Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Sunday, August 17, 2008

PAS Perak miliki faktor-X

IPOH, 16 Ogos (Hrkh) - Dalam menerajui keutuhan hubungan antara parti komponen Pakatan Rakyat, PAS Perak dikatakan mempunyai faktor-x.

Iklan
Demikian disuarakan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Ahmad Awang dalam satu wawancara khas anjuran web tv PAS sempena sidang Muktamar Tahunan PAS kali ke-54.

"Asas kepada kesepaduan kita bersama dalam Pakatan Rakyat di Perak adalah berdasarkan hak yang diperuntukkan dalam perlembagaan negara selain hubungan kemesraan sesama kami," katanya.

Tambahnya, berhadapan dengan jumlah Adun BN di Perak yang kesemuanya berbangsa Melayu dengan jumlah Adun PAS hanya enam orang merupakan suatu cabaran kepada PAS Perak.

Dalam pada itu, Naib Presiden PAS itu menegaskan bahawa hubungan antara kepimpinan dan ahli adalah sangat jelas.

"Kita melihat kematangan para ahli dan penyokong dalam pelbagai isu yang dibangkitkan pihak Umno-BN bagi mengelirukan PAS dan Pakatan Rakyat.

"Namun mereka masih memberikan keyakinan dan kepercayaan kepada pimpinan dalam isu yang diperbincangkan khususnya dalam usaha membentuk kerajaan baru.

"Jelasnya, kita masih memberikan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi kepada Pakatan Rakyat," ujarnya ketika ditanya mengenai kekeliruan di peringkat ahli mengenai kerjasama dengan Umno.

Beliau turut menyarankan agar PAS mengorak langkah untuk memberikan khidmat secara terus kepada rakyat.

"Kita hendaklah terus mengolah tindakan mengangkat perjuangan untuk memberi khidmat terutamanya bagi negeri yang diberi kuasa oleh rakyat," ujarnya.

Ahmad yang juga merupakan Pengerusi Lajnah Pemerkasaan Parti PAS Pusat menegaskan seluruh penggerak parti kini hendaklah melakukan anjakan paradigma sebagai pemerintah dalam persediaan untuk menerajui kepimpinan negara kelak.

"Penggerak parti perlu melakukan anjakan paradigma, yakni bukan lagi berminda pembangkang," katanya.

Selain itu, beliau juga mencadangkan proses pemantapan kefahaman tahaluf siyasi atau kerjasama politik dibuat di kalangan ahli dan penggerak parti bagi mengelakkan perselisihan dan salah faham.

"Proses pemantapan kefahaman

tahaluf siyasi dalam membentuk kerajaan supaya selari dengan halatuju perjuangan agar semakin hari mereka bersama dengan kita," katanya dalam pesanan kepada sidang muktamar.

Mengulas mengenai perjalanan muktamar pada kali ini, sebagai tuan rumah pihaknya mendapati sebahagian besar daripada perwakilan yang hadir adalah terdiri daripada golongan muda.

"Suatu yang menarik muktamar pada kali ini adalah penyertaan sebahagian besar daripada golongan muda di muktamar," katanya yang juga Pengerusi Muktamar Tahunan PAS kali ini.

Dalam wawancara tersebut, beliau turut menceritakan kronologi pembentukan kerajaan Perak sewaktu mula-mula mendapat mandat rakyat selepas pilihan raya umum ke-12 Mac lalu.

Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising