Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Monday, August 11, 2008

Muhyiddin Tetap Pertahan Jawatan Naib Presiden Umno

KUALA TERENGGANU, 10 Ogos (Bernama) -- Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin tetap dengan pendirian untuk mempertahankan kedudukannya itu pada pemilihan parti Disember ini, dan tidak akan bertanding jawatan lebih tinggi meski pun mendapat pencalonan untuk merebut jawatan berkenaan.

Katanya, beliau telah membuat pendirian yang jelas mengenai perkara itu dan tidak akan berganjak daripada keputusan tersebut.

"Saya telah buat kenyataan secara bertulis, tidak perlu berdolak-dalik...itulah pendirian saya.

(Bagaimanapun), saya tidak boleh halang (jika ada yang mencalonkan saya untuk jawatan lebih tinggi) dengan apa yang saya putuskan," katanya selepas menyampaikan taklimat Tata Etika Umno kepada pemimpin Umno Terengganu di sini hari ini.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata demikian ketika ditanya mengenai pendiriannya jika menerima pencalonan bagi jawatan lebih tinggi daripada Naib Presiden Umno pada pemilihan parti Disember ini.

Sebelum ini, Umno cawangan Permas Tujuh di Johor, mengemukakan usul supaya Muhyiddin bertanding jawatan presiden parti itu tetapi ia ditarik balik sebaik beliau membuat pengumuman untuk mempertahankan jawatan Naib Presiden Umno.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata beliau tidak boleh menghalang jika ada cawangan atau Bahagian Umno yang mencalonkan beliau untuk jawatan lebih tinggi kerana itu adalah hak mereka yang perlu dihormati.

"Itu hak ahli...saya hendak buat macam mana. Maksudnya, pendirian saya jelas, kalau sudah buat keputusan, bagaimana hendak berubah," katanya.

Ketika diminta mengulas saranan Badan Perhubungan Umno Terengganu supaya jawatan Ketua Umno Bahagian tidak dipertandingkan, Muhyiddin berkata perkara itu tidak dihalang dan tidak termaktub dalam perlembagaan parti.

"Jika sudah ada perbincangan tetapi ahli tidak mahu mematuhinya, mereka mempunyai hak memilih untuk mengadakan pertandingan dan Umno negeri tidak boleh halang kerana ia merupakan proses demokrasi.

"Perundingan perlu ikhlas, bukan melibatkan dua atau tiga orang sahaja dan kemudian paksa semua orang terima," katanya. Click Here!

No comments:

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising