Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, August 17, 2008

PAS perlu perkasa hubungan dengan KeADILan - Perwakilan

IPOH, 16 Ogos (Hrkh) - PAS perlu perkasakan lagi Pakatan Rakyat sebagai usaha untuk memantapkan lagi hubungan yang sudah terjalin erat sekarang.

Iklan
Perwakilan PAS Pahang, Dr Hamzah Jaafar berkata, PAS perlu menggunakan pendekatan dakwah dalam hubungan dengan parti-parti dalam Pakatan Rakyat dan bukan mudah cepat menghukum.

"Ini kerana pendekatan dakwah lebih lembut berbanding pendekatan hukum dan politik. Menggunakan pendekatan dakwah lebih dekat dengan kaedah psikologi.

Image"Ini kerana pendekatan hukum orang akan takut dan tidak mahu mendekati PAS. Kita jangan mudah bercakap itu tak boleh, ini tak boleh," katanya ketika membahas ucapan dasar presiden pada muktamar ke-54 yang masuk hari kedua hari ini.

Muktamar hari ini bermula jam 8.40 pagi tadi yang dikendalikan Timbalan Pengerusi Tetap, Hussin Ismail.

Hamzah berkata, beliau lebih yakin menggunakan pendekatan dakwah kerana ia lebih bersifat harmonis.

Kata beliau hubungan dengan KeADILan dalam Pakatan Rakyat seumpama masalah rumah tangga suami isteri yang memerlukan semangat kasih sayang di antara satu sama lain.

"Si suami hendaklah selalu bercakap kepada isteri I love you. Perwakilan sebagai suami apabila balik hendaklah beritahu I love you kepada isterinya.

"Ini tentunya menyebabkan orang perempuan cukup suka. Begitu jugalah dengan hubungan dengan KeADILan dalam Pakatan Rakyat," ujarnya.

ImageBeliau berkata, sebelum ini kelihatan suasana sedikit kelam kabut kerana pemimpin lambat membuat keputusan dengan membiarkan isu yang berlaku itu berterusan.

Menurutnya juga dalam hubungan dengan KeADILan perlu ada siapa sebenarnya yang menjadi ketua seperti mana yang ditetapkan agama Islam.

Beliau juga berharap pemimpin tidak perlu bercakap isu tertentu hanya sebagai pandangan peribadi semata-mata kerana boleh menggelirukan ahli di peringkat bawahan.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Hassan berkata, asas politik perpaduan perlu bagi membentuk perpaduan dengan semua pihak.

"Ini boleh dilakukan dengan gerak kerja kemasyarakatan. Kita perlu mencari kawan dalam musuh dan perlu kepada muqabalah dengan semua pihak dan bukan kumpulan tertentu sahaja," katanya.

Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising