Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, August 5, 2008

PAS tetap dengan prinsip perjuangannya- Idris Ahmad

KUALA LUMPUR, 5 OGOS – PAS tetap berpegang dengan prinsip perjuangannya dan tidak pernah mengkhianati rakan seperjuangan sejak 50 tahun lalu, kata Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.
Justeru katanya, ahli PAS dan penyokongnya tidak perlu bimbang dengan isu muzakarah antara Umno dengan PAS kerana parti itu tetap menolak sebarang kongsi kuasa dengan Umno.
Sekaligus beliau menyokong kenyataan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hdi Awang bahawa parti itu tidak pernah bercita-cita untuk berkongsi kuasa dengan Umno bagi menubuh kerajaan sama ada di peringkat pusat atau pun negeri.
“Tuan Guru Presiden dengan pendapatnya sendiri sebelum ini pun tetap menegaskan dalam mana-mana pertemuan dan ceramahnya menyatakan bahawa tidak ada sebarang keputusan dibuat untuk berkongsi kuasa menubuhkan kerajaan dengan Umno.
“Cuma media saja mengembar-gemburkan isu seolah-olah PAS ada perbincangan untuk berkongsi kuasa dengan Umno,” katanya ketika berucap di satu Majlis Ceramah di Markaz Tarbiyyah Taman Melewar di sini baru-baru ini.
Turut hadir berucap, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub dan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Ustazah Nuridah Mohd Salleh.
Ustaz Idris berkata, PAS mempunyai satu peringkat paling tinggi iaitu muktamar tahunannya untuk menentukan sesuatu keputusan yang dibuat oleh kepimpinan parti dipersetujui atau sebaliknya.
“Ahli-ahli PAS boleh membuat keputusan dalam muktamar atas apa isu sekalipun, mereka mempunyai kuasa itu selagi tidak bercanggah dengan prinsip Islam, walaupun mungkin kepimpinan membuat keputusan berbeza dengan mereka,” jelasnya.
Katanya, ahli PAS boleh juga memohon Setiausaha Agung PAS, Datuk Kamaruddin Jaafar mengadakan muktamar khas sekiranya mereka tidak berpuashati dengan keputusan yang dibuat oleh kepimpinan parti.
Justeru beliau menyeru ahli PAS supaya tidak bimbang dengan isu muzakarah dan menyokong penuh keputusan yang dibuat presiden PAS tersebut.
Baru-baru ini Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi memutuskan bahawa PAS tidak pernah memutuskan untuk berkongsi kuasa dengan Umno untuk menubuhkan kerajaan di peringkat pusat dan negeri.
PAS akan terus bersama pakatan rakyat dan menyokong cita-cita menegakkan keadilan dan kebenaran dalam negara ini.
Bagaimanapun PAS tidak menolak untuk mengadakan perbincangan atas isu Islam dan kepentingan negara dengan siapa sahaja sama ada parti atau badan bukan kerajaan (NGO).

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising