Saya Suhaimi Taib, mendapat Sijil Pentadbiran Islam dari Kusza Kuala Terengganu (2002), Kursus Penerbitan Video Koperat Universiti Malaya (2003), Pengarang Warta Darul Iman (2000-2003) Penerbit Siaran Darul Iman (2003-2004), Wartawan Sambilan Berita Harian (1997-1998), Wartawan Harakah (1989-1996).
Menerima Anugerah kewartawanan Esso-Kawat (1997 dan 1998)

Hubungi saya melalui e-mel: seramaesty@yahoo.com atau H/P No: 013-9060111.

Tuesday, November 13, 2007

Black Laundry from Nigeria

Negeri-negeri di Pantai Timur sudah mula turun hujan. Kalau tidak hujanpun mendung sepanjang hari. Agak sukar sikit saya buat kerja-kerja out door. Saya banyak menghabiskan masa di hadapan Lap Top meneroka alam cyber mengkaji bagaimana orang buat duit melalui internet.

Namun bukan mudah untuk senang. Mereka terpaksa berjaga malam banyak menghabiskan masa dan wang ringgit di hadapan komputer masing-masing dengan mengunakan kad kredit bagi mendapatkan hasil lumayan menjadi jutawan.

Ada sesetangah program nampak mudah memberi duit kepada siapa yang masuk register dengannya tetapi kita merasa tidak yakin selagi wang itu masih belum diperolehi .

Banyak penipu dalam internet ini macam juga di luar internet.

Sepanjang mengkaji perniagaan internet ini, saya pernah berdepan dengan budak-budak jahat Nigeria saya gelarkan mereka sebagai Black Laundry from Nigeria yang menawarkan kononnya harta presiden Nigeria atau orang kaya tertentu yang mati dari Nigeria berjumlah USD400,000.00 yang mahu ditransferkan kepada akaun bank saya tetapi terlebih dahulu budak-budak bodoh Nigeria ini mahukan pendahuluan sampai USD9,000.00 dan ada yang lebih.

Mereka duduk di Malaysia sahaja tetapi mengunakan nombor telefon Nigeria. Satu hari budak babi Nigeria ini ajak saya ke Kuala Lumpur kononnya duit yang ditransferkan dari Canada (duit itu kononnya di simpan di sebuah bank di Canada) sudah sampai dan ada di tangannya.

Ini berlaku sudah dua tahun lalu. Ketika itu, budak bodoh ini menelefon saya, ketika dia berada berhampiran dengan Bangunan PWTC Kuala Lumpur. Saya tidak percaya kepadanya. Dia passkan telefon bimbitnya kepada seorang perempuan Cina yang lalu lalang di situ.

Saya kenal dia kerana suaranya dalam telefon macam orang Cina baru pandai cakap Melayu. Saya tanya perempuan Cina itu, siapa orang itu. Dia kata Budak Negro kulit hitam. Ada sesiapa bersama dengannya? Tak ada, jawab perempuan Cina itu.

Saya terus kata kepada perempuan itu saya tidak percaya kepadanya. Lalu budah celaka Nigeria itu mahu terus hubungi saya tetapi saya telah menghantar e-mail kepadanya dengan menulis You Go to Hell (celaka kamu wahai penipu besar internet).

Sehingga hari ini budak jahanam itu tidak lagi muncul dalam mana-mana ekses atau hubungan telefon dengan saya. Mungkin dia telah ditangkap oleh pihak polis kerana ramai sangat budak-budak Nigeria yang sering memenuhi Cyber Cafe di Kuala Lumpur di tangkap dalam setahun dua yang lalu.

Terima kasihlah pihak polis yang bertindak segera dalam mengatasi masalah Black Money ini. Namun saya percaya perkara ini terus berlaku selagi ada orang jahat seperti budak-budak celaka Nigeria itu.

Terima kasih kerana sumbangan anda. Sumbanglah untuk kebaikan perjuangan kita bersama.

Can't find what you're looking for? Try Google Search!

Google
 

ANDA ADA MAKLUMAT ISU NEGARA?

Sila emailan kepada saya di seramaesty@yahoo.com atau hubungi saya di talian 013-9060111.

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA

Feedback Form

Join the Mailing List
Enter your name and email address below:
Name:
Email:
Subscribe  Unsubscribe 

Dr. Irfan menjelaskan Perniagaan Internet secara mudah kepada anda

Free Viral Advertising