pembangkang khususnya dengan menggunakan media pro kerajaan dan jentera kerajaan yang lain.

Ini antara kelebihan BN sejak 50 tahun lalu. Bagaimanapun ia semakin terhakis kerana perubahan sikap rakyat itu sendiri. Lebih 50 peratus rakyat Malaysia hari ini tidak lagi cenderung kepada propaganda BN (yang terpengaruh ialah rakyat buta huruf dan masyarakat pendalaman) walaupun ia disiarkan setiap hari ke kaca televisyen dan dipancar ke seluruh isi rumah rakyat negara ini secara percuma.

Rakyat akan menyaksikan pertarungan ini sekali lagi di Permatang Pauh tetapi lebih hebat dari pilihan raya kecil sebelum ini.

Ijok antara contoh pilihan raya kecil yang disertai PKR dan akhirnya calon parti itu Tan Sri Khalid Ibrahim kalah dalam suasana rakyat mula melihat kepada agenda pembangkang tetapi masih ragu-ragu dengan keupayaannya apa lagi untuk hanya satu kerusi di Ijok.

Sekarang suasana sudah berubah, rakyat sudah mula menaruh keyakinan terhadap PR dan suara hari rakyat ini semacam mengharapkan kejayaan kepada PR untuk mengambil alih kerajaan dari BN dewasa ini.

Insprisasi mereka itu belum berubah kerana tidak ada perubahan ketara kepada keutuhan dan semangat PR menuju ke Putrajaya dewasa ini. Strategi ke arah itupun dipercayai telah diatur. Sejauh mana kejayaannya, tidak begitu pasti walaupun Anwar menaruh keyakinan terhadapnya.

Mungkinkah cita-cita Anwar tercapai? Terserahlah kepada Allah dan rakyat menentukannya.

Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising